FLORINA_1.jpg

Φλώρινα: Μαγευτική όλες τις εποχές

Η μοναδικότητα των χρωμάτων και των εικόνων που αναδύονται στον νομό, τον μετατρέπει σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Ελλάδας, όπου ο άνθρωπος ταυτίζεται με τη φύση και μάλιστα όλες τις εποχές του χρόνου.

Της Στέλλας Μασλαρινού


Οι λάτρεις αυτής της μαγευτικής πόλης της Δυτικής Μακεδονίας δυσκολεύονται να διαλέξουν ποια εποχή θα την επισκεφτούν. Ο χειμώνας στα χιονισμένα βουνά είναι καταπληκτικός, η καταπράσινη όμως άνοιξη, με τα πολύχρωμα λουλούδια, έχει και αυτή τη δική της ομορφιά.
FLORINA_2.jpgΝομός που έχει συνδεθεί με την απαράμιλλη φυσική ομορφιά των Πρεσπών, η Φλώρινα βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ελλάδας-Αλβανίας και ΠΓΔΜ. Τα περισσότερα χωριά του νομού είναι κτισμένα στις πλαγιές των βουνών, κρυμμένα από την πλούσια βλάστηση. Νυμφαίο, Λέχοβο, Αμύνταιο και άλλα, όλα αξίζουν μία επίσκεψη. Βαρνούντας, Τρικλάριο, Βίτσι, Βόρας: η ορεινή Φλώρινα. Όλα τα βουνά προσφέρονται για πεζοπορία, ορειβασία, ποδήλατο. Για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ στη Βίγλα Πισοδερίου συναντούμε το γνωστό χιονοδρομικό κέντρο.
Η ιδιομορφία του τοπίου είναι η παρουσία ενός όμορφου συνδυασμού: βουνό, πεδιάδα και λίμνες. Στο βορειοδυτικό άκρο του νομού, η Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. Ανατολικά, η Βεγορίτιδα και οι λίμνες Πετρών, η Χειμαδίτιδα και η Ζάζαρη στα νότια. Το καλοκαίρι μπορεί κανείς να κολυμπήσει στις ειδικά διαμορφωμένες παραλίες της Μικρής Πρέσπας και της Βεγορίτιδας.
Στο νομό υπάρχει επίσης μία από τις τρεις επίσημα αναγνωρισμένες πηγές μεταλλικού νερού στην Ελλάδα, η πηγή του Ξινού Νερού.

Γνωριμία με την όμορφη πόλη

Έδρα του Δήμου είναι η πόλη της Φλώρινας, πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού, διοικητικό και οικονομικό κέντρο. Κτισμένη στις παρυφές του όρους Βαρνούντας, σε υψόμετρο 660 μ., χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση. Ο μικρός ποταμός Σακουλέβας διασχίζει την πόλη και της δίνει μια μοναδική όψη. Οι όχθες του έχουν κριθεί ως οικιστική παραδοσιακή ζώνη. Είναι μια πόλη με αστικά χαρακτηριστικά, που όμως έχει και αρκετά γεωργοκτηνοτροφικά στοιχεία λόγω των οικισμών που την αποτελούν. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Φλώρινας περιλαμβάνει τα δημοτικά διαμερίσματα Αλώνων, Σκοπιάς, Tριβούνου, Αρμενοχωρίου, Κορυφής, Μεσονησίου και Πρώτης. Κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι το εμπόριο, η μεταποίηση, η παροχή υπηρεσιών και η κτηνοτροφία και τα δάση. Χαρακτηριστικά προϊόντα τα γλυκά κουταλιού, τα κάστανα, το μέλι, τοπικά τυριά.

