Είναι κάποια μικρά, καθημερινά πραγματάκια που μπορείς να κάνεις για τον εαυτό σου, τα οποία έχουν όμως μεγάλη σημασία για το ευ ζην σου.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε 15 από αυτά.
Πιες ένα ποτήρι νερό με το που ξυπνήσεις
Συνήθως το βράδυ αφυδατωνόμαστε επομένως ένα ποτηράκι νερό με το που ξυπνήσεις είναι αυτό που χρειάζεται το σώμα σου για να ξεκινήσει καλά η μέρα.
Κάθε βράδυ γράψε τα καλά
Όσο χάλια και αν πήγε η μέρα σου, γράψε κάτι για το οποίο είσαι ευγνώμων – μην σε ανησυχεί αν περιέχει ανούσια και μικρά πράγματα. Καθετί φαινομενικά μικρό, μπορεί να σου δίνει μεγαλύτερη χαρά σε σχέση με κάτι πιο μεγάλο.
Φτιάξε το μενού της εβδομάδας
Η υγιεινή διατροφή είναι ωραία στη θεωρία, στην πράξη όμως είναι δύσκολη. Οι πειρασμοί είναι αρκετοί και οι έντονοι ρυθμοί της μέρας οδηγούν σε κακές επιλογές. Φροντίζοντας να έχεις προγραμματίσει εγκαίρως το τι θα φας, αποφεύγεις τις παρορμητικές επιλογές.
Δοκίμασε κάτι καινούργιο
Το μυαλό σου, όπως και οτιδήποτε στο σώμα, λειτουργεί με τον κανόνα «χρησιμοποίησέ το ή το χάνεις». Φρόντισε λοιπόν να το εξασκείς καθημερινά, από το να πάρεις έναν άλλο δρόμο για τη δουλειά, μέχρι να μάθεις μια νέα γλώσσα ή ένα νέο χόμπι.
Κάνε πέντε λεπτά διάλειμμα
Είναι πολύ σημαντικό να παίρνεις το χρόνο σου κάποιες φορές. Το self care δεν κοστίζει, ίσα ίσα, περιλαμβάνει πολύ απλά πραγματάκια, όπως το να κλείσεις όλες τις συσκευές για πέντε λεπτά τη μέρα και να χαθείς στις σκέψεις σου.
Κινήσου τουλάχιστον 30 λεπτά τη μέρα
Πρέπει να κάνεις κάθε μέρα προπόνηση; Όχι απαραίτητα. Όμως το να σηκωθείς και να περπατήσεις μισή ωρίτσα ή να κάνεις μια ποδηλατάδα, θα συμβάλλει αρκετά στην ψυχολογική και σωματική σου υγεία. Δεν χρειάζεται να το κάνεις όλο μαζί, μπορείς να «σπάσεις» το χρόνο σε τρεις δεκάλεπτες βόλτες.
Ρίξε έναν υπνάκο
Αν είσαι από εκείνους που κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες το βράδυ, τότε καλό θα ήταν να προσθέσεις έναν σύντομο υπνάκο στην ημέρα σου. Το σώμα σου το έχει ανάγκη. Απλά φρόντισε να μη ξεπεράσεις τα 30-40 λεπτά γιατί αφ’ ενός θα ξυπνήσεις… ζαμπόν αφ’ ετέρου μπορεί να επηρεάσει τον βραδινό σου ύπνο.
Κάνε κέγκελ
Αν δεν τις ξέρεις, οι ασκήσεις κέγκελ για το πυελικό σου έδαφος είναι άκρως ωφέλιμες για την υγεία σου… χαμηλά, ενώ δίνουν και καλύτερους οργασμούς. Επίσης, μπορείς να τις κάνεις χωρίς να σε καταλάβει κανείς. Σκέψου σα να θες να σταματήσεις την ούρηση. Μόλις το κάνεις, κράτα αυτή την σύσπαση για 3-10 δευτερόλεπτα. Επανάλαβε δέκα φορές, στοχεύοντας στα 3 σετ των 10 δευτερολέπτων ανά ημέρα.
Ξεκίνα τη μέρα σου με κάτι ευχάριστο
Όχι δεν εννοούμε να βάλεις 10 ξυπνητήρια και να τα κλείσεις στη σειρά. Έχει μεγάλη σημασία να ξεκινήσεις τη μέρα σου με μικρές απολαύσεις, όπως για παράδειγμα μια κούπα με τον αγαπημένο σου καφέ ή ένα λαχταριστό smoothie ή ακόμα και δέκα λεπτά χαλαρωτικών διατάσεων.
Κάνε μου λιγάκι ομμμμμ…
Ο διαλογισμός βοηθά στην αρτηριακή πίεση, στο άγχος, στην μελαγχολία ακόμα και στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, άρα αξίζει να τον ανακαλύψεις.
Αντιμετώπισε τον αρνητισμό σου
Γράψε σε ένα χαρτί τα ψέματα που λες στον εαυτό σου, τις αμφιβολίες που έχεις, οτιδήποτε αρνητικό σκέφτεσαι και ύστερα «απάντα» με αυτά που ξέρεις ότι ισχύουν, με αυτά που έχεις καταφέρει. Κάνοντάς το θα μπορέσεις να αναγνωρίσεις τον αρνητισμό, χωρίς να τον αφήσεις να σε καταβάλλει.
Φτιάξε τον δικό σου λαχανόκηπο
Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ομορφύνεις τον κήπο ή το μπαλκόνι του σπιτιού σου αλλά και να απολαμβάνεις φρέσκα λαχανικά και βότανα. Ένα μικρό μποστάνι πέρα από τα παραπάνω, θα σε βοηθήσει να νιώσεις και καλύτερα σε περιόδους θλίψης.
Γίνε εθελοντής
Δε χρειάζεται να το κάνεις συχνά, αρκεί μια φορά τον μήνα. Αν το έκαναν όλοι, ο κόσμος μας θα ήταν λίγο καλύτερος. Παράλληλα, είναι σίγουρο ότι κι εσύ θα νιώσεις καλύτερα προσφέροντας αλληλεγγύη σε όσους την έχουν ανάγκη.
Κάτσε καλά
Η μάνα σου είχε δίκιο: το πώς στέκεσαι/κάθεσαι έχει μέγιστα οφέλη στη φροντίδα του σώματος. Αν είσαι από εκείνους που στέκονται σαν τον Κουασιμόδο και δουλεύουν στον υπολογιστή με λαιμό χελώνας, τότε πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξεις στάση.
Αποτοξινώσου από την τεχνολογία
Αν όλη σου η ζωή κινείται γύρω από μέιλ, ειδοποιήσεις στο κινητό, social media και στόρι, τότε καλό θα ήταν να πάρεις ένα ρεπό από όλα αυτά, έστω και για λίγο. Εύκολο να το λέμε, σίγουρα, αλλά το να περιορίσεις το πόσο χρόνο δαπανάς online δεν είναι τόσο δύσκολη υπόθεση, αφού υπάρχουν κατάλληλες εφαρμογές που σε ενημερώνουν πόσο «λιώνεις» στις οθόνες και σου παρέχουν τη δυνατότητα να βάλεις ημερήσια όρια.