ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ AMERICAN FOXHOUND

Δυνατός σκύλος, γρήγορος, με μεγάλη αντοχή για πολύωρο κυνήγι και καταδίωξη..

Το πρότυπο της φυλής
ΚΑΤΑΓΩΓΗ: ΗΠΑ
Standard FCI N°303 /05.03.1998 / F AKC, TKC, CKCΓΕΝΙΚΗ

Εμφάνιση
Αθλητικός σκύλος, ελαφρύς με εξαιρετικά ανατομικά στοιχεία και υπέροχη σωματική κατασκευή που δείχνει μεγάλη ανθεκτικότητα.

Κεφάλι
Αρκετά μακρύ, με ινιακό οστό ελαφρώς κυρτό.

Κρανίο
Πλατύ και στρογγυλό, στοπ μέτριο.

Μουσούδα
Με καλό μήκος, ίσια και σε σχήμα τετράγωνο.

Ρύγχος
Ίσιο

Ακρορρίνιο
Μαύρο και αναπτυγμένο αρκετά.

Μάτια
Χρώμα καφέ ή φουντουκί, μεγάλα, έκφραση γλυκιά και χαριτωμένη.

Αυτιά
Τοποθετημένα χαμηλά, μακριά, αναδιπλωμένα μπροστά, φτάνουν μέχρι την άκρη της μύτης. Είναι επίπεδα, στρογγυλά στο άκρο τους και κρέμονται κάθετα.

Σώμα
Εξαιρετική ανατομία, συμμετρία, δυνατή κατασκευή. Οσφύς πλατιά, ελαφρώς γεμάτη. Πλευρά δυνατά, επιμήκη και στρογγυλεμένα ελαφρά. Λαιμός δυνατός, μυώδης, μέσου μήκους, δένει καλώς στους ώμους, χωρίς πτυχές. Ώμοι κοντά στον κορμό , μυώδεις, επιμήκεις που συγκλίνουν στο θώρακα. Στήθος βαθύ, μέχρι το επίπεδο του αγκώνα, περισσότερο στενό σε σχέση με του Αγγλικού Φόξχαουντ, με περίμετρο στήθους 71 εκατοστά που θεωρείται πολύ νορμάλ για ένα σκύλο ύψους 58 εκατοστών. Πλάτη δυνατή, μυώδης, μέσου μήκους. Κοιλιά λεπτοκαμωμένη και ανεβασμένη.

Σκέλη
Μπροστινά σκέλη κάθετα και ίσια με στέρεα οστά. Ωμοπλάτες λοξές, ξερές και μυώδης, δίνοντας μεγάλη ελευθερία στην κίνηση του σκύλου, με δύναμη και αντοχή. Πατούσες γάτας, δάχτυλα με καλά τόξα, νύχια δυνατά και μαξιλαράκια σφιχτά και χοντρά. Πίσω σκέλη ίσια και παράλληλα, μηροί και γοφοί δυνατοί και μυώδεις. Κότσι γερό, συμμετρικό με μέτρια γωνία. Πατούσες όπως και των μπροστινών σκελών.

Ουρά
Προσαρμοσμένη μετρίως ψηλά, σαν δρεπάνι, χωρίς να ανεβαίνει στη ράχη, με τρίχα σαν βούρτσα στο άκρο. Κοντό ,σφιχτό, λίγο σκληρό. Το συνηθισμένο χρώμα είναι άσπρο-πορτοκαλί, τρίχρωμο (μαύρο άσπρο κόκκινο), ξανθωπό. Γενικώς όλα τα χρώματα είναι αποδεκτά.

Ύψος-βάρος
Το ύψος στο ακρώμιο είναι γύρω στα 56-63,5 cm για το αρσενικό και για το θηλυκό 53-61 εκατοστά.

Ελαττώματα
Θεωρείται ελάττωμα, οποιοδήποτε στοιχείο ξεφεύγει πολύ φανερά από τα standards, που περιγράφτηκαν παραπάνω.

Ιστορικά στοιχεία
Το 1650 ο Ρόμπερτ Μπρουκ έφερε στην Αμερική μια ομάδα κυνηγετικών σκύλων, που παρέμειναν στην οικογένεια Μπρουκ πάνω από 300 χρόνια και αποτέλεσαν τη βάση για την δημιουργία του Αμερικάνικου Φόξχαουντ. Οι σκύλοι που ήρθαν στην Αμερική ήταν κυρίως Αγγλικά και Ιρλανδέζικα Φόξχαουντ.

Ο Ζορζ Ουάσιγκτον ήταν μεγάλος θαυμαστής του κυνηγιού της αλεπούς και μεγάλος κυνόφιλος κι είχε σκύλους ιχνηλάτες. To 1770 είχε εισάγει Αγγλικούς ιχνηλάτες και το 1785 πήρε σαν δώρο απ’ τον Γάλλο ευγενή Λαφαγιέτ μια ομάδα Φόξχαουντ από Γαλλία, τα οποία διασταυρώθηκαν με τους σκύλους του Μπρουκ και δημιούργησαν τα Αμερικάνικα Φόξχαουντ.

Το κυνήγι της αλεπούς ήταν πολύ δημοφιλές στην Αμερική αυτή την εποχή και οι κυνηγοί χρησιμοποιούσαν πολύ τα Φόξχαουντ, τα οποία αναπτύχθηκαν σε πολλές ποικιλίες (Walker, Trigg, July, Calhoun, Hudspeth and Goodman) ανάλογα την περιοχή που ζούσαν και κυνηγούσαν, αλλά αναγνωρίζονται όλες σαν μια φυλή με το επίσημο όνομα «Αμερικάνικο Φόξχαουντ»

Κυνηγετικά χαρακτηριστικά-ιδιοσυγκρασία
Πιο ελαφρύς και κοντός απ’ το Αγγλικό Φόξχαουντ. Σκύλος για μεγάλα θηράματα κυρίως και ιδιαίτερα για το κυνήγι της αλεπούς. Διαθέτει μεγάλη ταχύτητα, δύναμη, αντοχή. Έχει άριστη όσφρηση, δυνατή και μελωδική φωνή. Είναι πολύ έξυπνος, υπάκουος, με φιλικό χαρακτήρα και γι’ αυτό το λόγο εκπαιδεύεται πιο εύκολα.

 

πηγη : www.skilia.gr/

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο