10 λόγοι για να τα παρατήσεις όλα & να συνδυάσεις τη δουλειά με το ταξίδι


Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πλέον εγκαταλείψει την κλασική εργασιακή ρουτίνα & έχουν στραφεί προς ένα νέο τρόπο εργασίας μέσω του υπολογιστή τους. Βρες μερικούς λόγους για να το κάνεις και εσύ.

Δεν χρειάζεται να κλειδώνεις τον εαυτό σου σε ένα γραφείο ή να τον περιορίζεις σε μία χώρα. Με ένα laptop, wifi σύνδεση και λίγη δεξιοτεχνία, μπορείς να ζήσεις οπουδήποτε στον κόσμο. Στην πραγματικότητα, τέτοιοι επαγγελματίες που μετακινούνται διαρκώς, συχνά είναι καλύτεροι και πιο επιτυχημένοι από αυτούς με σταθερή βάση.
Από τη Μπανγκόκ στη Βοστώνη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι διαδικτυακοί επιχειρηματίες, χτίζουν την καριέρα τους με τους δικούς τους όρους, απολαμβάνοντας την ελευθερία του να εργάζονται όταν και όπου θέλουν. Για να γνωρίσεις και εσύ πώς λειτουργεί ο κόσμος τους, μιλήσαμε με τρεις ελεύθερους επαγγελματίες: τον συγγραφέα Chris Guillebeau με τις καλύτερες πωλήσεις, την ταξιδιωτική δημοσιογράφο Άννα Χαρτ και τον σχεδιαστή ιστοσελίδων James Clark – έναν επαγγελματία που δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο από το 2003 και γράφει άρθρα

1. Δουλεύεις πάνω σε κάτι που σου αρέσει

“Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση του να εργάζεσαι μέσω διαδικτύου, είναι το να δουλεύεις πάνω σε κάτι που σου αρέσει πολύ”, λέει ο James. “Ασχολήθηκα με το σχεδιασμό ιστοσελίδων επειδή με ενθουσίαζε το διαδίκτυο και σκέφτηκα ότι θα ήταν ευχάριστο να ενισχύσω το εισόδημά μου με μερική απασχόληση (το 2001). Όταν ανακάλυψα ότι θα μπορούσα να το κάνω ως βασική δουλειά και να δουλεύω από οπουδήποτε, αφιέρωσα όλο τον ελεύθερο χρόνο μου για να το κάνω πραγματικότητα”.

2. Δεν έχεις έμπνευση αν βρίσκεσαι καθημερινά στο ίδιο γραφείο

Η Άννα υποστηρίζει ότι τα ταξίδια την κάνουν πιο δημιουργική και πιο παραγωγική. “Βλέπω τις τάσεις, συναντώ ανθρώπους και εμπειρίες και καταλήγω στο να γράφω. Επίσης μεγαλώνω το δίκτυό μου, εκθέτοντας τον εαυτό μου σε ομοϊδεάτες από όλο τον κόσμο. Για μένα, το να είσαι ψηφιακός νομάς είναι ο πιο φιλόδοξος δρόμος. Κανένας από εμάς δεν χαλαρώνει σε ξαπλώστρες όλη την ημέρα. Η Άννα έγραψε το βιβλίο, Αναχωρήσεις: Ένας οδηγός ταξιδιού, μια περιπέτεια κάθε φορά, ενώ ταξιδεύεις στον κόσμο”.

3. Έχεις ελευθερία επιλογής

Ο συγγραφέας και σύγχρονος εξερευνητής Chris Guillebeau ταξιδεύει σε κάθε χώρα του κόσμου, ενώ γράφει σε ένα blog και συγγράφει τα βιβλία του. Ταξιδεύει σε περίπου 20 χώρες κάθε χρόνο, γράφει και βγάζει χρήματα. “Το μεγαλύτερο όφελος από τη δημιουργία της δικής σου επιχείρησης, είναι ότι σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις τις δικές σου επιλογές. Μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτή την ελευθερία για να ταξιδέψεις και να εργαστείς από το δρόμο”.

4. Cool χώροι εργασίας

Πάνε οι μέρες που καθόσουν σε άδειες καφετέριες με διαδικτυακή σύνδεση που “σερνόταν”. Οι σημερινοί νομάδες εργάζονται σε cool καφετέριες και συνεργάζονται με γραφεία, τοποθετημένα σε περιοχές ιδανικές για surf, όπως το Sun Desk στο Taghazout, στο Μαρόκο, καθώς και σε μεταποιημένες αποθήκες όπως η CREC στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Ορισμένοι μάλιστα παραδίδουν μαθήματα για να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου και να εμπνευστείς.

