thirofylaki_1

Τι αλλάζει με τη νέα υπουργική απόφαση της θηροφυλακής

Καθήκοντα και δικαιώματα

Με το άρθρο 267 του Ν.Δ. 86/69, ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα στις κυνηγετικές οργανώσεις της χώρας να προσλαμβάνουν

με δικά τους έξοδα φύλακες θήρας, οι οποίοι εξομοιούνται σε ό,τι αφορά στα καθήκοντα και στα δικαιώματα με τους δημόσιους δασοφύλακες…

Από το 1970 περίπου, λίγοι κυνηγετικοί σύλλογοι της χώρας και ορισμένες ομοσπονδίες προσλαμβάνουν θηροφύλακες κάνοντας χρήση της δυνατότητας που τους δίνει ο νόμος που έμεινε γνωστός ως Δασικός Κώδικας.
Το 1999 με πρωτοβουλία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και με δύο υπουργικές αποφάσεις που αναφέρονταν κυρίως στην οικονομική εξυπηρέτηση της θηροφυλακής (πληρωμή ειδικής συνδρομής υπέρ της θηροφυλακής κατά την έκδοση άδειας από τους κυνηγούς), γίνεται μαζική πρόσληψη θηροφυλάκων (250 αρχικά), από τις κυνηγετικές ομοσπονδίες οι οποίοι και ονομάζονται Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες.

Δράση και αντίδραση

Το έργο τους είναι γνωστό και το θήραμα στην πολύπαθη ελληνική φύση αρχίζει να ανακάμπτει. Όμως, όπου υπάρχει δράση, μοιραίως (νόμος της φύσης) δημιουργείται και αντίδραση. Έτσι, οι υπουργικές αποφάσεις που προανέφερα προσβάλλονται στο ΣτΕ και «πέφτουν»: α) κατά το μέρος που αφορά στην ειδική συνδρομή και β) κατά το μέρος που ο υπουργός και όχι οι κυνηγετικές οργανώσεις από μόνες τους, υποχρεούνται να προσλαμβάνουν θηροφύλακες, με την αιτιολογία ότι ο υπουργός δεν εξουσιοδοτείται από το νόμο να πράξει κάτι τέτοιο (δηλαδή α) να ορίσει συνδρομή υπέρ θηροφυλακής και β) να υποχρεώσει την πρόσληψη θηροφυλάκων εφόσον δεν το επιθυμούν οι κυνηγετικές οργανώσεις).
Το 2003, με το νόμο 3170/2003 τακτοποιείται το οικονομικό μέρος που σχετίζεται με τη λειτουργία της θηροφυλακής και με το νόμο 3208/2003, αποσαφηνίζονται πλήρως τα προανακριτικά δικαιώματα των θηροφυλάκων δηλαδή η δυνατότητα να πραγματοποιούν ελέγχους, κατασχέσεις παράνομων μέσων θήρας και να υποβάλλουν μηνύσεις κατά των λαθροθήρων. Επίσης, με το νόμο 3208/2003 εξουσιοδοτείται ο υπουργός να εκδώσει (αν κρίνει σκόπιμο) υπουργική απόφαση που να ρυθμίζει λεπτομέρειες λειτουργίας της θηροφυλακής.

Επιτέλους έφθασε το πλήρωμα του χρόνου

thirofylaki_2Ο καιρός περνάει, η θηροφυλακή συνεχίζει το έργο της και οι μηνύσεις κατά των λαθροθήρων γίνονται χιλιάδες και οι έλεγχοι εκατοντάδες χιλιάδες.
Όμως συντονισμένα οι γνωστοί κύκλοι (μη συνεργαζόμενοι με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σύλλογοι, λαθροθήρες με άκρες, συνδικαλιστικό όργανο φυλάκων θήρας, συνδικαλιστικό όργανο Δασικών υπαλλήλων του Δημοσίου
και ορισμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου), αντιδρούν για άλλη μία φορά και αμφισβητούν τα δικαιώματα ελέγχου των φυλάκων θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων. Ταυτόχρονα, μετά από ερώτημα, προέκυψε γνωμοδότηση Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία κατέληγε με λίγα λόγια στο εξής συμπέρασμα, ότι: «Οι φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων με την υφιστάμενη νομοθεσία έχουν πλήρη προανακριτικά καθήκοντα σε ό,τι αφορά στις παραβάσεις του νόμου περί θήρας.

Όμως εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμα η υπουργική απόφαση που να ορίζει τα αυξημένα προσόντα που θα πρέπει να έχουν οι θηροφύλακες για να ασκούν τα αυξημένα καθήκοντά τους, αυτοί δεν μπορούν να τα ασκούν μέχρι την έκδοσή της.
Επιτέλους έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και ο υπουργός κ. Χατζηγάκης υπέγραψε την εν λόγω απόφαση με την οποία καθορίζονται με σαφήνεια: α) τα προσόντα και οι περιορισμοί πρόσληψης, β) η διαδικασία πρόσληψης και αναγνώρισης των ιδιωτικών φυλάκων θήρας, γ) τα ειδικότερα καθήκοντα, ο τρόπος άσκηση αυτών, τους περιορισμούς αυτών, ο πειθαρχικός έλεγχος και η λύση της σύμβασης εργασίας των φυλάκων θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.

Συμπέρασμα

thirofylaki_3Η θηροφυλακή των Κυνηγετικών Οργανώσεων μπορεί να περνάει από σαράντα κύματα, αλλά κάθε εμπόδιο για καλό, συνεχώς θωρακίζεται και κατοχυρώνεται νομικά.
Επομένως, μετά την έκδοση της νέας υπουργικής απόφασης και ο κάθε καχύποπτος δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να αμφισβητεί τα δικαιώματα των φυλάκων θήρας, οι δασικοί υπάλληλοι θα πρέπει να δέχονται τις μηνύσεις των θηροφυλάκων και να τις διαβιβάζουν στην αρμόδια εισαγγελία και τα δικαστήρια θα πρέπει να δικάζουν τους λαθροθήρες με βάσει τα στοιχεία που τους προσκομίζουν.

Τελικός ωφελούμενος και κερδισμένος δεν είναι άλλος από το θηραματικό πλούτο της χώρας, τον οποίο οι Έλληνες κυνηγοί αποφάσισαν με δικούς τους πόρους να προστατεύσουν ώστε να αναπτυχθεί απερίσπαστα.
Φίλοι αναγνώστες αυτή είναι η αλήθεια, ό,τι άλλο ακούτε ή διαβάζετε είναι εκ του πονηρού και προέρχεται από τους γνωστούς κύκλους των «πικραμένων».

Του Ευάγγελου Χατζηνίκου
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top