Κάποιοι την περιμένουν πώς και πώς, άλλοι πάλι γκρινιάζουν (όχι εγώ!) θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα πανηγύρι καταναλωτισμού, όπως και να έχει, στις 14 Φεβρουαρίου, στην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, έχει καθιερωθεί να γιορτάζουν οι ερωτευμένοι (μεταξύ αυτών κι εγώ..!).
της Ειρήνης Τσιριγώτη
Η Ιστορία
Διάφορες παραδόσεις έχουν επικρατήσει για τον προστάτη των ερωτευμένων με την επικρατέστερη να ισχυρίζεται ότι ο Βαλεντίνος ήταν ένας ιερωμένος που έζησε στη Ρώμη τον 3° αιώνα μ.Χ., ο οποίος τελούσε παράνομα γάμους ανάμεσα σε ερωτευμένα ζευγαράκια Χριστιανών, γεγονός που οδήγησε στη φυλάκισή του. Αρχικά, ο τότε αυτοκράτορας Κλαύδιος ο Γοτθικός αποφάσισε να τον ελευθερώσει αλλά στη συνέχεια τον καταδίκασε σε λιθοβολισμό καθώς ο Βαλεντίνος προσπάθησε να τον μυήσει στο Χριστιανισμό. Ωστόσο, επιβίωσε και τελικά ο θάνατός του επήλθε από αποκεφαλισμό έξω από την πύλη της Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου το 169 μ.Χ.
Οι πρώτες γραπτές αναφορές που ταυτίζουν τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Βαλεντίνου με την Ημέρα των Ερωτευμένων βρίσκονται σε κείμενα της αγγλικής λογοτεχνίας στα τέλη του Μεσαίωνα γύρω στον 14ο αιώνα. Ακόμα, γνωρίζουμε ότι τόσο στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία όσο και στην Αρχαία Αθήνα κατά το πρώτο δεκανθήμερο του Φεβρουαρίου τελούνταν παγανιστικές εορτές γονιμότητας, οι οποίες απαγορεύτηκαν τον 5° αιώνα μ.Χ. στη Ρώμη ως ειδωλολατρικές και καθιερώθηκε να γιορτάζεται η μνήμη του Αγίου Βαλεντίνου, μάρτυρα της Χριστιανικής Πίστης.
Μα τι είναι έρωτας;
Ο Έρωτας είναι εκείνο το μοναδικό συναίσθημα που σε εθίζει σε δύο μάτια που για σένα είναι τα ομορφότερα στον κόσμο. Μας κάνει καλύτερους, δυνατότερους αλλά και πιο τρελούς, όπως είπε και ο Τερέντιος, ο Ρωμαίος κωμωδιογράφος, «Amantes sunt amentes» (Οι ερωτευμένοι είναι τρελοί).
Στις 14 Φεβρουαρίου, ακόμα κι αν δεν αποδέχεστε τον Άγιο Βαλεντίνο (λίγος ρομαντισμός δε βλάπτει!) δείξτε στον άνθρωπό σας πόσο ξεχωριστός είναι για εσάς.
Προτείνουμε να τον κακομάθετε με λαχταριστά γλυκά και κάποιους από τους καλύτερους επιδόρπιους οίνους της αγοράς που συγκεντρώσαμε για εσάς και να του υποσχεθείτε ότι θα του θυμίζετε πόσο τον αγαπάτε όχι μόνο εκείνη τη μέρα αλλά κάθε ημέρα. Όσο για τους αδέσμευτους, πάρτε ένα μπουκάλι γλυκό κρασί και τρέξτε στο αντικείμενο του πόθου σας…(έχετε πολλές πιθανότητες να το εκτιμήσει!)
