ΓΡΗΓΟΡΑ ΦΥΣΙΓΓΙΑ & ΠΡΟΣΚΟΠΕΥΣΗ – Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΚΟΠΕΥΣΗΣ

Του Μπάμπη Αιγινήτη
Προπονητή Κυνηγετικής Σκοποβολής

Με ρωτούν αναγνώστες του περιοδικού, καθώς και κυνηγοί που έρχονται στη σχολή κυνηγετικής σκοποβολής για εκπαίδευση, αν ισχύει ότι υπάρχουν φυσίγγια τόσο γρήγορα που δεν χρειάζεται να βάλεις προσκόπευση για να ευστοχήσεις. Αυτός ο μύθος περί «μηδενικής προσκόπευσης» συντηρείται και δυστυχώς διαιωνίζεται από κάποιους άσχετους πωλητές φυσιγγίων για να πουλήσουν και από κάποιους αυτόκλητους «ειδικούς» των καφενείων για να εντυπωσιάσουν. Είναι απίστευτο να βλέπεις με πόση άνεση αυτοί οι άσχετοι πωλητές και οι άλλοι «ειδικοί» παρασύρουν τον κυνηγό με πειθώ, ότι αυτά τα φυσίγγια είναι τόσο γρήγορα που δεν χρειάζεται να βάλεις καθόλου προσκόπευση και ο άλλος τα παίρνει νομίζοντας ότι βρήκε το χρυσό δισκοπότηρο που κάνει θαύματα. Πραγματικά απορώ με όλους αυτούς που πιστεύουν και αγοράζουν, μόνο μια ακτίνα φωτός που κινείται με τριακόσιες χιλιάδες χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο θα μπορούσε να το κάνει αυτό, αλλά ακόμα δεν πωλείται. Στο μέλλον δεν ξέρουμε.

Φυσίγγια τριών ταχυτήτων
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι σήμερα υπάρχουν στο εμπόριο τρία είδη φυσιγγίων ανάλογα με την ταχύτητα που βγάζουν τα σκάγια από τη κάνη του όπλου. Έχουμε φυσίγγια που θεωρούνται χαμηλής ταχύτητος που διεθνώς ονομάζονται και Low Velocity και βγάζουν τα σκάγια από το στόμιο με αρχική ταχύτητα V1= 370m/sec και κάτω(σε αυτή τη κατηγορία υπάγονται και τα υποηχητικά φυσίγγια χαμηλών ταχυτήτων γνωστά ως subsonic). Τα φυσίγγια που θεωρούνται κανονικής ταχύτητος, Standard Velocity και διαθέτουν ταχύτητες από V1=375m/sec έως 395m/sec και τέλος τα φυσίγγια υψηλών ταχυτήτων που ονομάζονται High Velocity και διαθέτουν τις υψηλότερες ταχύτητες που μπορούμε να συναντήσουμε στο 12άρι διαμέτρημα και κυμαίνονται από V1=400m/sec έως και 445m/sec. Αυτά είναι όλα κι όλα κύριοι και εφόσον τα φυσίγγια που σήμερα χρησιμοποιούμε όλοι μας δεν παράγουν την ταχύτητα του φωτός, τότε κάθε βολή που θα κάνουμε με το κυνηγετικό μας όπλο θα χρειάζεται προσκόπευση, είτε αυτή θα είναι μικρή είτε μεγάλη.

Προσκόπευση και ταχύτητα στο μικροσκόπιο
Έχουν γίνει πειράματα βλητικής στο εργοστάσιο της διάσημης εταιρίας FEDERAL στην Αμερική που διήρκεσαν τρία χρόνια για το αν και κατά πόσο μπορεί να αλλάζει η προσκόπευση στα θηράματα ανάλογα με τη ταχύτητα των φυσιγγίων. Επίσης δόθηκαν φυσίγγια και των τριών κατηγοριών που αναφέραμε σε διάσημους κυνηγούς υδροβίων να αναφέρουν στους τεχνικούς του εργοστασίου τα συμπεράσματά τους σχετικά με τις προσκοπεύσεις που έβαζαν όταν ευστοχούσαν ή αστοχούσαν. Οι τεχνικοί του εργοστασίου, με υπολογισμούς βρήκαν ότι ένα φυσίγγι Standard Velocity που έβγαζε ταχύτητα στο στόμιο της κάνης 1250fps δηλ. 381m/sec στα 25 μέτρα, θα καλύψει την απόσταση σε χρόνο 0,065 του δευτερολέπτου. Ένα αργό φυσίγγι Low Velocity με ταχύτητα στο στόμιο 1120fps δηλ. 341m/sec χρειαζόταν χρόνο 0.075 του δευτερολέπτου για να στείλει τη δέσμη των σκαγίων στην ίδια απόσταση. Ένα φυσίγγι High Velocity που έβγαζε ταχύτητα 1325fps δηλ. 404m/sec χρειάζεται 0,055 του δευτερολέπτου για να καλύψει την ίδια απόσταση των 25μ. Αν πάρουμε τις δύο ακραίες τιμές δηλαδή το αργό φυσίγγι και το γρήγορο, θα δούμε ότι η διαφορά τους είναι μόνο 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου και ανάμεσά τους είναι το κανονικής ταχύτητος φυσίγγι με μια διαφορά από τα άλλα δύο 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Ένα παπί ή ένα τρυγόνι πού κινείται πλάγια προς εμάς (τραβερσάτο) στα 25μ. με ταχύτητα 70χλμ/ώρα, θα χρειαστεί προσκόπευση με το αργό φυσίγγι 1.40μ., με το κανονικό 1.36μ. και με το γρήγορο 1.32μ. Παρατηρείστε ότι οι τεχνικοί βρήκαν μόνο 4 εκ. διαφορά σε εκείνη την απόσταση από φυσίγγι σε φυσίγγι, χωρίς να υπολογιστεί το ανθρώπινο λάθος και οι σκοπευτικές ικανότητες του κυνηγού.

