Πλαγιόκαννο για λαγό και μπεκάτσα

Ερώτηση:
Θα ήθελα να σας ζητήσω να αναφέρετε στοιχεία και φωτογραφικό υλικό για τα σκυλιά Γιούρα Γκέκα. Επίσης, θα ήθελα να σας θέσω ένα ερώτημα: Σκέφτομαι να αγοράσω ένα όπλο (δίκαννο-
πλαγιόκαννο) για λαγούς και μπεκάτσες. Τι μήκος θα ήταν καλό να έχει η κάννη και τι τσοκ να περιέχει; Χρησιμοποιώ πυρίτιδα Rottweil, ποια γόμωση θα ήταν καλύτερη να χρησιμοποιήσω για όλες τις καιρικές συνθήκες;
Σαρρής, Πάτμος


Απάντηση
Αν και τα σκυλιά δίωξης δεν υπάγονται στον τομέα εργασίας και αρθρογραφίας μου, θα σας απαντήσω γιατί η επιστολή σας εστάλη σε μένα. Έθεσα το ερώτημά σας στο ειδικό αρθρογράφο μας για τα λαγόσκυλα και μου απάντησε ότι δεν αναφέρονται στοιχεία φυλής και φωτογραφικό υλικό που να αφορούν σε ημίαιμα σκυλιά.
Τα Γιούρα-Γκέκα, είναι μία διασταύρωση σκυλιών, δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα κάποια συγκεκριμένης φυλής. Τώρα στα άλλα ερωτήματά σας που είναι της αρμοδιότητάς μου. Ιδανικό πλαγιόκαννο για λαγό που θα είναι όμως ιδανικό και για την μπεκάτσα δεν υπάρχει. Για το ιδανικό θα πάτε είτε στο ένα, είτε στο άλλο.
Αν θέλετε ένα όπλο για να κάνετε και τα δύο –αλλά όχι το ιδανικό- θα πάρετε ένα πλαγιόκαννο γενικής χρήσεως. Στο πλαγιόκαννο λοιπόν, για γενική χρήση να προτιμήσετε ένα που να διαθέτει μήκος κάννης 71 εκατοστά, με τσοκ ντεμίστα δεξιά (***) και φουλ (*) στα αριστερά. Θα ήταν σαφώς καλύτερο στο ίδιο μήκος κάννης να βρίσκατε τη δεξιά με βελτιωμένο κύλινδρο (****) και την αριστερή βελτ. Ντεμί (**) αλλά είναι αρκετά σπάνιο. Να προσέξετε το κοντάκι του να μην «ψηλοτουφεκάει», δηλαδή, όταν το επωμίζετε να μη βλέπετε ρίγα παρά μόνο την ακίδα και αν είναι δισκάνδαλο να διαθέτει ίσια λαβή στο κοντάκι (Αγγλέ).
Να το πάρετε με πιστολοειδή λαβή μόνο αν είναι μονοσκάνδαλο. Πάντως, να θυμάστε ότι σε ένα όπλο με τις συσφίγξεις που σας ανάφερα για την μπεκάτσα, είναι χρήσιμο να χρησιμοποιείτε φυσίγγια διασποράς ή με μάλλινη τάπα. Με την πυρίτιδα Rottweil, μπορείτε να δοκιμάσετε με το όπλο σας τη γόμωση : 1.65Χ32 με καψύλλιο Fiocchi 615 με πλαστικό κυάθιο (συγκεντρωτήρα) και κλείστρο αστεροειδές. Για πολύ κρύο καιρό δοκιμάστε 1.75Χ34 με το ίδιο καψύλλιο και βυσμάτωση. Όμως προσέξτε να μην ασκείτε μεγάλη στατική πίεση πάνω στην πυρίτιδα.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top