agrioxoiros_2

Κάνουν …πάρτι οι αγριόχοιροι στη Μακεδονία και τη Θράκη!

Σταθερά αυξάνονται οι πληθυσμοί τους στη Βόρεια Ελλάδα

Τα μηνύματα για τους «γουρουνάδες», που αποτελούν το 13,75% του συνόλου των Ελλήνων κυνηγών, είναι άκρως ενθαρρυντικά.
Αυξάνονται και πληθύνονται τα αγριογούρουνα στη Βόρεια Ελλάδα! Δεν είναι υπερβολή αν πει κανείς ότι κάνουν …πάρτι στα βουνά της Μακεδονίας και της Θράκης, αφού συχνές είναι και οι καταγγελίες αγροτών για «επιθέσεις» που δέχονται οι καλλιέργειές τους!

Τα μηνύματα για τους «γουρουνάδες», που αποτελούν το 13,75% του συνόλου των Ελλήνων κυνηγών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του προγράμματος  «Άρτεμις» είναι άκρως ενθαρρυντικά, για τη φετινή περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι θα ανεβεί κι άλλο το ποσοστό των εξορμήσεων για αγριόχοιρους στα κυνηγοτόπια της Βόρειας Ελλάδας, που, κατά τα στατιστικά δεδομένα, για το διάστημα 1995-1996 με 2007-2008 ήταν 56,5% από τη μερίδα της επικράτειας.
Το «Κ+Φ», μετά τις δύο έρευνες που προηγήθηκαν για τα τρυγόνια, τα ορτύκια και το λαγό, σ’ αυτό το τεύχος επιχειρεί να παρουσιάσει τα δεδομένα για το αγριογούρουνο, με την πολύτιμη βοήθεια των επιστημονικών συνεργατών της ΣΤ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, τους οποίους και ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά. Και χωρίς πολλά λόγια, ας μπούμε στο…ντορό του βασιλιά των ελληνικών δασών!

Το οδοιπορικό των πληροφοριών μας ξεκινά από τη Θράκη, με …ξεναγό τον δασολόγο-θηραματοπόνο Πέτρο Πλατή, ο οποίος και μας εξηγεί: «Φέτος πάνε πολύ καλά οι πληθυσμοί του αγριόχοιρου, ιδιαίτερα στους νομούς της Ξάνθης και της Ροδόπης. Μόνο στον Έβρο, δεν παρατηρείται ανάλογη αύξηση, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια».
Το στίγμα της φετινής χρονιάς για την ανατολική Μακεδονία, το δίνει, ο αρμόδιος επιστημονικός συνεργάτης της Oμοσπονδίας Φάνης Καραμπατζάκης, που τονίζει: «Στην Καβάλα και τη Δράμα παρατηρούμε αυξητικές τάσεις. Ωστόσο, στην περιοχή της Καβάλας έχουν καταγραφεί κρούσματα της νόσου τριχινίασης σε κάποια άτομα. Έχουν βρεθεί νεκρά ζώα που μπορεί να ήταν και ημίαιμα. ( σ.σ.: Πρόκειται για ένα παράσιτο που προκαλεί το θάνατο του ζώου και η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο. Γι αυτό το κρέας πρέπει να βράζεται πολύ καλά πριν καταναλωθεί και γενικά να εφαρμόζονται οι γενικοί κανόνες υγιεινής)»

agrioxoiros_3Για τις Σέρρες και το Κιλκίς, η αναφορά είναι του δασοπόνου Χρήστου Καλαϊτζή, ο οποίος επισημαίνει: «Φέτος στους δυο αυτούς νομούς είχαμε πάρα πολλές γέννες. Συναντήσαμε αρκετά κοπάδια με μικρά. Η αύξηση του πληθυσμού φαίνεται και από τις ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες, αλλά και από το γεγονός ότι βρέθηκαν και πολλά κουφάρια μικρών αγριογούρουνων που είχαν σκοτωθεί από λύκους».