Η υπεροχή της σκοπευτικής τεχνικής
Σύμφωνα με αναλύσεις που έχουν κάνει στην Αγγλία για τις σκοπευτικές ικανότητες του George Digweed, του καλύτερου σκοπευτή όλων των εποχών στο κόσμο της κυνηγετικής σκοποβολής, το σκοπευτικό λάθος που μπορεί να κάνει όταν ντουφεκάει στα 25μ. είναι 6εκ.από το κέντρο της ντουφεκιάς του, ενώ ένας ανεκπαίδευτος κυνηγός κάνει σκοπευτικό λάθος στην ίδια απόσταση 70εκ.όταν ο κύκλος της κατανομής των σκαγίων είναι διαμέτρου 76εκ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι κανένα γρήγορο φυσίγγι, όσο γρήγορο και αν είναι, δεν μπορεί να εκμηδενίσει τη προσκόπευση που εμείς χρειάζεται να βάλουμε για να ευστοχήσουμε. Κανένα φυσίγγι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη σκοπευτική τεχνική και τη δική μας ικανότητα να βάζουμε τη σωστή προσκόπευση στις πλάγιες βολές. Ξεχάστε τα αυτά και αγνοείστε τους σύγχρονους «μάγους» που πουλάνε θαυματουργά φυσίγγια και φρούδες ελπίδες. Αυτό που θα συνιστούσα και το διδάσκω στους κυνηγούς που έρχονται για εκπαίδευση στη σχολή, είναι να μάθουν να επιλέγουν ένα φυσίγγι με σταθερή απόδοση, μαλακό στην ανάκρουση, χαμηλών πιέσεων και να μην επηρεάζονται από το δέλεαρ των υπερβολικών ταχυτήτων που τα τελευταία χρόνια κάποιοι το έχουν κάνει μόδα. Το παπί και η φάσσα δεν έχουν αλλάξει ταχύτητα στο πέταγμά τους τα τελευταία εκατό χρόνια και όμως τότε υπήρχαν αρκετοί κυνηγοί οι οποίοι ήξεραν να σκοπεύουν και με τις πρωτοεμφανιζόμενες άκαπνες πυρίτιδες της εποχής και τα φυσίγγια χαμηλών ταχυτήτων έπαιρναν αρκετά πουλιά. Η φυσική μας έχει διδάξει ότι ένα γρήγορο βλήμα ή σκάγι που εκτοξεύεται στον αέρα, η αντίσταση το επιβραδύνει πιο γρήγορα από ότι επιβραδύνει το αντίστοιχο αργό. Μην εντυπωσιάζεστε λοιπόν από τις υπερβολικά υψηλές ταχύτητες και επικεντρωθείτε στο φυσίγγι που έχει μια σταθερή ταχύτητα χωρίς αποκλίσεις. Αυτό το σταθερό φυσίγγι θα το δοκιμάσετε με το όπλο σας σε βολές στο σκοπευτήριο σε διάφορες αποστάσεις και θα απομνημονεύσετε την εικόνα της προσκόπευσης που χρειάζεται να βάλετε για να ευστοχήσετε σε βολές που προσομοιάζουν το θήραμα που σας ενδιαφέρει.

Προτιμήστε σταθερά φυσίγγια
Ο κάθε κυνηγός ή σκοπευτής αντιλαμβάνεται διαφορετικά το μέγεθος της προσκόπευσης από τον άλλον, είναι μια προσωπική νοητική εικόνα που δεν μπορεί να σου τη μεταφέρει με ακρίβεια κάποιος άλλος. Η εκμάθησή της είναι βιωματική και επαληθεύεται στο σκοπευτήριο και τον κυνηγότοπο. Ενδιαφερθείτε λοιπόν για ένα φυσίγγι σταθερών ταχυτήτων, που το ένα από το άλλο (από το ίδιο κουτί), να έχουν απόκλιση το μέγιστο δέκα μέτρα το δευτερόλεπτο, δηλ.390 έως 400m/sec. ή 400 έως 410m/sec. Υπάρχουν τέτοια σταθερά φυσίγγια στο εμπόριο και μάλιστα Ελλήνων κατασκευαστών που ξέρουν να φτιάχνουν καλά φυσίγγια. Πάρτε ένα τέτοιο φυσίγγι και δουλέψτε μαζί του τις εικόνες των προσκοπεύσεων, απευθυνθείτε σε ένα προπονητή κυνηγετικής σκοποβολής που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις σκοπευτικές σας δεξιότητες, επενδύστε στον εαυτό σας σε γνώση και τεχνική και μην αγοράζετε απελπισμένα ότι παραμυθένιο φυσίγγι σας πουλάει ο κάθε επιτήδειος που διατείνεται ότι δεν χρειάζεται προσκόπευση και σκοτώνει μόνο του.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top