Η Β’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους, εκπροσωπώντας 10 Κυνηγετικούς Συλλόγους και 4.500 κυνηγούς των νησιών του Βορείου Αιγαίου πραγματοποίησε στις 18 Μαΐου την ετήσια Τακτική Γενική της Συνέλευση όπου συζητήθηκε από το Σώμα ο νόμος 4830/2021 «ΑΡΓΟΣ», καθώς και οι εξελίξεις που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα.
Από την πρώτη στιγμή, από το στάδιο της διαβούλευσης ακόμη, διατυπώσαμε τις διαφωνία μας για το οριζόντιο μέτρο των υποχρεωτικών στειρώσεων, καθώς και με αυτό της υποχρεωτικής λήψης γενετικού υλικού, Θεωρώντας το μέτρο αυτό αμφιβόλου αποτελέσματος, φοροεισπρακτικό και αντιεπιστημονικό. Απόψεις οι οποίες συμφωνούν πλήρως με τις θέσεις του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, των μόνων ειδικών πάνω στην κτηνιατρική επιστήμη. Η αφαίρεση δε της άδειας θήρας από τους κυνηγούς, μας κάνει εξ’ αρχής να αναρωτιόμαστε πως σε νόμο του Κράτους διαχωρίζονται πολίτες που τιμωρούνται περισσότερο από τους άλλους λόγω της δραστηριότητας της θήρας που ασκούν. Επιπρόσθετα, φαίνεται να τιμωρούνται από την πρωτότυπη αυτή εισπρακτική ιδέα, μόνο οι ήδη νόμιμοι ιδιοκτήτες, αυτοί που έχουν φροντίσει για την σήμανση του ζώου τους και αναλαμβάνουν την ιατρική παρακολούθηση και την φροντίδα τους αγόγγυστα, εξασφαλίζοντας για τους τετράποδους συνεργάτες και φίλους τους την ευζωία.
Παρά τις τοποθετήσεις και αντιδράσεις χιλιάδων πολιτών και πολλών φορέων, για τα άρθρα του νόμου που αφορούν την στείρωση ή την λήψη γενετικού υλικού, την αφαίρεση άδειας, κ.α. βρισκόμαστε επί του παρόντος σε ένα αδιέξοδο. Από την 1η Ιουλίου όλοι οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς και εργασίας της χώρας κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα από την πλήρη εφαρμογή του νόμου. Την ίδια στιγμή οι ιδιώτες κτηνίατροι δίνοντας τον δικό τους αγώνα απέχουν από την διαδικασία αυτή. Είδαμε την «Ειδική Γραμματεία για την προστασία των Ζώων Συντροφιάς» τις προηγούμενες ημέρες να πραγματοποιεί σε συνεργασία με τον 2ο Κυνηγετικό Σύλλογο Αθηνών λήψη γενετικού υλικού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 50 ευρώ για κάθε ζώο και ότι παρόμοιες δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα. Η ενέργεια αυτή όμως δημιούργησε αναστάτωση και προβληματισμό σε όλους τους Κυνηγετικούς Συλλόγους της δικής μας Περιφέρειας.
Στα ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου οι δημόσιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, ενώ υπάρχουν νησιά (Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρρά, Οινούσσες, Φούρνοι) που δεν έχουν καν κτηνίατρο του δημοσίου και άλλα που βρίσκεται εκεί με απόσπαση. Τα μέλη μας αλλά και όλοι οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες ζώων είναι αδύνατον να είναι τυπικά εντάξει στον νόμο, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και απειλούνται με βαρύτατα πρόστιμα.
Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρούμε ότι ο νόμος είναι αδύνατο να εφαρμοστεί και θα πρέπει να εξετασθεί εκ νέου λαμβάνοντας υπόψη την επιστημονική κοινότητα, με σκοπό την δημιουργία ενός νομικού πλαισίου ζωοφιλικού, που θα σέβεται παράλληλα και τους υπεύθυνους ιδιοκτήτες. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να δοθεί παράταση της εφαρμογής της στείρωσης ή λήψης γενετικού υλικού έως ότου αναβαθμιστούν οι υποδομές και στελεχωθούν οι υπηρεσίες των νησιών μας ώστε οι ιδιοκτήτες ζώων να μην κινδυνεύουν να τιμωρηθούν για λόγους που οι ίδιοι δεν ευθύνονται, και να έχουν τις ίδιες δυνατότητες με τους πολίτες των αστικών κέντρων.