Αν και προβάλλονται επιχειρήματα που υπερασπίζονται τη χρήση μολύβδου στο κυνήγι, όπως εκτιμάται αυτά δεν είναι ικανά να ανατρέψουν τα όσα δρομολογούνται στις Βρυξέλλες. Μπορούν, όμως, να εξασφαλίσουν παράταση στη χρήση του. Ως βασικό επιχείρημα προβάλλεται η ασφάλεια, ειδικά με τη χρήση σκαγιών από χάλυβα (κοινώς ατσάλι) που είναι πιθανότερος ο εξοστρακισμός τους. Μια άλλη εξίσου σημαντική παράμετρος είναι το οικονομικό κόστος καθώς θα υποχρεώσει χιλιάδες κυνηγούς στην Κύπρο και συμπολίτες μας που ασχολούνται με την σκοποβολή, χωρίς να υπάρχουν οι ανάλογες οικονομικές επιδοτήσεις, να ξοδέψουν χρήματα για να αγοράσουν όπλα με άλλες προδιαγραφές. Η κατάργηση των μολύβδινων σκαγιών θέτει εκτός χιλιάδες όπλα καθώς θα υποχρεώσει όλους τους πιο πάνω να αγοράσουν όπλα με προδιαγραφές χρήσης φυσιγγίων – σκαγιών που ανήκουν στην κατηγορία των μη τοξικών. Αναπόφευκτα θα επηρεαστούν και τα οπλοπωλεία και τα σκοπευτήρια, όπως και οι πέντε κατασκευαστές φυσιγγίων στην Κύπρο που θα υποχρεωθούν να αγοράσουν νέο εξοπλισμό. Επηρεάζονται και χιλιάδες συμπολίτες μας που ασχολούνται με το ψάρεμα, όμως με πολύ μικρότερο κόστος, εφόσον θα απαγορεύεται η χρήση εξοπλισμού που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους και κατασκευάστηκε με μόλυβδο, όπως βαρίδια, σύρματα, δολώματα κ.ά.
Εξαίρεση ή μεταβατική περίοδος
Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Οπλοπωλών και Αντιπρόεδρος του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Οπλοπωλών, Άγγελος Πιτσιλίδης, με δηλώσεις του χθες στον «Π» κάλεσε το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας (Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας), που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις, να ζητήσει την εξαίρεση της Κύπρου. Και αυτό, διότι, όπως υποστηρίζει ο κ. Πιτσιλίδης, δεν έχουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου μολύνονται τα υπόγεια ύδατά τους από τον μόλυβδο που φέρουν τα φυσίγγια, για τον λόγο ότι στην Κύπρο η βροχόπτωση είναι περιορισμένη.
Στο πολύ σοβαρό ενδεχόμενο η πρόταση για απαγόρευση του μολύβδου σε φυσίγγια και σε σύνεργα αλιείας να ενσωματωθεί στον ευρωπαϊκό κανονισμό που απαγορεύει, ήδη, τη χρήση μολύβδινων σκαγιών σε υγροβιότοπους από το 2021, τότε, όπως υπέδειξε ο κ. Πιτσιλίδης, θα πρέπει να αξιώσουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία την εφαρμογή μιας μεταβατικής περιόδου, τουλάχιστον, 10 ετών.
Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνεται μεταβατική τριετής περίοδος, μετά την ψήφιση του κανονισμού, για χρήση φυσιγγίων με μόλυβδο από κυνηγούς και μετά από πέντε έτη για σκοποβολή.
Οι επιπτώσεις στην υγεία
Σύμφωνα με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, η σημαντικότερη ανησυχία ως προς τη δημόσια υγεία αφορά την επίδρασή του μολύβδου στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος των παιδιών, ιδιαίτερα αυτών έως επτά ετών. Έχει δυσμενείς επιδράσεις στη γονιμότητα και στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος εμβρύων και παιδιών, οδηγώντας σε μόνιμες βλάβες και απώλεια του δείκτη νοημοσύνης (IQ). Δεν έχει προσδιοριστεί ασφαλές όριο για την έκθεση σε μόλυβδο κάτω από το οποίο να μην υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Εκτιμάται ότι ανά έτος, περίπου ένα εκατομμύριο παιδιά εκτίθενται σε μόλυβδο ως συνέπεια της χρήσης του σε φυσίγγια που χρησιμοποιούνται σε βολές πυροβόλων όπλων και σε σύνεργα αλιείας. Σύμφωνα, πάντα, με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ο μόλυβδος είναι τοξικός για την αναπαραγωγή και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών, νεφρικών και κεντρικών νευρικών παθήσεων σε ενήλικες.
