Αγαπητοί συνάδελφοι κυνηγοί,
Πλησιάζει το τέλος της κυνηγετικής περιόδου. Όπως είναι γνωστό η κυνηγετική περίοδος κάθε χρόνο αρχίζει την 20η Αυγούστου και τελειώνει στο τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου χρόνου (28 ή 29/2). Οι νομικοί κανόνες του κυνηγιού ρυθμίζονται από την υπάρχουσα νομοθεσία και ειδικότερα από τις διατάξεις του Δασικού Κώδικα (Ν.Δ. 86/69).
Οι διατάξεις αυτές δίδουν το δικαίωμα (εξουσιοδοτούν) τον εκάστοτε αρμόδιο Υπουργό (τώρα αρμόδιος είναι ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) να ρυθμίζει ορισμένα θέματα που αφορούν το κυνήγι ανάλογα με τα δεδομένα κάθε χρόνου και ιδιαίτερα με το ποια είδη θηραμάτων επιτρέπεται να θηρεύονται, δια πόσο χρόνο και πόσα την ημέρα επιτρέπεται από κάθε κυνηγό ή παρέα κυνηγών να θηρεύονται.
Πιστεύω ότι θα σας ενδιαφέρει να πληροφορηθείτε ποια θηράματα επιτρέπονται από σήμερα (12/1/2013) και μέχρι το τέλος της τρέχουσας κυνηγετικής περιόδου. Η τρέχουσα κυνηγετική περίοδος τελειώνει την 28/2/2013. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται το κυνήγι του αγριοκούνελου μέχρι την 10/3/2013 και όλες τις ημέρες χωρίς αριθμητικό περιορισμό.
Α. Το κυνήγι του λαγού τελείωσε την 10/1. του αγριόχοιρου τελειώνει την 20/1 (κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή) πλην της Πελοποννήσου που τελείωσε την 10/1/2012. της αλεπούς και του πετροκούναβου επιτρέπεται μέχρι την 28/2 όλες τις ημέρες και χωρίς αριθμητικό περιορισμό.
Β. Το κυνήγι των πουλιών:
1. Της φάσας, αγριοπερίστερου, καρακάξας, κάργιας, κουρούνας, ψαρονιού όλες τις ημέρες χωρίς αριθμητικό περιορισμό.
2. Των λοιπών με τους εξής περιορισμούς για κάθε ημερήσια έξοδο: της σιταρήθρας μέχρι 10, της τσίχλας, δενδρότσιχλας, κοκκινότσιχλας, γερακότσιχλας και κότσυφα για όλα μαζί μέχρι 25, της μπεκάτσας μέχρι 10, της πετροπέρδικας και της νησιώτικης πέρδικας μέχρι 4, του φασιανού μέχρι 1. Οι ανωτέρω αριθμοί αφορούν κάθε κυνηγό και όχι κυνηγετική ομάδα.
3. Υδρόβια: το σφυριχτάρι, κιρκίρι, πρασινοκεφαρη, σουβλοπαπια, σαρσέλα, χουλιαροπαπια, κυνηγοπαπια, τσικνόπαπια, φαρεριδα, φλυαρόπαπια, ασπρομετοποχηνα για όλα μαζί μέχρι 12 για κάθε ημερήσια έξοδο και
4. Της νεροκοτας, μπεκατσίνια, καλημανα για κάθε ένα μέχρι 10 για κάθε έξοδο. Εκτός από τα ανωτέρω πρέπει να γνωρίζετε ότι το κυνήγι της μπεκάτσας απαγορεύεται στο καρτέρι.
Η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης απαγορεύεται εκτός από τις ημέρες που επιτρέπεται το κυνήγι του λαγού ή του αγριόχοιρου.
Το κυνήγι του αγριόχοιρου επιτρέπεται σε ομάδες μέχρι 10 άτομα και δικαιούνται να θηρεύσουν μέχρι 4 άτομα. Επίσης απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου και όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του όπως επίσης και των χοιρομητέρων.
5. Πού απαγορεύεται το κυνήγι.
α. στα μόνιμα καταφύγια θηραμάτων,
β. στα εκτροφεία θηραμάτων, γ. στις περιοχές που έχει απαγορευτεί το κυνήγι για ορισμένη χρονική περίοδο (πληροφορίες θα έχετε για την απαγόρευση ή μη από τα τοπικά Δασαρχεία ή από τους τοπικούς κυνηγετικούς Συλλόγους), δ. στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών, ε. σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων κατα μήκος της χερσαίας μεθοριακής γραμμής, στ. σε απόσταση 300 μέτρων από την ακτή της θάλασσας,
ζ. όπου υπάρχουν δασικές απαγορευτικές αποφάσεις, η. στους αρχαιολογικούς χώρους, θ. απαγορεύεται η αγοραπωλησία των θηραμάτων πλην του αγριοκούνελου στη νήσο Λήμνο.
ι. Τέλος οι κυνηγοί αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού πρέπει να φέρουν φωσφορίζον ένδυμα χρώματος πορτοκαλί για την αποφυγή ατυχημάτων.
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που διαθέσατε.
Άρθρο του δικηγόρου Ηλία Μπεκιάρη από το περιοδικό Κυνηγός & Φύση