Ανάλογα είναι τα μαντάτα και από τη δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη της Oμοσπονδίας Γιάννη Ισαάκ: «Παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στην περιοχή μας, ενώ τα κοπάδια έχουν προκαλέσει ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες, όπως στα Σέρβια Κοζάνης και τα Γρεβενά», επισημαίνει.
«Παρόμοια αύξηση σημειώθηκε και στη Χαλκιδική. Οι αγριόχοιροι έχουν πληθύνει και γι αυτό έχουν καταγραφεί καταστροφές σε καλλιέργειες. Οι κυνηγετικοί σύλλογοι Πολυγύρου, Αρναίας και Μουδανιών, μάλιστα έχουν καταθέσει αίτημα στους αρμόδιους φορείς για να καταβληθούν αποζημιώσεις στους αγρότες για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι σοδειές τους», αναφέρει ο αρμόδιος επιστημονικός συνεργάτης της Ομοσπονδίας, δασολόγος-θηραματολόγος Χρήστος Σώκος. Σύμφωνα με τον ίδιο και στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν εντοπιστεί μικροί πληθυσμοί αγριόχοιρων, όπως στις περιοχές Σοχού, Ζαγκλιβερίου και Σταυρού, με τάσεις εξάπλωσής τους μέχρι και το Χορτιάτη.
Για τους νομούς Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας η αναφορά ανήκει στο δασολόγο-θηραματολόγο Αλέξανδρο Γκάσιο, ο οποίος διαμηνύει: «Οι πληθυσμοί το αγριόχοιρου είναι σταθεροί στην Ημαθία, αλλά στους νομούς Πιερίας και Πέλλας παρατηρείται αύξηση».

Τα νέα για τα αγριογούρουνα είναι αρκετά καλά. Ωστόσο, οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί, αναφορικά με το θέμα του υβριδισμού. «Η αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων και στη χώρα μας είναι γεγονός, όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γι’ αυτό και βλέπουμε ότι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια το αγριογούρουνο ήταν το αγαπημένο θήραμα κυρίως των ορεσίβιων, τελευταία  σ’ αυτό στρέφονται και αστοί. Στις παραμέτρους που οδήγησαν σ’ αυτήν τη σταθερή αύξηση του αριθμού των αγριόχοιρων, μπορούμε να περιλάβουμε αντίστοιχη αύξηση των πυκνών δασών στη Μακεδονία και τη Θράκη σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη της υπαίθρου, ακόμη και στις καιρικές συνθήκες. Οι πιο ήπιοι χειμώνες ευνοούν στο να έχουμε καλές και πολλές γέννες. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τον παράγοντα του υβριδισμού, που ναι μεν συνέβαλε στην αύξηση των πληθυσμών, αλλά έχει παρενέργειες στο είδος, που για μας είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί αναλλοίωτο μια και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά θηράματα της πατρίδας μας», σχολιάζει ο κ. Σώκος.

ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

Ανάστατοι είναι οι παραγωγοί στην Ορεινή και Άνω Βροντού
Τις σοδειές τους να καταστρέφονται καθημερινά από κοπάδια αγριόχοιρων βλέπουν οι αγρότες των δύο ορεινών κοινοτήτων του νομού Σερρών, της Ορεινής και της Άνω Βροντούς.
Τα άγρια ζώα πλησιάζουν στα χωράφια κατά τη διάρκεια της νύχτας καταστρέφοντας στο πέρασμά τους,καλλιέργειες με πατατοκαλλιέργειες.

agrioxoiros_1Ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων στην περιοχή, τα δύο τελευταία χρόνια και η ανάγκη τους για επιβίωση, αναγκάζουν τα ζώα να εγκαταλείψουν τα πυκνά δάση και να αναζητήσουν την τροφή τους χαμηλότερα στις κατοικημένες περιοχές.
Οι αγρότες αγανακτισμένοι, προκειμένου να σώσουν το βιός τους, έχουν φτάσει στο σημείο να παραμένουν τις νύχτες στα χωράφια τους, ενώ δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τα κυνηγετικά τους όπλα, προκειμένου να εκφοβίσουν να άγρια ζώα και να τα στρέψουν σε φυγή.
“Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο” τονίζει ο πρόεδρος της Ορεινής Αθανάσιος Γάτσιος, ενώ επισημαίνει ότι παρότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν, εντούτοις δεν καρποφόρησαν.

Από τη μεριά του ο δασάρχης Σερρών Νίκος Τολούδης, επεσήμανε ότι ήδη το δασαρχείο έχει αποστείλει εκτιμητές για την καταμέτρηση των ζημιών στους πατατοπαραγωγούς και έχει αποστείλει ειδικό έγγραφο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης .   Σύμφωνα πάντως με τον κ. Τολούδη ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η χρήση ειδικών μηχανημάτων εκφοβισμού των ζώων, τα γνωστά κανονάκια.

* Η είδηση μεταδόθηκε από το Αθηναικό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Μιλτιάδης
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top