Υλικά:
1 χήνα
Αλάτι, πιπέρι
4 φέτες ψωμί
1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
2 κλωνάρια σέλινο
2 καρότα ψιλοκομμένα
250ml βραστό νερό
½ φλ. κόκκινο κρασί
Για τη συνοδευτική σάλτσα:
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι
1/5φλυτζ. ζωμό
2 κ.γ. πετιμέζι
1 φλ. κόκκινο κρασί
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Για τη χήνα:
Κόβουμε το λίπος που εξέχει από τη χήνα και αλατίζουμε το εσωτερικό της. Τρυπάμε με ένα μαχαίρι εξωτερικά τη χήνα σε πολλά σημεία και αλατοπιπερώνουμε. Γεμίζουμε τη χήνα με κρεμμύδι, σέλινο, καρότο και 4 φέτες ψωμί και δένουμε τα πόδια.
Τοποθετούμε τη χήνα σε μια σχάρα μέσα στο ταψί.
Τοποθετούμε το ταψί στη μέση του φούρνου και ψήνουμε στους 220 βαθμούς για 30 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 βαθμούς. Με προσοχή περιχύνουμε το βραστό νερό πάνω από τη χήνα, συνεχίζουμε το ψήσιμο και κάθε 20΄ την περιχύνουμε με τα υγρά του ταψιού. Ψήνουμε για 2 με 2.5 ώρες.
Λίγο πριν τελειώσει το ψήσιμο, ρίχνουμε πάνω από τη χήνα μισό ποτήρι κόκκινο κρασί και αλείφουμε το πάνω μέρος της με πετιμέζι.
Καταλαβαίνουμε ότι η χήνα είναι ψημένη όταν την τρυπάμε και βλέπουμε ότι το ζουμί της είναι σαν νερό.
Αφού σβήσουμε το φούρνο, σκεπάζουμε τη χήνα με αλουμινόχαρτο και περιμένουμε 20΄ πριν την κόψουμε.
Για τη σάλτσα:
Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε σε σιγανή φωτιά τα εντόσθια με λίγο αλάτι, για 30 λεπτά. Σουρώνουμε τα εντόσθια, ρίχνουμε το ζωμό σε ένα μπολ και αφού κρυώσει λίγο, τον τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
Όταν βγάλουμε το ζωμό από το ψυγείο, αφαιρούμε με ένα κουτάλι ό,τι λίπος έχει ανέβει στην επιφάνεια.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο να λιώσουνε σε σιγανή φωτιά, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με μίξερ χειρός.
Προσθέτουμε 1/5 φλιτζάνι ζωμό, ανακατεύουμε και προσθέτουμε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, 2 κουταλάκια αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε καλά και αφού έχει πάρει μια σιγανή βράση, το βγάζουμε από τη φωτιά.