Ο περίπατος στο βουνό μαζί με τον σκύλο σας, ή οι ομαδικές βόλτες με άλλους κηδεμόνες σκύλων, είναι αναζωογονητικές.
Τι χρειάζεται να γνωρίζετε, που, ίσως, να μην το έχετε σκεφτεί, έτσι ώστε να περιπλανηθείτε με τον σκύλο σας στο βουνό με ασφάλεια και σύνεση απέναντι στη φύση;
● Τη σωστή προετοιμασία πριν από την επίσκεψή σας στο βουνό.
● Τον σεβασμό στο μονοπάτι που θα ακολουθήσετε.
● Την επικοινωνία με τον πιστό σας φίλο σαν αληθινοί σύντροφοι.
● Πώς θα εξασφαλίσετε τη δική σας ασφάλεια, αλλά και του σκύλου σας – Οι πρώτες βοήθειες.
● Πώς να μετατρέψετε κάθε βόλτα στο βουνό σε μια εκπαιδευτική αποστολή γεμάτη νόημα και εξερεύνηση.
«Φορέστε το σακίδιό σας, σφίξτε τα λουριά, πάρτε τον σκύλο ή τους σκύλους σας, και γίνετε ομάδα στο μονοπάτι που θα ακολουθήσετε», προτρέπει η κυρία Μαρλαγκούτσου.
Η βόλτα στη φύση δεν είναι απλώς μια βόλτα, όπως λέει η εκπαιδεύτρια, αλλά μία αποστολή. Και κάθε αποστολή θέλει προετοιμασία — για εσάς και για τον σκύλο σας. Ξέρετε πού πάτε; Ποιο μονοπάτι θα πάρετε; Έχετε ενημερώσει κάποιον άνθρωπο πού θα είστε και πότε θα επιστρέψετε; Αν κάτι πάει στραβά, καλείτε το 112. Αλλά να έχετε κατά νου ότι, ίσως, θα περιμένετε ώρες μέχρι να έρθει βοήθεια.
● Να έχετε μαζί σας φαρμακείο και για τους δυο.
● Να γνωρίζετε τις βασικές πρώτες βοήθειες, όπως η ΚΑΡΠΑ – ναι, γίνεται και σε σκύλο, αλλά με διαφορετικό τρόπο.
● Ο σκύλος σας να έχει τον εξοπλισμό του. Δηλαδή, σαμαράκι, ταυτότητα, νερό, μπολ, λιχουδιές και αξεσουάρ προστασίας για τις πατούσες του. Όπως παπουτσάκια, αν χρειαστούν.
● Τσεκάρετε τον καιρό. Μια μπόρα στο βουνό δεν είναι ρομαντική. Εάν η γούνα του σκύλου σας παραμείνει για αρκετή ώρα βρεγμένη, εκτός του ότι δεν στεγνώνει εύκολα, μπορεί να τού προκαλέσει και δερματικά προβλήματα.
● Να φορέσετε ρούχα ανάλογα με τον καιρό, να έχετε νερό, χάρτη, ή πυξίδα – αν το GPS πει «αντίο».
Η περιπλάνηση με τον σκύλο σας στο βουνό είναι μαγική, αλλά και απρόβλεπτη. Ένας μικρός τραυματισμός, η αλλαγή καιρού, ή λίγη παραπάνω κούραση, μπορεί να γίνουν σοβαρά προβλήματα, αν δεν είστε προετοιμασμένοι.
Γι’ αυτό, το σακίδιο της περιπέτειας πρέπει πάντα να έχει μια «θήκη φροντίδας» για ανθρώπους και σκύλους.
Στο μικρό φαρμακείο για τον σκύλο σας, καλό είναι να έχετε:
● επιδέσμους και γάζες
● απολυμαντικό (χωρίς οινόπνευμα)
● αντιισταμινικά (σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο)
● τσιμπιδάκι για αγκάθια/τσιμπούρια
● θερμόμετρο
● παγοκύστη ή ζελέ ψύξης
● ειδικά παπουτσάκια ή κάλτσες για πατούσες, αν τραυματιστούν.
