Armas-Grulla_1

Armas Grulla

Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο του χειροποίητου όπλου

Η μυρωδιά του καμένου λαδιού και ο ήχος της λίμας που τρώει το ατσάλι, με υποδέχτηκαν όταν μπήκα και με αποχαιρέτησαν όταν βγήκα από τη Grulla, τη μικρή βιοτεχνία κυνηγετικών όπλων EIBAR.

Στάθηκα λίγο στο κατώφλι και ρούφηξα τον παγωμένο αέρα που μύριζε βροχή. Αυτό που κυριαρχούσε στο μυαλό μου, ήταν ότι δεν χρειάζεται τελικά κάποιος να ταξιδέψει στο Λονδίνο για να παραγγείλει ένα πλαγιόκαννο HOLLAND&HOLLAND. Μπορεί να έρθει στο EIBAR, τη μικρή πόλη της βασκικής επαρχίας στη βόρεια Ισπανία και να παραγγέλλει ένα δίκαννό Grulla, όπως ακριβώς το θέλει.
Όταν μάλιστα υπάρχει και επίσημος αντιπρόσωπος της Ισπανικής βιοτεχνίας στη χώρα μας, ο κ. Σπύρος Ασπρογέρακας της ALFA GAME, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ εύκολα.

Ποιότητα κατασκευής

Ο κυνηγός, θα δώσει την παραγγελία του και σύμφωνα με τις επιθυμίες του, τα μέτρα του και τις ιδιαιτερότητές του σε περίπου έξι μήνες θα έχει την παραγγελία στα χέρια του.
Ένα ROYAL της GRULLA, χρειάζεται κάτι παραπάνω  από τριακόσιες εργατώρες για να κατασκευαστεί, περίπου όσο και ένα αντίστοιχο της HOLLAND&HOLLAND.
Η μόνη διαφορά είναι στην τιμή, καθώς ο ενδιαφερόμενος θα πληρώσει κάτω από το ¼ των χρημάτων που θα έδινε στους Άγγλους, χωρίς το όπλο του να υστερεί σε ποιότητα κατασκευής, αξιοπιστία, εργονομία, λειτουργικότητα και βλητική συμπεριφορά.
Στη χώρα των Βάσκων, εκτός από τη GRULLA, υπάρχουν και άλλοι κατασκευαστές μικροί και μεγάλοι, που ορισμένοι από αυτούς συνεργάζονται με παλιές Αγγλικές φίρμες προσφέροντας μέρος των αρχικών εργασιών, πριν το όπλο τελειοποιηθεί και ολοκληρωθεί στο Λονδίνο.

Η πολιτική της εταιρίας

Επί δύο ημέρες παρακολουθούσα από κοντά όλους τους εξειδικευμένους τεχνίτες στη δουλειά τους, έβγαλα πλήθος φωτογραφιών, μίλησα για όλες τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες με το διευθυντή της Armas Grulla κ. Jose Luis Usobiaga και μου έδειξε πράγματα που ποτέ δεν θα έδειχνε ένας Άγγλος διευθυντής μιας αντίστοιχης φίρμας.
Χώρια που οι τεχνίτες θα παρατούσαν κάτω τις λίμες και τα κατσαβίδια λες και θα «έκλεβα» γνώσεις για τα Αγγλικά απόρρητα μυστικά.
Αυτό δεν είναι υπερβολή, έτσι συμπεριφέρονται μέχρι να φύγει ο ξένος από το εργοστάσιο της διάσημης φίρμας και να βεβαιωθούν ότι δεν τους παρακολουθεί κάποιος.
Η Ισπανική Grulla, συνεργάζεται κυρίως με Αμερικάνους και ορισμένους Ευρωπαίους πελάτες που είναι μερακλήδες και όχι ματαιόδοξοι.
Armas-Grulla_2Η εταιρία απασχολεί αυτή τη στιγμή μόνο 16 ειδικούς τεχνίτες που ο κάθε ένας ασχολείται με συγκεκριμένη εργασία και με αυτό τον τρόπο διεκπεραιώνουν άψογα τις παραγγελίες των κυνηγών για τα λειόκαννα και ραβδωτά που έρχονται στο γραφείο του κ. Usobiaga.