VAKAKIS WINES
Όλα ξεκίνησαν το 2011, όταν η εταιρεία Vakakis Wines έβαλε στόχο να βοηθήσει στην ανάδειξη του ξεχωριστού Σαμιώτικου αμπελώνα, δημιουργώντας οίνους που διακρίνονται για την υψηλή ποιότητά τους, κερδίζοντας τις εντυπώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πέρα από το λευκό Μοσχάτο, παράγουν ακόμα σε περιορισμένο αριθμό φιάλες, ιδιαίτερης αισθητικής με μοναδικούς οίνους από σπάνιες τοπικές γηγενείς ποικιλίες ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι περίφημες ετικέτες τους κάνουν αναφορά στο έργο του Πυθαγόρα του Σάμιου, αναγνωρίζοντας το κρασί ως ένα πολιτισμικό στοιχείο του κάθε τόπου… Λατρεύουμε ιδιαίτερα εκείνες των γλυκών και των ημιαφρωδών κρασιών που προβάλλουν τη σχέση των μαθηματικών με τη μουσική!
PYTHAGOREAN EPOGDOON BARREL 2015
Τα εκρηκτικά αρώματα του ξακουστού λευκού Μοσχάτου (σε αυτήν την περίπτωση, παλαιωμένο 36 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, φανταστείτε!) λαμβάνουν την πλήρη έκφανσή τους σε αυτόν τον γλυκό, λευκό οίνο με 12% vol. που παράγεται από σταφύλια βιολογικών αμπελώνων. Η παραμονή τους κάτω από το ζεστό ήλιο σε συνδυασμό με τη μακρά παλαίωσή του προσφέρουν στο κρασί μία γλυκιά πορτοκαλοκίτρινη απόχρωση με μελένιες ανταύγειες. Η αρωματική παλέτα του μας κατακλύζει από νότες λευκών άνθεων, αποξηραμένου βερίκοκου και σταφίδας. Στο φόντο οι νύξεις από κακάο, καβουρδισμένους κόκκους καφέ, λουκούμι τριαντάφυλλου και καραμέλας βουτύρου είναι οι αρωματικές πινελιές που μας ενθουσιάζουν και κάνουν τη διαφορά. Η καλή εντύπωση της μύτης ενισχύεται, όταν το κρασί αγγίξει τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας μέσα από μία πολύ όμορφη λιπαρότητα, μία εξισορροπητική οξύτητα και μία φινετσάτη επίγευση. Το Pythagorean Epogdoon Barrel 2015 αποτελεί μία εξαιρετική προσθήκη για τη συλλογή σας μιας κι έχει λάβει χρυσό βραβείο συνοδευόμενο με την ανωτάτη τιμητική διάκριση στο Διεθνή διαγωνισμό Sommelier του Λονδίνου τον Απρίλιο του 2018.
Γευτείτε το σκέτο και δροσερό στους 6 – 8°C ως απεριτίφ ή απογειώστε την απόλαυσή του συνοδεύοντας το με μελωμένα σιροπιαστά γλυκά, ανάλαφρες τάρτες εσπεριδοειδών και νόστιμες μηλόπιτες. Για τους πιο ιδιαίτερους ουρανίσκους προτείνουμε να «παίξετε» με κίτρινα τυριά και φουά γκρα. Όπως και αν αποφασίσετε να το δοκιμάσετε τελικά, σίγουρα θα το βρείτε απολαυστικό και να μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να το κρατήσετε στην προσωπική σας κάβα αρκετό καιρό μιας και επιδέχεται μακρά παλαίωση.
PYTHAGOREAN MUSIC OF THE SPHERES 2015
Εξίσου απολαυστικός με τον προηγούμενο – η Vakakis Wines έκανε πάλι το θαύμα της – αυτός ο γλυκός ερυθρός οίνος με 13,5%vol παράγεται από σταφύλια της σπάνιας τοπικής ποικιλίας Φωκιανό. Για την παραγωγή αυτής της ετικέτας πραγματοποιείται και πάλι λιάσιμο των σταφυλιών στον ήλιο ενώ στο τέλος της οινοποίησης το κρασί «αναπαύεται» για 24 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Έτσι πρέπει για να έρθει μελωμένο και λαχταριστό στο ποτήρι μας! Εκεί αισθανόμαστε τα γλυκά αρώματα των ώριμων κόκκινων φρούτων μαζί με κάποιες διακριτικές νύξεις εσπεριδοειδών και βανίλιας. Το πολύμηνο πέρασμα από την γαλλική δρυ προδίδεται σε μύτη και στόμα καθώς την αρωματική παλέτα συμπληρώνουν χαρακτήρες του ξύλου. Στο στόμα, νιώθουμε το γεμάτο σώμα, την οξύτητα που του χαρίζει ισορροπία αλλά και την σπιρτόζικη-πιπεράτη μακρά επίγευση.
