Η ισχύουσα πρόβλεψη περισσότερο μπέρδεψε, παρά βοήθησε τους ερασιτέχνες να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.
Διορθωτικό ΦΕΚ περιμένουν οι ερασιτέχνες αλιείς, το οποίο θα ξεκαθαρίζει πώς μπορεί να γίνει η ερασιτεχνική αλιεία, ώστε να ξεκαθαρίσει η σύγχυση που υπάρχει, και μπορεί να οδηγήσει και σε επιβολή προστίμων. Και αυτό γιατί ενώ ανακοινώθηκε από την Παρασκευή ότι επιτρέπεται το ψάρεμα ξανά, με περιορισμούς, το ΦΕΚ το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα, άφηνε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το ψάρεμα αόριστο.
Συγκεκριμένα οι παράγραφοι που αφορούν την Ερασιτεχνική Αλιεία αναφέρουν πως επιτρέπεται η «Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο, ατομικά ή έως τρία άτομα ή οικογενειών (συζύγων/ συμβιούντων και τέκνων), συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων και της μετακίνησης προς τον σκοπό ερασιτεχνικής αλιείας με πλωτό μέσο μήκους έως οκτώ μέτρων, υπό την προϋπόθεση τήρησης της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι μέτρου. Διενέργειας ερασιτεχνικής αλιείας με τη χρήση σκαφών μήκους έως οκτώ μέτρων σύμφωνα με την περ. θ) της παρ. 2 του άρθρου 3. Μετακίνηση εντός των ορίων του οικείου δήμου ή σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου».
Οι διατάξεις λοιπόν φαίνεται να μιλούν μόνο για αλιεία με πλωτό μέσο, χωρίς όμως να απαγορεύουν ρητά την παράκτια αλιεία, που όμως είχε αναφερθεί ότι θα επιτραπεί, και κατά τις επίσημες ανακοινώσεις. Θεωρήθηκε άλλωστε και λογικό, γιατί είναι μια δραστηριότητα που είναι πιο προσβάσιμη σε κατοίκους, τουλάχιστον των παράκτιων περιοχών, αλλά και θεωρητικά λιγότερο προβληματική από άποψη μετακίνησης, σε σχέση με την χρήση σκάφους (γιατί όσα δεν βρίσκονται ήδη σε λιμάνι, θα πρέπει να μεταφερθούν στην παραλία με όχημα).
Ο κ. Σήφης Μεϊμαρίδης, του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Ξάνθης, τόνισε πως μετά τις ανακοινώσεις, θεωρήθηκε πως θα μπορούν να ασκήσουν την παράκτια αλιεία, όμως μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ, που αποστάλθηκε και σε όλα τα Λιμεναρχεία που είναι κατ’ εξοχήν αρμόδια, δεν έγραφε τίποτα για ψάρεμα από την ακτή, με αποτέλεσμα να επικρέμεται ο κίνδυνος του προστίμου, σε όσους θεώρησαν πως μπορούσαν να ψαρέψουν. Για να ξεκαθαρίσει αυτή η σύγχυση, αναμένεται να εκδοθούν νέες διευκρινιστικές διατάξεις, που θα ξεκαθαρίζουν το θέμα, και σύμφωνα με πληροφορίες θα επιτρέπουν την παραθαλάσσια αλιεία.
Ήδη οι εκπρόσωποι των ερασιτεχνών Αλιέων στην Αθήνα έχουν εντοπίσει το πρόβλημα, και έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση τη διόρθωση, και ελπίζουν πως θα μπορέσει να ξεκαθαριστεί, ώστε και οι ερασιτέχνες αλιείς, όσοι ζουν δίπλα στη θάλασσα τουλάχιστον, να μπορέσουν να ψαρέψουν, μετά από μια απαγόρευση, να θυμίσουμε, που κοντεύει τους έξι μήνες για την παράκτια αλιεία μόνο.