5 αναδυόμενες πηγές ενέργειας που θα αλλάξουν τη ζωή μας

Μπορεί οποιαδήποτε από αυτές τις αναδυόμενες βιώσιμες πηγές να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα;

Το κλίμα μας αλλάζει και η συνεχής μας εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα πιθανόν να μην βοηθά το όλα θέμα. Όχι μόνο οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, αλλά είναι ακριβώς αυτό – μη ανανεώσιμες. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σε έναν αγώνα ενάντια όχι μόνο στη μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά και ενάντια στο χρόνο.
Δεν έχουνε όμως όλα τελειώσει. Χάρη στην αυξημένη ενημέρωση, τις αλλαγές πολιτικής και τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, η ανανεώσιμη ενέργεια βρίσκεται σε ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην κάλυψη της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης αναμένεται να αυξηθεί κατά το ένα πέμπτο τα επόμενα πέντε χρόνια, φθάνοντας το 12,4% το 2023. Οι αιολικές, ηλιακές και υδροηλεκτρικές είναι οι τρεις κατηγορίες που πρωτοστατούν στην αλλαγή, αλλά όσο περνάει ο χρόνος, προστίθενται όλο και περισσότερες στον αγώνα.
Με την αντίστροφη μέτρηση να έχει ξεκινήσει και προφανώς πολύ δουλειά να χρειάζεται να γίνει ακόμα, οι ομάδες επιστημόνων και ερευνητών που βρίσκονται διασκορπισμένες σε όλο τον κόσμο, αφιερώνουν τον εαυτό τους στην εξεύρεση νέων ανανεώσιμων πόρων που μπορούν να ικανοποιήσουν την ακόρεστη ζήτησή μας για ενέργεια. Και, όπως θα δεις σύντομα, αυτό σίγουρα απαιτεί διαφορετική σκέψη και οπτική.
Ακολουθούν πέντε αναδυόμενες πηγές ενέργειας που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου στο μέλλον – και ίσως ακόμη και να σώσουν τον πλανήτη.

1. Kitenergy

Η συγκομιδή της αιολικής ενέργειας δεν είναι ακριβώς κάτι νέο – οι ανεμογεννήτριες υπάρχουν από τον 19ο αιώνα, όσο και αν δεν το πιστεύεις. Αλλά τα αιολικά πάρκα δεν είναι μόνο μια δαπανηρή επένδυση, αποτελούν επίσης συχνά ένα άσχημο οπτικά θέαμα – που συχνά οδηγεί σε τεράστια απέχθεια και μη αποδοχή από το κοινό. Ωστόσο, οι ανεμογεννήτριες δεν είναι ο μόνος τρόπος να χρησιμοποιήσεις τον άνεμο προς όφελός σου.
Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, η Kitenergy έχει αναπτύξει μια εναλλακτική λύση που είναι οικονομικότερη, λιγότερο «άσχημη» και προσφέρει καλύτερο αποτέλεσμα. Όπως υποδηλώνει το όνομα της, η Kitenergy περιλαμβάνει ένα χαρταετό που συνδέεται με το έδαφος με δύο σχοινιά. Χρησιμοποιώντας περιστρεφόμενους μηχανισμούς και γεννήτριες στο έδαφος, παράγεται ηλεκτρισμός μετατρέποντας τις δυνάμεις έλξης που ασκούνται στα σχοινιά των πτερυγίων σε ηλεκτρική ενέργεια.
Σε ύψος περίπου 800-1.000 μέτρων, οι χαρταετοί είναι εκτεθειμένοι σε ανέμους μεγάλου υψομέτρου, οι οποίοι είναι ισχυρότεροι και πιο σταθεροί από αυτούς στο επίπεδο των συνηθισμένων ανεμογεννητριών. Και ο προφανής λόγος υπέρ τους είναι ότι ένας χαρταετός που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο ψηλά στον ουρανό μπορεί πολύ δύσκολα να γίνει ορατός. Δείτε παρακάτω ένα επεξηγηματικό βίντεο.

2. Wattway

Συνώνυμος με την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τα καυσαέρια των εξατμίσεων των αυτοκινήτων, ο αυτοκινητόδρομος δεν είναι το πρώτο πράγμα που θα συνέδεες με ένα ανανεώσιμο μέλλον. Ωστόσο, πως θα σου φαινόταν αν κάποιος κατάφερνε να το αλλάξει αυτό, μετατρέποντας την επιφάνεια του δρόμου σε πηγή ενέργειας;
Δημιουργήθηκε από τη γαλλική εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών Colas, το Wattway είναι ένα υλικό πεζοδρομίων που μπορεί, αν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα, να επιτρέψει σε ένα δρόμο να μπορεί να συλλέξει ηλιακή ενέργεια, και όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να καταστρέψουμε την επιφάνεια του. Αν τα εφαρμόσουμε απευθείας στην επιφάνεια του δρόμου, τα πάνελ Wattway των 20m² παρέχουν αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα για να τροφοδοτήσουν ένα ολόκληρο σπίτι.
Το Wattway δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε μια διαδρομή μήκους 29 χλμ. στη Georgia των ΗΠΑ, που ονομάζεται «The Ray». Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για να φορτίσουμε ασύρματα τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς αυτά ταξιδεύουν πάνω στον αυτοκινητόδρομο. Σίγουρα μια πολύ καλή ιδέα.

