To σύστημα αδειοδοτήσεων των ομάδων, τη βία στα γήπεδα και τις ευρωπαϊκές προοπτικές του ποδοσφαίρου, συζήτησαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής πολιτείας, της ΕΠΟ και της UEFA.
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής συναντήθηκε, στο γραφείο του, με το Γενικό Γραμματέα της UEFA Τζιάνι Ινφαντίνο, τον οποίο συνόδευε αντιπροσωπεία της ΕΠΟ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Σοφοκλή Πιλάβιο. Συζήτησαν για το νεοείσακτο σύστημα αδειοδοτήσεων των ομάδων, τη βία στα γήπεδα και τις ευρωπαϊκές προοπτικές του ποδοσφαίρου, κατά την πολωνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυπριακής που θα ακολουθήσει.
Μετά τη συνάντηση έγιναν οι παρακάτω δηλώσεις:
ΠΑΝΟΣ ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Οι άξονες συνεργασίας, οι οποίοι εγκαινιάστηκαν σήμερα, ανάμεσα στην UEFA, την ελληνική Πολιτεία και την ΕΠΟ, είναι σημαντικοί.
Όπως γνωρίζετε, το σύστημα αδειοδότησης των ομάδων, το γνωστό UEFA Licensing, είναι ένα νεοείσακτο σύστημα, που είναι απαραίτητο για να τερματίσει τη χρόνια εξάρτηση των οικονομικών των ομάδων, από την πολιτική διαπλοκή και να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχουν στις ομάδες, πρωτογενή χρέη.
Η ελληνική Πολιτεία στηρίζει με αποφασιστικότητα το σύστημα αδειοδότησης της UEFA και το λεγόμενο Financial fair play, το οικονομικό Ευ Αγωνίζεσθαι.
Παρ’ όλα αυτά, το συγκεκριμένο σύστημα, όπως κάθε νεοείσακτο, έχει τις παιδικές του ασθένειες. Το πρόβλημα της διαφάνειας, της δημόσιας γνώσης των οικονομικών στοιχείων, τα οποία επιβάλουν την α ή τη β λύση στο θέμα της αδειοδότησης, είναι σημαντικό, όπως επίσης η ισονομία, είναι ένα άλλο θέμα που πρέπει να είναι απολύτως διασφαλισμένο και δημοσίως γνωστό. Αυτά τα θέματα θέσαμε στην UEFA.
Η UEFA, με πρόσκληση της ΕΠΟ, δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες ημέρες θα εξετάσει το σύνολο των διαδικασιών, που ακολουθήθηκαν κατά την αδειοδότηση των ποδοσφαιρικών ομάδων, θα εκφράσει τη θέση της προς την ΕΠΟ, η οποία με τη σειρά της θα αποστείλει το σχετικό έγγραφο προς την ελληνική Πολιτεία. Σ’ αυτό θα αναφέρεται, αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, για το σύστημα αδειοδότησης της UEFA κατά τη φετινή ποδοσφαιρική περίοδο στην Ελλάδα.
Ως προς ορισμένα θέματα, τα οποία αφορούν την έκβαση των αδειοδοτήσεων, το πλαίσιο κανόνων, που αφορούν τη Α΄ και Β΄ εθνική, είμαι βέβαιος ότι η UEFA θα αποστείλει τις εγκύκλιες οδηγίες, οι οποίες απαιτούνται, για την εναρμόνιση και τελειοποίηση του συστήματος και την επίλυση των προβλημάτων, τα οποία έχουν ανακύψει φέτος.
Επίσης συζητήσαμε εκτεταμένα, για το θέμα της βίας στα γήπεδα. Ένα φαινόμενο το οποίο απασχολεί πάρα πολύ την UEFA. Την πρωτοβουλία της σχετικής συζήτησης είχε ο κ. Ινφαντίνο, δεδομένου ότι η UEFA παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα και έχει επισημάνει ότι η συνέχιση του προβλήματος, στην έκταση που έχει σήμερα, μπορεί να επιφέρει, ενδεχομένως και την απομάκρυνση των ελληνικών ομάδων από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος τέθηκε στη διάθεσή μας, για μια πλήρη συνεργασία, ιδιαίτερα της τεχνογνωσίας.
Επεσήμανα, τόσο στην ΕΠΟ, όσο και στην UEFA, την ανάγκη αυστηροποίησης του πειθαρχικού δικαίου της ομοσπονδίας, ώστε τα φαινόμενα της βίας στα γήπεδα να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά.
Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της UEFA, κατά την πολωνική προεδρία, για την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση πολιτικής διακήρυξης, που θα θεσμοθετεί την αυτονομία των εθνικών ομάδων και τη διασφάλιση ότι οι εθνικές ομάδες της Ευρώπης, απρόσκοπτα θα μετέχουν στα πρωταθλήματα, χωρίς να τίθενται εμπόδια από τους συλλόγους τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Για το θέμα των προσφυγών των ομάδων στα πολιτικά δικαστήρια, έγινε συζήτηση;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Λεπτομερής συζήτηση για αυτό το θέμα δεν έγινε. Εγώ έθεσα ένα θέμα, κάτι που έκανα πολλές φορές και στο παρελθόν, το οποίο αφορά τη διαφάνεια. Οι αδειοδοτήσεις των ομάδων, τουλάχιστον όσον αφορά το βασικό πυρήνα των στοιχείων που υπάρχουν στους φακέλους, δεν μπορούν να αποτελούν ιδιωτική γνώση ενός κλειστού κύκλου ανθρώπων. Πρέπει να είναι σε δημόσια γνώση και η UEFA συμμερίστηκε αυτήν την άποψη ότι ο βασικός πυρήνας των πληροφοριών πρέπει να υπακούει στις ελληνικές νομικές συνθήκες, οι οποίες επιβάλλουν τη διαφάνεια και την ισονομία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η δική σας άποψη για την προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια;
Π. ΜΠΙΤΣΑΞΗΣ: Ο κάθε ένας έχει δικαίωμα στην έννομη προστασία, έχει το δικαίωμα να προσφεύγει στα δικαστήρια και αυτό το δικαίωμα η ελληνική Πολιτεία δεν μπορεί να το απαγορεύσει σε κανέναν. Πέρα όμως από αυτό, κάθε ομοσπονδία έχει τους κανονισμούς και τις ρήτρες της, και η UEFA, όπως είναι γνωστό, έχει κανονιστικό δίκαιο, το οποίο απαγορεύει στις ομάδες την προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια. Αυτό είναι ένα θέμα εσωτερικό του ποδοσφαίρου, στο οποίο η Πολιτεία δεν μπορεί να έχει καμία παρέμβαση.
ΤΖΙΑΝΙ ΙΝΦΑΝΤΙΝΟ: Συζητήσαμε σήμερα με τον πρόεδρο της ΕΠΟ και το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού όλη την κατάσταση, που αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτήν τη στιγμή, και ασφαλώς αυτό που αφορά τις αδειοδοτήσεις.
Αυτό είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά στην UEFA και προς το παρόν εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τη διαδικασία που εφαρμόζει η ΕΠΟ. Σ’ αυτό το στάδιο επιθυμούμε να συγχαρούμε την Ομοσπονδία και τον πρόεδρό της σχετικά με την αδειοδότηση των ομάδων.
Αυτό είναι ένα θέμα που υπάγεται στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, το οποίο στηρίζεται και από την ελληνική κυβέρνηση. Είμαστε πολύ ευγνώμονες για την υποστήριξη που παρέχει η κυβέρνηση στην ΕΠΟ, ώστε να μπουν όλα τα πράγματα στη θέση τους και να επιτευχθεί ένα σωστό σύστημα αυτοδιοίκητου, κάτι που είναι κρίσιμο για την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου.
Παρά ταύτα το αναλύουμε και θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα τις προσεχείς λίγες ημέρες.
Συζητήσαμε επίσης και άλλα θέματα, όπως της βίας, που είναι στις προτεραιότητες της UEFA. Ασφαλώς κάτι πρέπει να γίνει από την ΕΠΟ και την ελληνική πολιτεία, ταυτόχρονα, για να βελτιωθεί η κατάσταση, διότι στην UEFA δεν μπορούμε και δε θα δεχθούμε να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των φιλάθλων. Έτσι σίγουρα θα συνεργαστούμε στον τομέα αυτό με την Κυβέρνηση και την Ομοσπονδία.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι λέει η UEFA για το θέμα ανοίγματος προς το κοινό των φακέλων αδειοδότησης;
ΤΖΙΑΝΙ ΙΝΦΑΝΤΙΝΟ: Ασφαλώς εξετάζουμε και αυτήν την περίπτωση. Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι υπήρξαν κάποιες διαρροές πληροφοριών προς το κοινό, κάτι που θα συνεκτιμήσουμε, αλλά δεν μπορώ να προδικάσω συμπεράσματα σχετικά μ’ αυτό το θέμα.