Και, φυσικά, δεν έχει νόημα να κουβαλάτε κάτι που δεν ξέρετε πώς να το χρησιμοποιήσετε. Είναι απαραίτητο να μάθετε πώς να δένετε ένα τραύμα, πώς να φτιάχνετε πρόχειρο νάρθηκα, πώς να αναγνωρίζετε σημάδια εξάντλησης, υπερθέρμανσης, ή υποθερμίας στον σκύλο σας.
Ποια είναι τα σημάδια; Η κυρία Μαρλαγκούτση δίνει τα φώτα της.
● Υπερκόπωση: λαχάνιασμα, άρνηση να συνεχίσει, τρέμουλο.
● Υπερθέρμανση: έντονο λαχάνιασμα, σάλια, αδυναμία, κοκκινισμένα ούλα
● Υποθερμία: ρίγος, βραδύς παλμός, λήθαργος.
Σε κάθε περίπτωση, συμβουλεύει, σταματάτε, δημιουργείτε σκιά, ενυδατώνετε και καλείτε βοήθεια, αν χρειάζεται.
Ένα ακόμα σωτήριο εργαλείο, όπως ενημερώνει η εκπαιδεύτρια, είναι το rescue sling. Ενα είδος μάρσιπου, που σας επιτρέπει να κουβαλήσετε έναν τραυματισμένο σκύλο στην πλάτη. Αλλά για να είναι συνεργάσιμος ο σκύλος, πρέπει να έχει εξοικειωθεί με αυτό από πριν — να το έχει φορέσει, να το έχει συνδέσει με ηρεμία.
Οικολογική συνείδηση
Όταν μπαίνετε στο δάσος, στο βουνό ή σε ένα παραποτάμιο μονοπάτι, όπως λέει η εκπαιδεύτρια, δεν είστε οι «ήρωες του χάρτη». Είστε φιλοξενούμενοι σε έναν κόσμο που υπήρχε πριν από εσάς, και θα συνεχίσει μετά από εσάς. Κι ένας καλός φιλοξενούμενος δεν αφήνει σκουπίδια, δεν τρομάζει τους κατοίκους του «σπιτιού» και δεν διαταράσσει τη ζωή τους.
Γι’ αυτό, κάθε φορά που εξερευνάτε μαζί με τον σκύλο σας, πρέπει:
● Να φροντίζετε να μαζεύετε τα περιττώματα του σκύλου σας. Οι σκύλοι έχουν διαφορετική δίαιτα από τα άγρια ζώα, και τα κόπρανά τους μεταφέρουν μικρόβια που δεν ανήκουν εκεί.
● Να παραμένετε στο μονοπάτι. Το «πάτησα λίγο πιο δίπλα» μπορεί να είναι η καταστροφή μιας φωλιάς, ενός μικρού οικοσυστήματος. Το έδαφος, η χλωρίδα και τα μικρά ζώα χρειάζονται τον χώρο τους.
● Να κρατάτε τον σκύλο κοντά σας. Όχι μόνο για να μην τον χάσετε, αλλά και για να μην τρομάξει πουλιά, ερπετά, χελώνες, ή μικρά θηλαστικά. Ακόμη κι αν δεν επιτεθεί, η παρουσία του μπορεί να οδηγήσει ένα ζώο να εγκαταλείψει τη φωλιά του.
Όταν βρίσκεστε στο δάσος με τον σκύλο σας, θα πρέπει πάντα να θυμάστε τα εξής:
1. Δεν αφήνετε τίποτα πίσω – ούτε περιττώματα.
2. Δεν παίρνετε τίποτα μαζί – μόνο φωτογραφίες τραβάτε.
3. Δεν φεύγετε από το μονοπάτι, και δεν αφήνετε κανέναν να χαθεί.
4. Δεν κυνηγάτε. Ούτε εσείς, ούτε οι σκύλοι σας. Είστε φύλακες, όχι εισβολείς.
Η φύση είναι γεμάτη ευκαιρίες για σύνδεση, εκπαίδευση και μικρές ή μεγάλες αποστολές. Με σεβασμό, φροντίδα και τη σωστή προετοιμασία, κάθε σας βήμα μπορεί να γίνει μια εμπειρία. Μία εμπειρία, που δυναμώνει τη σχέση με τον σκύλο σας, σαν μια καλοδουλεμένη ομάδα εξερεύνησης.
Με πληροφορίες από το www.in.gr