3. Wearables

Είτε πρόκειται για μετρητές γυμναστικής, είτε για ρολόγια είτε ακόμα και για έξυπνα κοσμήματα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο καθένας μας να έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα κομμάτι wearable tech (είτε το χρησιμοποιεί, είτε όχι). Αλλά το προφανές μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να τα διατηρήσουμε πλήρως φορτισμένα. Ευτυχώς, μια ομάδα ερευνητών από το κρατικό πανεπιστήμιο της North Carolina εργάζεται για να δώσει τη λύση.
Αυτή η λύση περιλαμβάνει ακόμα πιο πολύ wearable tech – όμως αυτή τη φορά παράγει ενέργεια αντί να τη χρησιμοποιεί. Χρησιμοποιώντας ένα στρώμα από θερμικά αγώγιμο υλικό που τοποθετείται πάνω στο δέρμα και ένα πολυμερές στρώμα που εμποδίζει τη διάχυση της θερμότητας στον εξωτερικό αέρα, η ομάδα έχει ουσιαστικά αναπτύξει έναν τρόπο για να παγιδεύσει τη θερμότητα του σώματος. Το υλικό στη συνέχεια ωθεί τη θερμότητα να περάσει από μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια που είναι ενσωματωμένη στο ρούχο.
Η μετατροπή της θερμότητας του σώματος σε ηλεκτρισμό έχει επιχειρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά το concept της ομάδας από τη North Carolina είναι πολύ ελαφρύ και μπορεί να παράγει πολύ περισσότερη ενέργεια από τις προηγούμενες γενιές – έως 20 μW/cm², ενέργεια που είναι ικανή να τροφοδοτήσει το δικό σου wearable tech.

4. Pavegen

Στο Rio de Janeiro στη Βραζιλία, το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς. Αλλά καθώς δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πληρώσουν για προβολείς, το παιχνίδι πρέπει συχνά να τελειώσει όταν σκοτεινιάσει για τα παιδιά που ζουν στις φαβέλλες της πόλης. Η βρετανική μηχανική Laurence Kemball-Cook είδε αυτό το πρόβλημα και επινόησε μια λύση που μετέτρεψε τα βήματα των παικτών σε ηλεκτρισμό. Καθώς τα παιδιά τρέχουν πάνω-κάτω στο γήπεδο, η κινητική τους ενέργεια απορροφάτε από τα 200 πλακίδια του τάπητα που συνθέτουν την επιφάνεια του, αποθηκεύονται σε μπαταρίες και χρησιμοποιούνται για να φωτίζουν το χώρο.
Αυτό ήταν το πιλοτικό project της εταιρείας Kableall-Cook Pavegen – των παραγωγών των «κινητικών» πλακιδίων. Από τότε, η Pavegen έχει ολοκληρώσει πάνω από 150 projects παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων σιδηροδρομικών σταθμών, εμπορικών κέντρων, αεροδρομίων και άλλων δημόσιων χώρων – ακόμη και για τη συλλογή ενέργειας από τους δρομείς του Μαραθωνίου του Παρισιού.

5. Βιονικά μανιτάρια

Η χρήση φυσικών πόρων για τη συλλογή ενέργειας υπήρξε ένα θέμα που περιλάμβανε διάφορους παράγοντες μέχρι στιγμής. Ωστόσο, μια ομάδα ερευνητών από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Stevens στο New Jersey έχει αναπτύξει μια ριζοσπαστική εναλλακτική λύση, η οποία συγκαταλέγεται σίγουρα στις ανανεώσιμες περιπτώσεις.
Χρησιμοποιώντας ένα 3D-εκτυπωτή, η ομάδα σχεδίασε πολύπλοκα μοτίβα πάνω στα καπάκια των ζωντανών μανιταριών χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό μελάνι σε συνδυασμό με βιο-μελάνι. Στη συνέχεια, φωτίζοντας το σπειροειδές μοτίβο του μελανιού και προκαλώντας φωτοσύνθεση στα βακτήρια, η ομάδα ήταν σε θέση να παράγει ηλεκτρόνια και να σχηματίσει ένα αγώγιμο δίκτυο.
Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η ποσότητα ενέργειας που παράγεται από ένα μόνο μανιτάρι δεν αρκεί για να φορτίσει μια συσκευή, αλλά η ενέργεια που παράγεται από μερικά από αυτά, θα είναι σίγουρα αρκετή. Παρ’ όλα αυτά, η τεχνολογία αυτή είναι ακόμα στα σπάργανα. Η συνεχής εργασία πάνω σε αυτό το κομμάτι θα οδηγήσει μόνο στη βελτίωση της παραγωγικότητας και σε μια ευρεία λίστα περιπτώσεων προς χρήση.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top