Ο Κώδικας Συμπεριφοράς που ακολουθεί είναι σύμφωνος με τη Σύσταση R 85 – 17 του Συμβουλίου Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τα κράτη μέλη, σχετικά με το περιβάλλον και ειδικότερα “για την προστασία της άγριας πανίδας”.
Η Σύσταση αυτή αναγνωρίζει ότι “η άγρια πανίδα πρέπει να διατηρηθεί για τις παρούσες και τις μέλλουσες γενιές, εξαιτίας της οικολογικής, οικονομικής, αισθητικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής της αξίας”. Εκτιμά ότι “το κυνήγι μπορεί να θεωρηθεί σημαντικό στοιχείο διατήρησης της άγριας πανίδας, υπό τον όρο του σεβασμού των οικολογικών αναγκών των ειδών και των βιολογικών ισορροπιών”.
Διαπιστώνει, ωστόσο, ότι “ορισμένες συμπεριφορές και μέθοδοι μπορεί να έχουν επιπτώσεις σε κάποια είδη”. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι κυνηγοί πρέπει να γνωρίζουν καλά και να ακολουθούν απαραίτητα αυτόν τον κώδικα συμπεριφοράς, γιατί το κυνήγι σήμερα εμπεριέχει τον βαθύ σεβασμό στην άγρια πανίδα, τη μεγαλύτερη δυνατή εκτίμηση προς τον άλλον και τη συμπεριφορά ενός καλού διαχειριστή.
Σκοπός αυτού του Κώδικα είναι να προωθήσει μια ηθική για το κυνήγι, βασισμένη στη σημερινή πραγματικότητα. Υπεύθυνος για ένα εθνικό κεφάλαιο, που είναι σημαντικό να μεταφέρει στις μελλοντικές γενιές, ο κυνηγός πρέπει να σέβεται όχι μόνο τους νόμους και τους κανονισμούς που έχουν σχέση με το κυνήγι, αλλά και τους κανόνες του βιολογικού παιχνιδιού. Πρέπει να έχει συνείδηση των καθηκόντων του και των ευθυνών του -όσον αφορά τη φύση γενικότερα και το θήραμα ειδικότερα- και φυσικά να σέβεται τους άλλους και τα αγαθά τους.
– Mη συγχέετε την ποσότητα με την ποιότητα! Όποιος σκοτώνει περισσότερα δεν είναι και ο καλύτερος κυνηγός.
– Κατά την άσκηση του δικαιώματός σας, σεβαστείτε τους περιορισμούς που αφορούν τον τόπο, τον τρόπο και τον χρόνο του κυνηγίου : είναι βασισμένοι στις οικολογικές ανάγκες των ειδών και του περιβάλλοντός τους.
– Σιγουρευτείτε, πριν πυροβολήσετε: ο πυροβολισμός προστατευόμενου είδους -έστω και κατά λάθος- δεν είναι αντάξιος ενός κυνηγού.
– Αποφεύγετε να κυνηγάτε, όταν οι κακές καιρικές συνθήκες κάνουν το θήραμα να μην μπορεί να αμυνθεί, και καθιστούν το κυνήγι μια απλή διαδικασία εκτέλεσης. Βοηθήστε, αντίθετα, κάθε άγριο ζώο να επιβιώσει μέσα σε αντίξοες συνθήκες.
– Μην τουφεκίζετε σε μακρινές αποστάσεις – το πολύ-πολύ να τραυματίσετε το θήραμα που ποτέ δεν θα πάρετε, ενώ θα υποφέρει.
– Αναζητήστε συστηματικά το πληγωμένο ή το νεκρό θήραμα.
– Να σέβεστε πάντοτε το θήραμα. Μεταχειριστείτε το με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
– Μην το χρησιμοποιείτε για κερδοσκοπικούς λόγους.
