ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΑ ΑΓΡΙΟΓΙΔΑ, ΟΙ “ΑΝΤΙΛΟΠΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΟΥΝΩΝ”

“Αντιλόπες των ελληνικών βουνών” χαρακτήρισε τα αγριόγιδα ο βιολόγος κ. Χαρητάκης Παπαϊωάνου κατά την εισήγηση του σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε, στην Κόνιτσα, με θέμα: “Το αγριόγιδο της Βόρειας Πίνδου και η ανάγκη της ουσιαστικής προστασίας του”.

“Το αγριόγιδο είναι ο απόλυτος κυρίαρχος των γκρεμών, είναι ένα δυναμικό και περήφανο ζώο” ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαϊωάννου. Διευκρινίζει δε ότι δεν πρέπει να συγχέεται το αγριόγιδο με το αγριοκάτσικο, το αγρίμι, το οποίο ανήκει στο ίδιο οικογένεια, έχουν κοντινή συγγένεια και ζει κυρίως στο φαράγγι της Σαμαριάς και στα Λευκά Όρη της Κρήτης.

Το αγριόγιδο απειλείται με εξαφάνιση, καθώς συναντάται πλέον σε μικρούς τοπικούς πληθυσμούς στη χώρα μας, οι οποίοι ανήκουν στο υποείδος των Βαλκανίων, που είναι ιδιαίτερα σπάνιο. Στην Ελλάδα, σήμερα – σύμφωνα με υπολογισμούς – υπάρχουν 600-700 αγριόγιδα που είναι διασκορπισμένα στην Πίνδο, τη Στερεά Ελλάδα, τον Όλυμπο, τη Ροδόπη και τα βουνά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Στο όρος Τύμφη συναντάμε έναν μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα αριθμό, καθώς σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία φτάνουν τα 200, ενώ στο Γράμμο τα 30 και στο Σμόλικα τα 70 άτομα.

πηγη : http://www.thousandnews.gr

 

Στο σημείο αυτό θυμίζουμε ότι η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης είχε διοργανώσει για 4η χρονιά πρόγραμμα για την καταμέτρησή τους. Διαβάστε παρακάτω το σχετικό άρθρο που είχαν δημοσιεύσει :

Για 4η συνεχή χρονιά συνεχίζεται το πρόγραμμα καταμέτρησης αγριόγιδων (Rupicarpa Rupicarpa balcanica) στη Ροδόπη που υλοποιεί η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης. Φέτος οι εργασίες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Save Nature, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις βουλγαρικές κυνηγετικές οργανώσεις. Για το λόγο αυτό παρευρέθησαν και εκπρόσωποι από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Γκόλτσε Ντέλτσεφ της Βουλγαρίας.

Επίσης στις καταμετρήσεις συμμετείχαν, πέραν των επιστημονικών συνεργατών της ΣΤ΄ΚΟΜΑΘ και των θηροφυλάκων της ΚΟΜΑΘ, του Κ.Σ. Δράμας και του Κ.Σ. Αλεξανδρούπολης, εθελοντές κυνηγοί και ορειβάτες. Ακόμη παρόντες ήταν και παρατηρητές από το Δασαρχείο Δράμας και από τον Φορέα Διαχείρισης της Ροδόπης.

Από τις έως τώρα καταμετρήσεις διαφαίνεται ότι ο πληθυσμός του αγριόγιδου παραμένει σταθερός. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει εποικισμός του είδους και σε άλλες περιοχές, γεγονός που επιβεβαιώνει την ευρωστία του είδους. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί, με έξοδα της ΣΤ’ ΚΟΜΑΘ.

πηγη : http://www.hunters.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top