Το γεγονός ότι έχετε μπροστά σας ένα κόκκινο κρασί δεν θα πρέπει να σας παρασύρει όσον αφορά την θερμοκρασία σερβιρίσματος: εξακολουθεί να πρόκειται για ένα γλυκό κρασί για αυτό και οι σωστοί βαθμοί είναι ανάμεσα στους 12 – 14 °C. Εκεί, δροσερό και απολαυστικό μπορεί να συνοδεύσει άψογα τούρτες black forest, λατρεμένα cheesecake αλλά και μηλόπιτες, τυριά και φουά γκρα ή ακόμα καλύτερα γεμίζετε την κάβα σας με αρκετές φιάλες (ενδείκνυται για μακρά παλαίωση) και το δοκιμάζετε με όλα!
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΡΤΕΜΗΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ
Με ρίζες βαθιές στο χρόνο, ο Αρτέμης Καραμολέγκος κατόρθωσε να μετασχηματίσει σε λιγότερο από μία δεκαπενταετία την οικογενειακή παράδοση σε ένα σύγχρονο Οινοποιείο. Με χρονική αφετηρία το 2004 αποτελεί πλέον ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα και δυναμικότερα Οινοποιεία πανελλαδικώς, με πυξίδα την αυθεντική έκφραση του τόπου και του ιδιαίτερου χαρακτήρα του. Παράγοντας μια ευρεία γκάμα ετικετών προσπαθεί να αποτυπώσει τις διαφορετικές εκφράσεις της πολυδυναμικής ποικιλίας Ασύρτικο και της ανεξερεύνητης ακόμη δυναμικής της Σαντορίνης που κρύβεται σε ένα τόσο μικρό, αλλά μοναδικό τόπο. Κορύφωση των προσπαθειών μιας ικανής ομάδας συνεργατών, αποτελεί η πρόσφατη βράβευση του Vinsanto, εσοδείας 2008 στο διεθνή διαγωνισμό Mundus Vini 2018 με την υψηλότερη δυνατή διάκριση, Grand Gold (η τέταρτη φορά που ανάλογο βραβείο απονέμεται σε ελληνικό κρασί και το πρώτο τα τελευταία επτά χρόνια).
VINSANTO 2008
Το Vinsanto 2008 προέρχεται από παλαιά και επιλεγμένα κλήματα, με μέσο όρο ηλικίας τα 100 έτη. Ένα κρασί με έντονη προσωπικότητα και ατίθασο στη νεότητα του, το οποίο όμως ωριμάζει σε δρύινα γαλλικά βαρέλια για 90 τουλάχιστον μήνες. Το χρώμα του είναι πλούσιο και κεχριμπαρένιο ενώ τα αρώματα θυμίζουν αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και καφέ. Στο γλυκό στόμα, τα σάκχαρα ισορροπούν αρμονικά με την εκρηκτική οξύτητα, αποτυπώνοντας, μοναδικά το Σαντορινιό terroir. Το Vinsanto είναι μία πρόταση αποκλειστικά για σπάνιες στο χρόνο στιγμές…
Αποτελεί το τέλειο κλείσιμο ενός πλούσιου γεύματος και συνοδεύει άριστα λαχταριστά επιδόρπια σοκολάτας, μερακλίδικα ελληνικά γλυκά φύλλου αλλά και τον αγαπημένο σιμιγδαλένιο χαλβά. Η γλυκιά γεύση του προφέρει αμέτρητες ευκαιρίες για συνταίριασμα με αλμυρές, όπως παλαιωμένες γραβιέρες, κοπανιστή ή ακόμα και προσούτο, γεφυρώνοντας αρμονικά, γευστικές αντιθέσεις. Εσείς, για να εκφράσετε την αγάπη σας, απλά «κατεβάζετε» τη θερμοκρασία του στους 6 – 8 °C και αυτόματα «ανεβάζετε» την απόλαυση σας κατακόρυφα, προσφέροντας στις αισθήσεις σας μία ευχάριστη έκπληξη.