5. Απολαμβάνεις τα ταξίδια

“Όταν άρχισα να ταξιδεύω για πρώτη φορά, ήξερα ότι οι διακοπές μιας εβδομάδας δεν θα ήταν αρκετές , γι’ ‘αυτό πήρα μαζί την βίζα εργασίας – σοφή ιδέα αν είσαι στη σωστή ηλικία”, λέει ο James. “Για να μπορέσω να υποστηρίξω το μοντέλο της νομαδικής εργασίας, εξειδικεύτηκα στο σχεδιασμό ιστοσελίδων στην Ιρλανδία. Αρχικά, σκόπευα να ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο, αλλά πλέον κινούμαι μεταξύ συγκεκριμένων πόλεων, στις οποίες αισθάνομαι πιο παραγωγικός.

6. Αξίζει τον κόπο μόνο για τον ήλιο

Για την Άννα, η δυνατότητα διαφυγής από τον χειμώνα αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα: “Μου αρέσει να βγαίνω από τους ζοφερούς χειμώνες του Ηνωμένου Βασιλείου στην ηλιοφάνεια και τα πιο εμπνευσμένα κλίματα, όπως στο LA ή στο Μπαλί. Αυτό μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, αλλά για κάποιον που παλεύει με την κατάθλιψη, το να μπορεί να κινείται με ελευθερία και να υποστηρίζει οικονομικά τον εαυτό του στο εξωτερικό ένα μήνα το χρόνο, ίσως είναι το καλύτερο αντικαταθλιπτικό φάρμακο.

7. Εκπληκτικά καταλύματα διαμονής

Η Airbnb είναι μια σπουδαία βοήθεια στην παροχή άνετων καταλυμάτων για μικρό χρονικό διάστημα. Από τα κομψά στούντιο μέχρι τα επιπλέον δωμάτια, η χαμηλού κόστους διαβίωση δεν σημαίνει πλέον δωμάτια ή κοιτώνες. Άλλες επιλογές καταλύματος είναι σχεδιασμένες για να σε βοηθήσουν να συναντηθείς, να κοινωνικοποιηθείς και να επικοινωνήσεις με άλλους νομάδες – αναζήτησέ τους σε καταλόγους.

8. Διαχείριση του χρόνου σου

“Δεν έχω μια καθορισμένη ρουτίνα. Οι ώρες μου είναι ακανόνιστες, αλλά πιθανότατα εργάζομαι περίπου 40 ώρες την εβδομάδα”, λέει ο James. “Μπορώ να βγαίνω τις καθημερινές και δεν έχω κανένα πρόβλημα να δουλεύω τα βράδια του Σαββάτου”. Η Άννα προσθέτει: “Όταν δούλευα σε περιοδικά στο Λονδίνο, μου φαινόταν τόσο αυθαίρετο το εργασιακό ωράριο εννέα με πέντε. Σήμερα, δίνοντας προτεραιότητα στα ταξίδια κατά μήκος της παραλίας όταν είναι ηλιόλουστη, είναι αυτό που με εμποδίζει να βαρεθώ τη δουλειά μου”.

9. Γίνεσαι καλύτερος

Οι νομάδες κερδίζουν το ίδιο ή και περισσότερο από ότι αν επέστρεφαν στο σπίτι τους, αλλά ξοδεύουν λιγότερα στην καθημερινή τους ζωή. Άλλοι επιλέγουν να εργάζονται λιγότερο και εξακολουθούν να επιτυγχάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Η Νοτιοανατολική Ασία είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς φθηνής διαβίωσης – το κόστος στη Μπανγκόκ, για παράδειγμα, είναι περίπου το μισό από το Λονδίνο ή τη Νέα Υόρκη.

10. Γίνεσαι καλύτερος ταξιδιώτης

Ο νομαδικός τρόπος εργασίας μέσω φορητού υπολογιστή, σου επιτρέπει να βλέπεις τον κόσμο χωρίς να εγκαταλείπεις τη δουλειά σου ή να αποδεκατίζεις τις αποταμιεύσεις σου. “Πάνω από όλα όμως, σε βοηθά να δεις τις πόλεις από μέσα προς τα έξω και όχι από έξω προς τα μέσα», λέει η Άννα. “Ανακάλυψα το Βερολίνο, μένοντας σε ένα στούντιο στο Kreuzberg, δουλεύοντας με τον υπολογιστή μου στα καφέ ελεύθερων επαγγελματιών και βγαίνοντας τα βράδια στα μπαρ. Προτιμώ να γνωρίζω έτσι μια πόλη, παρά γυρνώντας στα τουριστικά αξιοθέατα της”.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top