Λίγα για την ιστορία…

FLORINA_3.jpgΗ παρουσία της Φλώρινας ιστορείται από το 2.000 π.Χ. ως Ηράκλεια Λυγκιστίδας, με βάση αρχαιότητες (νομίσματα, αγγεία, γεωργικά εργαλεία) που βρέθηκαν στο λόφο του Αγ. Παντελεήμονα όπου βρίσκεται η αρχαία Φλώρινα που έχτισε το 352 π.Χ. ο Φίλιππος ο Β’. Στην αρχαιότητα η περιοχή ήταν γνωστή με την ονομασία “Λυγκηστίς” ή “Λύγκος”. Η περιοχή είναι πλούσια σε ιστορία από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, η πόλη αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Από το 15ο αιώνα και μετά υπήρξε υπό την κατοχή των Τούρκων.
Η ανάπτυξη της πόλης άρχισε από τα μέσα του 19ου αιώνα με την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου από τη Θεσσαλονίκη και στους Βαλκανικούς πολέμους έχει πια μετατραπεί σε αστικό κέντρο. Η Φλώρινα απέχει 573 χλμ. από την Αθήνα και 160 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Η περιήγηση αρχίζει…

Θα ξεκινήσουμε από τις όχθες του ποταμού Σακουλέβα, όπου βρίσκονται τα εργαστήρια των Φλωρινιωτών καλλιτεχνών, όπου θα δούμε τα παραδοσιακά μακεδονίτικα και τα νεοκλασικά διατηρητέα κτίρια. Είναι η ζώνη που έφερε τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο να γυρίσει εδώ τον «Μελισσοκόμο», το «Τοπίο στην ομίχλη» και το «Μετέωρο βήμα του πελαργού». Τους δρόμους και τις πλατείες της πόλης κοσμούν πολλά γλυπτά ντόπιων καλλιτεχνών, όπως του Καλαμάρα και του Δογούλη. Γνωστός είναι ο ζωολογικός κήπος της Φλώρινας που αποτέλεσε σημείο αναφοράς της πόλης και πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες. Ο ζωολογικός κήπος, που έχει στόχο τη διατήρηση της πλούσιας πανίδας της βόρειας Ελλάδας, διαθέτει τμήματα ευγενών θηραμάτων, άγριων ζώων, πιθηκοειδών και χερσαίων πτηνών και ζώων.
Με το παρελθόν και το παρόν του τόπου, η γνωριμία γίνεται με επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη “Βασιλικής Πιτόσκα”, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, την Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Ζωγράφων, τη Λαογραφική Συλλογή του “Αριστοτέλη” και της Λέσχης Πολιτισμού. Στη Δημοτική Αγορά της πόλης, όπου μπορούμε να αγοράσουμε παραδοσιακά προϊόντα, όπως πλεκτά κεριά και τα περίφημα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού που παρασκευάζονται στην περιοχή.
Στη Φλώρινα λειτουργούν η Παιδαγωγική Σχολή, παράρτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών, καθώς και το τμήμα Βαλκανικών Σπουδών Φλώρινας. Λειτουργούν επίσης τρία τμήματα του ΤΕΙ Κοζάνης. Οι φοιτητές μαζί με τους μόνιμους κατοίκους δίνουν ζωντάνια στην πόλη και κυρίως στα μπαράκια του πεζόδρομου.

Στα μουσεία…

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας, ένα κτίριο της δεκαετίας του ’60 που επισκευάστηκε το 1998, εκτίθενται ευρήματα ανασκαφών και αντικείμενα παραδόσεων, που προέρχοναι από αρχαιολογικούς χώρους του νομού Φλώρινας και καλύπτουν μια μακρά χρονική περίοδο, από τους νεολιθικούς εώς και τους βυζαντινούς χρόνους. Επίσης, απαραίτητη θεωρείται μια επίσκεψη και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης με συλλογή έργων των μεγαλύτερων ελλήνων ζωγράφων. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ιδρύθηκε το 1977. Περιλαμβάνει 200 περίπου έργα ζωγραφικής, δωρεά σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και εμπλουτίζεται διαρκώς. Σε χώρο του Μουσείου ιδρύθηκε το 1991 και λειτουργεί εικαστικό εργαστήριο, το οποίο έχει σκοπό να αναδεικνύει το ταλέντο των νέων της περιοχής. Η βυζαντινή εποχή εκπροσωπείται στο Μουσείο Φλώρινας με έκθεση τοιχογραφιών, τμήματα από τέμπλα, βυμόθυρα ναών της νησίδας του Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών, αλλά και αγγεία και κοσμήματα από ανασκαφές στην ίδια περιοχή.

Σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις

FLORINA_4.jpgΜεγάλες διοργανώσεις, όπως το ετήσιο Διεθνές τουρνουά ξιφασκίας “Λυγκιστής”, δίνουν την ευκαιρία στους διακεκριμένους Φλωρινιώτες ξιφομάχους να επιδείξουν την κλάση τους. Λειτουργούν επίσης άφθονοι πολιτιστικοί σύλλογοι με εκδηλώσεις διαφόρων ειδών και υπάρχει ποικιλία κατά τη διάρκεια του έτους. Ονομαστές είναι οι “Φλωρινιώτικες Φωτιές” στις 23 Δεκεμβρίου: το έθιμο αναπαριστά τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί την παραμονή της γέννησης του Χριστού. Είναι ημέρα μουσικής και διασκέδασης στη Φλώρινα. Ανάβονται περισσότερες από είκοσι φωτιές, ύψους μέχρι 15 μ. σε πολλά σημεία της πόλης. Σε καθεμία από αυτές κερνούν κρασί, γλυκά και φασολάδα, ενώ γύρω από τη φωτιά γίνεται χορός με μουσική από τα τοπικά συγκροτήματα. Εδώ και χρόνια τώρα, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, οι τοπικές αρχές ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης διοργανώνουν τα “Λυγκήστεια”. Οι ξενιτεμένοι της Φλώρινας, εντός και εκτός συνόρων της χώρας, κάθε χρόνο έχουν ραντεβού! Εδώ φιλοξενούνται τέλος και περιφερειακές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και η εμποροπανήγυρις του Αρμενοχωρίου που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια.

Μουσική και χορός
Στο Νομό Φλώρινας συναντάμε κυρίως τα πνευστά και τα μεμβρανόφωνα μουσικά λαϊκά όργανα. Τα πνευστά που βρίσκουμε είναι η κορνέτα, το τρομπόνι, το κλαρίνο, το σουράβλι και το σαξόφωνο, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, ενώ η γκάιντα έχει πλέον εγκαταλειφθεί. Από τα μεμβρανόφωνα όργανα υπάρχει το μεγάλο νταούλι με τη βέργα, ενώ παλαιότερα χρησιμοποιούσαν και τα έγχορδα βιολί και λαγούτο. Οι σημερινοί οργανοπαίκτες παίζουν και ακορντεόν.
Οι χοροί που χορεύονται περισσότερο στο Νομό Φλώρινας είναι οι: Λυτός, Μπουγατσιάς, Γκάιντα, Γερόντικος, Συμπεθέρα, Μπουγατσάς, Τσιάτσκα, Ζερβός, Ελένη, Μήλο-μήλο κόκκινο, Καμπάς, Μακεδονία ξακουστή, Πωγωνίσιος, Τικ, Κότσαρι και Καλαματιανός.

Χρήσιμα τηλέφωνα (αυτόματος 23850)

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φλώρινας     46090-1
Δήμος     22620
Άμεση Δράση     22100
Αστυνομία     22222
Πυροσβεστική     22199
Συντονιστικό Κέντρο
Αντιμετώπισης Πυρκαγιών Δασών     22529
ΕΟΤ Νίκης     92203
Κρατικό Νοσοκομείο     22555
Κέντρο Άμεσης Βοήθειας     22166
Αρχαιολογικό Μουσείο     28206
Οδική Βοήθεια ΕΛΠΑ     28638
EXPRESS SERVICE     25017
HELLAS SERVICE     28988
Τελωνείο Φλώρινας     22453
Τελωνείο Νίκης     45559
Σταθμός Υπεραστικών     22430
Αστικές Συγκοινωνίες     29547
ΟΣΕ     22404
Ταξί     22800, 23100, 22700

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top