NOPERA WINE
Ήταν κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα που η οικογένεια Nopera άφησε τη Μάλτα και εγκαταστάθηκε στη Σάμο. Ευτυχώς για εμάς, γιατί πώς αλλιώς θα είχαμε σήμερα την ευκαιρία να γευόμαστε οίνους υψηλής ποιότητας με βάση την εξαιρετική ποικιλία του λευκού Μοσχάτου; Τους τρεις ιδιόκτητους αμπελώνες, σύνολο 40 στρεμμάτων, σε διαφορετικές περιοχές της Σάμου και στους οποίους υπάρχουν αμπέλια με μέσο όρο ηλικίας τα 20 έτη, διαχειρίζονται τώρα ο Νικόλαος Μυτηλιναίος μαζί με το Γιάννη Κωστάκη, έχοντας ως «εξοπλισμό» τους μία παράδοση τριών αιώνων…
NOPERA 2014 VINTAGE
Το Nopera 2014 Vintage έχει μία τριπλή δύναμη: τα σταφύλια προέρχονται από τα τρία αμπελοτόπια της οινοποιίας, εσωκλείοντας στο κομψό μπουκαλάκι των 375 ml τρία διαφορετικά terroir τα οποία δίνουν ένα πολυσύνθετο γευστικό αποτέλεσμα. Κάτω από το βλέμμα του ελληνικού ήλιου τα σταφύλια, αφού τρυγηθούν, απλώνονται σε ειδικές λιάστρες μέχρι να αφυδατωθούν και η γλύκα τους να έρθει σε μία αρμονική ισορροπία με την οξύτητα. Ακολουθεί μια 19μηνη παραμονή σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, μέτριου και ελαφρού «ψησίματος» που αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τα διαφορετικά terroir. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί με χρυσό χρώμα και ελκυστικά γλυκά αρώματα λουλουδιών παντρεμένα με φινετσάτες νότες λευκόσαρκων φρούτων, περγαμόντου, βανίλιας και μελιού. Μια σύνθεση που δεν άφησε ασυγκίνητους ούτε εμάς αλλά ούτε τα Decanter World Wine Awards 2018 όπου απέσπασε ένα Silver Medal Award!
Το καλό με τέτοιου είδους πλούσια και γευστικά κρασιά είναι ότι μπορούμε να «μεθύσουμε» από τα αρώματά τους και μόνο ενώ παράλληλα μπορούν να σταθούν δίπλα σε μία ποικιλία γλυκών σιροπιαστών εδεσμάτων, όπως η καρυδόπιτα και ο μπακλαβάς. Η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι αρκετά δροσερό στους 10 – 12 °C ενώ αν θέλετε να κάνετε τη διαφορά και να δώσετε μία ιντριγκαδόρικη γευστική νότα σε αυτήν την ημέρα συνοδέψτε το με μέτρια πικάντικα τυριά!
ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΓΑΒΑΛΑ
Στη Σαντορίνη, στο νησί της λάβας και της φωτιάς, η οικογένεια Γαβαλά έχει παράδοση τριών αιώνων στο μαγικό κόσμο του κρασιού. Τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, η οινοποίηση των ιδιόκτητων αμπελώνων της γινόταν στο οινοποιείο της (κάναβα) στο Mεγαλοχώρι και η εμπορική της δραστηριότητα επικεντρωνόταν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στη Σαντορίνη, στην Αθήνα και στον Πειραιά. Από το 1998 που ο Γιώργος Γαβαλάς δημιούργησε ένα μικρό σύγχρονο οινοποιείο, οι γνώσεις και η εμπειρία έχουν μεταλαμπαδευτεί στη 3η γενιά, η οποία στοχεύει στην ανάδειξη του Ελληνικού Κρασιού στην παγκόσμια οινική παλέτα ενώ παράλληλα με τη φιλοσοφία της υψηλής ποιότητας επιδεικνύει μία ιδιαίτερη ευαισθησία για τις τοπικές γνωστές και λιγότερο γνωστές ποικιλίες: Αϊδάνι, Κατσανό, Γαϊδουριά, Μαυροτράγανο και Βουδόματο.
VINSANTO 2010
Με γονείς τις τρείς ποικιλίες (Ασύρτικο, Αθήρι και Αηδάνι) το Vinstanto συγκεντρώνει στοιχεία από αυτές και δημιουργεί μια προσωπικότητα που δεν σε αφήνει αδιάφορο. Τα αμπέλια με τη μικρή παραγωγή σε συνδυασμό με το λιάσιμο κάνουν κρασιά περιορισμένης παραγωγής (10 κιλά σταφύλια για 1 κιλό vinsanto) και συνάμα υψηλής περιεκτικότητας σε χαρίσματα. Η ζύμωση πραγματοποιείται με τον πατροπαράδοτο τρόπο και διαρκεί περίπου μέχρι τα Xριστούγεννα, δίνοντας ένα πολύπλοκο αποτέλεσμα. Αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων, καραμέλας, καφέ και ένα συμπυκνωμένο σώμα με υψηλή οξύτητα και μακρά επίγευση είναι τα στοχιεία που ενθουσίασαν τους κριτές του 18ο Διεθνή Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης χαρίζοντάς στην εσοδεία του 2010 το Χρυσό μετάλλιο και σε αυτήν του 2009 την πολύ σπουδαία διάκριση για το Καλύτερο Διεθνές Επιδόρπιο Κρασί στο 19th Japan Wine Challenge.
Ένα κρασί μικρής παραγωγής (μόλις 2.000 φιάλες) και πολύ μακράς παλαίωσης (το βάζουμε στην κάβα μας σήμερα και το βγάζουμε όποια στιγμή θελήσουμε για να την ντύσουμε με γεύσεις και αρώματα που εξάπτουν τη φαντασία – αντέχει μέχρι και 30 χρόνια). Το Vinsanto Γαβαλά 2010 απολαμβάνεται πάντα δροσερό σε θερμοκρασία 6 – 8°C μετά το γεύμα σαν επιδόρπιο, συνοδεύοντας κέικ σοκολάτας, μαύρη σοκολάτα, αλμυρά γλυκά, όπως ένα δροσερό cheesecake αλλά και αλμυρά μπλε τυριά.
ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ
Η Σάμος διαθέτει ένα δυναμικό και εξωστρεφή Συνεταιρισμό που συγκαταλέγεται μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας. Από το 1934 και έχοντας μία αρκετά μακρόχρονη παρουσία έκανε γνωστό το Σαμιώτικο γλυκό κρασί όχι μόνο εντός αλλά και εκτός συνόρων και δεν θα γίνουμε καθόλου υπερβολικοί, αν πούμε ότι είναι εφάμιλλο ποιοτικά με τα γνωστά γλυκά κρασιά της Νοτίου Γαλλίας. Συγκεντρώνει σχεδόν το σύνολο της παραγωγής του νησιού και έχει δύο οινοποιεία (στο Μαλαγάρι και στο Καρλόβασι) συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων από τα οποία παράγει πολυαγαπημένα γλυκά αλλά και ξηρά κρασιά από την ποικιλία Λευκό Μοσχάτο.
