Υλικά:
4 Ορτύκια
2-3 κουταλιές της σούπας καλό βούτυρο
Ρίγανη
1 Φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
Αλάτι, Πιπέρι
1 Αυγό
Για το φύλλο
250 gr. αλεύρι
150 gr βούτυρο
Νερό-αλάτι
Προετοιμασία:
Κοσκινίζουμε καλά το αλεύρι πάνω στο μάρμαρο, ανοίγουμε στο κέντρο ένα λακκάκι και βάζουμε το βούτυρο λιωμένο και το αλάτι.
Αρχίζουμε το ζύμωμα προσθέτοντας λίγο νερό χλιαρό. Η ζύμη πρέπει να γίνει σφικτή σαν του ψωμιού.
Όταν είναι έτοιμη ,την αφήνουμε σκεπασμένη να “ξεκουραστεί” και ετοιμάζουμε τα ορτύκια.
Μαγείρεμα:
Καθαρίζουμε τα ορτύκια, τα καψαλίζουμε, τα πλένουμε καλά με άφθονο νερό και τα σκουπίζουμε. Tα αλείφουμε με βούτυρο μέσα – έξω, τα αλατοπιπερώνουμε, τα ραντίζουμε με ρίγανη και βάζουμε στην κοιλιά κάθε ορτυκιού, από ένα μικρό κομματάκι βούτυρο. Κατόπιν τα δένουμε με ένα σπάγκο, με τρόπο ώστε να μην πετάνε προς τα έξω τα πόδια τους.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο όχι πιο παχύ από μισό εκατοστό. Την κόβουμε σε κομμάτια που θα είναι αρκετά μεγάλα για τυλίξουμε ένα-ένα χωριστά τα ορτύκια σαν πακετάκια και αφού τα τυλίξουμε επιμελώς, τα αλείφουμε με το αυγό και τα τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο ταψάκι φούρνου.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, ώστε να ροδίσει η ζύμη και να ψηθεί το ορτύκι από μέσα.
Σερβίρουμε τα ορτύκια ζεστά με πράσινη σαλάτα εποχής.