Τα μοντέλα που διαθέτει η Armas Grulla, είναι μόνο κυνηγετικά όπλα και μόνο πλαγιόκαννα. Κατ’ εξαίρεση, σε μερικούς Αμερικανούς κατασκευάζει ένα τύπο ραβδωτού με κινητό ουραίο σε σχεδίαση  του αυθεντικού Γερμανικού MAUSER Κ98, και με διαμετρήματα που οι ίδιοι επιθυμούν.
Όμως η κύρια δραστηριότητά τους έχει εστιαστεί στην ύψιστη ποιότητα κατασκευής τεσσάρων μοντέλων πλαγιόκαννων και ενός ραβδωτού δικάννου για μεγάλα τριχωτά θηράματα (του Ε-95) σε πέντε διαμετρήματα (από 8Χ57 JRS έως το 416 RIGBY).
Αυτά όμως που ενδιαφέρουν εμάς, είναι τα λειόκαννα που κατασκευάζει και συγκεκριμένα το ROYAL SUPREME, το CONSORT και το 216.
Μεταξύ τους έχουν κοινά τεχνικά στοιχεία αλλά και κάποιες ουσιώδεις διαφορές που καθορίζουν και τη χρηματική τους τιμή.

Ομοιότητες και διαφορές

Να ξεκινήσουμε με τα κοινά τους στοιχεία.
Αρχικά, διαθέτουν και τα τέσσερα μηχανισμό πυροδοτικό με ολόκληρες φωτιές (SIDELOCK) τύπου HOLLAND&HOLLAND.
Έχουν το ίδιο άριστο ατσάλι καννών BELOTA URKO. Έχουν την ίδια σύνδεση DEMIBLOCK στις κάννες τους και τους ίδιους αυτόματους εξολκείς.
Οι διαφορές τους κυμαίνονται στην ποιότητα και στα νερά της καρυδιάς για την πάπια και το κοντάκι, αν και στα τέσσερα μοντέλα η καρυδιά προέρχεται από τις Κουρδικές επαρχίες του Καυκάσου.
Επίσης διαφέρουν στον τύπο και στη βαθμίδα σκαλίσματος, στο γεγονός ότι τα μοντέλα CONSORT και 216 διαθέτουν στον πυροδοτικό τους μηχανισμό πέντε πίρους συγκράτησης, ενώ στα δύο ανώτερα ROYAL και SUPREME, επτά πίρους.
Βέβαια, και τα τέσσερα μοντέλα διαθέτουν σχαστηρίες ανάσχεσης που προλαμβάνουν μία τυχαία εκπυρσοκρότηση από πτώση του όπλου στο έδαφος.

Armas-Grulla_3Πάντως η Grulla, αρχίζει την ποιοτικής της ιεράρχηση με το μοντέλο ROYAL, που είναι και η κορωνίδα της εταιρίας. Κατόπιν, έρχεται το SUPREME, ακολούθως το CONSORT και μετά το μοντέλο 216.
Σύμφωνα με την επιθυμία του πελάτη, το όπλο που θα παραγγείλει μπορεί εκτός από το κλασικό σχήμα της βάσης να διαθέτει ROUND BODY, δηλαδή, αποστρογγυλεμένου σχήματος που μειώνει ελάχιστα το βάρος.
Όλα τα μοντέλα διατίθενται σε όλα τα γνωστά διαμετρήματα του λειόκαννου. Προσωπικά τα είδα και τα επώμισα όλα. Από το κανονικό δωδεκάρι μέχρι το μινιμαλιστικό 36αράκι.
Όλα διέθεταν χαμηλό βάρος και ένα ζωντανό ζύγισμα ανάμεσα στα χέρια που έκανε το όπλο να έρχεται από μόνο του στον ώμο.

Ο Άγγλος Δούκας

Η αίσθηση που έχεις όταν το κρατάς και το επωμίζεις, πραγματικά σου μένει αξέχαστη. Αυτή είναι η μαγεία του χειροποίητου όπλου εν ώρα χρήσης στον κυνηγότοπο και όχι μόνο να το θαυμάζει στην οπλοθήκη του σπιτιού σου.
Λίγο πριν αποχαιρετίσω τον πανέξυπνο και δραστήριο διευθυντή της Grulla κ. Jose Luis Usobiaga, μου έδειξε μία χειρόγραφη επιστολή ενός Άγγλου Δούκα, που του την έστειλε πέρσι μετά την παραλαβή ενός ζευγαριού (απόλυτα όμοια μεταξύ τους) ROYAL σε 12αρι διαμέτρημα.
Συγκεκριμένα ο Δούκας έγραφε… « Έχω ένα ζευγάρι HOLLAND&HOLLAND στη βιτρίνα του σπιτιού μου για να το δείχνω στους φίλους μου όταν έρχονται, αλλά κυνηγώ με τα δύο ROYAL που μου έστειλες γιατί τα εμπιστεύομαι!».

Του Μπάμπη Αιγινήτη

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top