SAMOS VIN DOUX 2017
Ιδιαίτερο καμάρι της εταιρείας – δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση! – είναι το Samos Vin Doux (Π.Ο.Π. Σάμος) ένα vin de liqueur 15%vol που καλλιεργείται σε ημιορεινές αναβαθμίδες. Το έδαφος της Σάμου σε συνδυασμό με το λαμπερό ήλιο και τον αιγαιοπελαγίτικο αέρα του νησιού καθρεφτίζονται στο τελικό κρασί δίνοντάς του ένα ανοιχτόχρωμο χρυσαφί χρώμα. Πλούσιος σε ένταση αρωματικός χαρακτήρας στον οποίο κυριαρχούν τα φρουτώδη αρώματα, όπως το βερίκοκο, το πεπόνι και όλη η γκάμα των λευκόσαρκων καλοκαιρινών φρούτων κυρίως με τη μορφή των ώριμων και μαρμελαδένιων. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τις νότες καραμέλας βουτύρου, ανθέων, μελιού, ροδάκινου και αχλαδιού στο στόμα, καταλαβαίνουμε γιατί αυτό το κρασί έχει αγαπηθεί τόσο πολύ… Και δεν το λέμε μόνο εμείς: το επιβεβαιώνουν οι χρυσές διακρίσεις που έχει λάβει σε πολλούς διαγωνισμούς με πιο πρόσφατη και πιο σημαντική το Χρυσό βραβείο που έλαβε το 2018 στον διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles.
Σερβίρεται μετά το φαγητό στους 8 – 10°C δίπλα από μία γευστική μηλόπιτα, μια δροσερή λεμονόπιτα, λαχταριστές τάρτες φρούτων καθώς και άλλα έντονα κρεμώδη γλυκά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απολαμβάνεται και μόνο του ως απεριτίφ με τη συνοδεία αποξηραμένων φρούτων. Τέλος, αποτελεί ένα «μυστικό όπλο» της ζαχαροπλαστικής τέχνης καθώς δημιουργεί άκρως γευστικά σιρόπια ενώ με το πλούσιο σώμα του μπορεί να αποτελέσει μία καταπληκτική βάση για παρασκευή ξεχωριστών cocktails!
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΡΠΑΡΟΥΣΗ
Τo επιτυχημένο οινικό ταξίδι για την οικογένεια Παρπαρούση ξεκίνησε το 1974, όταν ο οινολόγος Θανάσης Παρπαρούσης μαζί με τη σύζυγο του Βάσω, αποφάσισαν να αφιερωθούν στην παραγωγή οίνων και στην καλλιέργεια του αμπελιού. Σήμερα η δεύτερη γενιά, οι δύο κόρες Εριφύλη και Δήμητρα, είναι εκείνες που έχουν τον ενεργό ρόλο σε όλες τις δραστηριότητες της οινοποιίας, συνεχίζοντας επάξια τη σπουδαία πορεία. Με έδρα στα Μποζαίτικα της Πάτρας και με ιδιόκτητους αμπελώνες σε κοντινές περιοχές, σκοπός της εταιρείας είναι να συμβάλλει στην προώθηση των Ελληνικών ποικιλιών και στην ένταξή τους στον παγκόσμιο αμπελώνα, εκεί όπως τους πρέπει. Ηθικό δίδαγμα: μια οικογενειακή επιχείρηση, μπορεί να είναι σπουδαία (βραβεία να δουν τα μάτια σας…) και να δημιουργήσει για τις αισθήσεις μας μόνο μεγάλα κρασιά!
ΜΟΣΧΑΤΟΣ ΡΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ 2016
Η περιοχή του Ρίου της Πάτρας έχει μια εξαιρετικά φιλόξενη «διάθεση» για αυτό εκεί το λευκό Μοσχάτο έχει βρει το αγαπημένο του terroir. Το λιάσιμο των σταφυλιών για να συμπυκνώσει ο χυμός τους και η προσεγμένη λευκή οινοποίηση δίνουν έναν εκφραστικό, φυσικώς γλυκύ οίνο με χρυσό χρώμα που μας προετοιμάζει για ένα πλούσιο σε χαρακτήρες κρασί. Έντονα εκφραστικό στο άρωμα ξεδιπλώνει μια μεγάλη παλέτα αρωμάτων που ξεκινάνε από λευκολούλουδα, περνάνε στα εσπεριδοειδή, λες και περπατάς ανάμεσα σε ανθισμένες πορτοκαλιές και καταλήγουν σε πιο ώριμες νότες από γλυκό σταφύλι, κυδώνι, ξερό σύκο και μελωμένα γλυκά. Το πλούσιο στόμα του με τη θέρμη και τη γλύκα του μας έκανε αμέσως να το λατρέψουμε. Η συμπύκνωση των σταφυλιών δημιούργησε ένα πυκνό σωματώδες κρασί που σχεδόν το «δαγκώνεις»!