Ο αντίκτυπος στην Κύπρο
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλίδη, αν απαγορευθεί η χρήση μολύβδου στο κυνήγι, η Κύπρος θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό. Και εξήγησε τα πώς και τα γιατί:
- Όσον αφορά τα κυνηγετικά όπλα στην Κύπρο, το πρόβλημα είναι ουσιαστικά ανυπέρβλητο. Για να μπορούν τα όπλα να χρησιμοποιούν φυσίγγια με ατσάλινα σκάγια θα πρέπει να περάσουν από έλεγχο και να πιστοποιηθούν από εξειδικευμένο κέντρο – δοκιμαστήριο, το οποίο δεν υπάρχει στη χώρα μας και το πλησιέστερο βρίσκεται στην Ιταλία. Συνεπώς, το κόστος αποστολής, δοκιμασίας και πιστοποίησης στις πλείστες περιπτώσεις θα πλησιάζει, αν δεν θα ξεπερνά, το κόστος αγοράς του ίδιου του όπλου. Όπως εκτιμά ο κ. Πιτσιλίδης, ποσοστό πέραν του 70% των κυπριακών όπλων, που υπερβαίνουν σε αριθμό τις 100.000, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, θα επηρεαστούν. Τα δε καταστήματα πώλησης κυνηγετικών όπλων θα πρέπει να διαγράψουν αξιοσημείωτο ποσοστό του αποθέματός τους σε όπλα ή να διαθέσουν αρκετά μεγάλα ποσά για την πιστοποίησή τους στο εξωτερικό.
- Τα τελευταία 15 χρόνια η Κύπρος εξελίχθηκε σε σκοπευτικό αθλητικό κέντρο της Μέσης Ανατολής. Πέραν των παγκόσμιων πρωταθλημάτων που διοργανώνονται, ξένες σκοπευτικές ομάδες εκτός ΕΕ προπονούνται στη χώρα μας λόγω των υποδομών αλλά και των φθηνών κυπριακών φυσιγγίων. Η κατάργηση του μολύβδου μόνο στην Ευρώπη, σίγουρα, θα επηρεάσει αυτό το τουριστικό ρεύμα προς τα κυπριακά σκοπευτήρια αλλά και την ιδιότητα της Κύπρου ως αθλητικό σκοπευτικό κέντρο.
- Θα περιοριστούν οι εξαγωγές κυπριακών φυσιγγίων στις αγορές της Μέσης Ανατολής και Ασίας όπου ο μόλυβδος θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται, εκτός εάν οι Κύπριοι κατασκευαστές διαθέσουν τεράστια κονδύλια για να δημιουργήσουν εργοστάσια δύο υλικών, καθώς η απαγόρευση και η αντικατάσταση του μολύβδου από το ατσάλι δημιουργεί την ανάγκη για αλλαγή των περισσότερων μηχανημάτων κατασκευής φυσιγγίων. Ήδη, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες που διαθέτουν αξιόλογες βιομηχανίες κατασκευής φυσιγγίων και πολεμοφοδίων εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι, με την υιοθέτηση του χάλυβα (ατσαλιού) ως κύριου υλικού γομώσεων, οι βιομηχανίες τους θα αναγκαστούν να υιοθετήσουν πολύπλοκα συστήματα παραγωγής, αφού άλλες θα είναι οι ανάγκες της στρατιωτικής αγοράς και άλλες της αθλητικής, ενώ αυτές θα εξαρτώνται από την κινέζικη αγορά, που είναι ο κύριος προμηθευτής του χάλυβα.
Σε εξέλιξη η διαβούλευση
Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας συμμετέχει στις διαβουλεύσεις απο πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως μας λέχθηκε, το Τμήμα διαβίβασε τις ενστάσεις των επηρεαζόμενων οργανωμένων συνόλων στην ΕΕ. Ενστάσεις καταγράφονται και από άλλες χώρες της ΕΕ. Όπως μας υποδείχθηκε, «η διαβούλευση είναι σε εξέλιξη. Δεν λήφθηκε, ακόμη, τελική απόφαση για την απαγόρευση του μολύβδου στα φυσίγγια και στον εξοπλισμό ψαρέματος».