Ο Μοσχάτος Ρίου Πατρών Παρπαρούση είναι ένα κρασί που δεν φοβάται τη σύγκρουση για αυτό και μπορεί να συνοδέψει εκτός από φρουτοσαλάτες και γλυκά με κρέμα ή καραμέλα και τυριά με έντονη γεύση, όπως είναι τα μπλε τυριά και οι πικάντικες ώριμες γραβιέρες καθώς και τα λιπαρά hors d’oevre (foie grass). Την ίδια στιγμή δεν θα χάσει την ευκαιρία να σας κρατήσει συντροφιά, δροσερό σε θερμοκρασία 6 – 8 °C χωρίς κανένα άλλο συνοδευτικό.
ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Το Κτήμα Αργυρού ιδρύθηκε το 1903. Σήμερα, ο Ματθαίος Αργυρός συνεχίζει την ιστορία του Κτήματος, εκπροσωπώντας την 4η γενιά οινοποιών. Το μεγαλύτερο τμήμα του αμπελώνα του οινοπιείου βρίσκεται στην πλαγιά της Επισκοπής, όπου είναι και οι παλαιότερες ρίζες του Ασύρτικου (μέση ηλικία 200 ετών) ενώ παράλληλα, καλλιεργούνται και άλλες γηγενείς ποικιλίες όπως το Αηδάνι και το Μαυροτράγανο. Η καλλιέργεια του αμπελώνα βασίζεται στις παραδοσιακές μεθόδους και γίνεται με γνώμονα την άριστη ποιότητα του σταφυλιού. Το όραμά της εταιρείας είναι να προστατέψουν τις μοναδικές ποικιλίες της Σαντορίνης και να αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
VINSANTO 12 ΕΤΩΝ
Το υπέροχο Vinsanto είναι ένας οίνος φυσικώς γλυκύς, αφού ο Σαντορινιός ήλιος έχει βάλει το χεράκι του “λούζοντας” με το φως του τα σταφύλια για περίπου δύο εβδομάδες. Παράγεται μόνο από λευκές ποικιλίες της Σαντορίνης και συγκεκριμένα από 80% Ασύρτικο, 10% Αηδάνι και 10% Αθήρι. Το Vinsanto 12 ετών του Κτήματος Αργυρού έχει παλαιώσει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 ολόκληρα χρόνια και όλα αυτά για το χατίρι μας, για να έρθει πολύπλοκο και μεστό στα τραπέζια μας… Μετά από όλη αυτήν τη φροντίδα το Vinsanto 12 ετών έχει αποκτήσει χρώμα που μας θυμίζει το πολύτιμο κεχριμπάρι. Στην πρώτη γουλιά ο ουρανίσκος μας γεμίζει από γλυκές νότες σταφίδας, σύκου αλλά και βουτύρου ενώ η εμπειρία ολοκληρώνεται αφήνοντας μας μία εικόνα ενός οίνου στρογγυλού, με ισορροπημένη οξύτητα και παρατεταμένη επίγευση.
Πρόκειται για ένα κρασί με παγκόσμια αναγνώριση καθώς μεταξύ άλλων έχει βαθμολογηθεί με 97/100 πόντους από τo γνωστό ηλεκτρονικό περιοδικό οινοκριτικών Robert Parker Wine Advocate και μπορεί να μείνει στην οινική συλλογή σας για πάνω από 50 χρόνια. Προτείνουμε να το απολαύσετε δροσερό στους 6 – 8 °C και να το συνδυάσετε ιδανικά με ένα παραδοσιακό κατσικίσιο τυρί, λίγο εκλεκτό φουά γκρα αλλά και με επιδόρπια που περιέχουν καραμελωμένα αμύγδαλα, φρούτα ή ακόμα και με λαχταριστό παγωτό βανίλιας ή σοκολάτας.
Σας άνοιξα την όρεξη;