– Να γίνετε ένας εξειδικευμένος κυνηγός: γνωρίστε όσο γίνεται καλύτερα τα είδη, τους νόμους και τους κανονισμούς.
– Να γίνετε ένας υπεύθυνος κυνηγός: όποτε έχετε την ευκαιρία, συμμετέχετε σε επιστημονικές μελέτες που αφορούν το θήραμα.
– Να επιστρέφετε τα δαχτυλίδια που βρίσκετε και αφαιρείτε από τα πουλιά.
– Να συμπληρώνετε προσεκτικά τα σχετικά ερωτηματολόγια. Η συνεργασία με τους υπεύθυνους για το κυνήγι και τις επιστημονικές οργανώσεις προστασίας της φύσης είναι πάντοτε χρήσιμη.
– Προσπαθήστε, ώστε οι παραδοσιακοί τρόποι άσκησης του κυνηγίου σε κάθε χώρα να προσαρμόζονται στις ανάγκες διατήρησης των μεταναστευτικών ειδών.
– Αναγνωρίστε τον ρόλο των αρπακτικών.
– Συμμετέχετε ενεργά στη μάχη ενάντια στη λαθροθηρία.
– Βοηθήστε την προστασία και την ανάπτυξη των βιοτόπων της άγριας πανίδας: Συμμετέχετε στη διατήρηση των δασών, για να αποφεύγονται οι πυρκαγιές.
– Αποφύγετε τις αναίτιες ενοχλήσεις κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.
– Σεβαστείτε αυτούς που σας υποδέχονται στη γη τους και την Πολιτεία, που σας επιτρέπει να κυνηγάτε.
– Μην περιφρονείτε την περιουσία του άλλου. Μην ξεχνάτε να ξανακλείνετε τους φράκτες, μην τρομάζετε τα οικόσιτα ζώα. Σεβαστείτε τις καλλιέργειες.
– Προσοχή στις πυρκαγιές: μην ανάβετε φωτιά και μην καπνίζετε στο δάσος!
– Αποφύγετε τα καλώδια του ηλεκτρικού και του τηλεφώνου – μια βολή αρκεί, για να γίνει ζημιά.
– Σεβαστείτε τις πινακίδες. Όταν τις μετατρέπετε σε στόχους, κάνετε μια ανόητη πράξη, που επιπλέον μπορεί να σας κοστίσει ακριβά.
– Μαζέψτε τους άδειους κάλυκες, βοηθάτε το περιβάλλον.
– Σεβαστείτε τους άλλους χρήστες της φύσης, αλλά και αυτούς που απλώς την παρατηρούν.
– Κοντά σε κατοικημένες περιοχές, συμμορφωθείτε με τους κανόνες καλής συμπεριφοράς και ασφαλείας και διατηρήστε, όσο γίνεται περισσότερο, την ησυχία των κατοίκων.
– Έχετε πάντα πάνω σας την κυνηγετική άδεια: όταν κυνηγάτε, είναι υποχρεωτικό.
– Προσπαθήστε οι σκύλοι σας να μη γίνουν άγριοι και ανυπάκουοι. Κρατήστε τους με λουρί στους δρόμους και στα μονοπάτια
– Με τη συμβουλή και το παράδειγμα, στηρίξτε την εκπαίδευση και την καλή συμπεριφορά των νέων κυνηγών.
ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
– Όλα τα όπλα πρέπει να είναι τέλεια ελεγμένα και διατηρημένα σε καλή κατάσταση. Να τα εμπιστεύεστε τακτικά στα χέρια ενός επαγγελματία.
– Για να μεταφερθούν με αυτοκίνητο, τα όπλα πρέπει όχι μόνο να είναι άδεια, αλλά και υποχρεωτικά “λυμένα” και σε θήκη.
– Τα φυσίγγια φυλάσσονται σε άλλο σημείο, που κλειδώνει. Γεμάτο όπλο στο σπίτι σημαίνει εγκληματική αδιαφορία. Στο σπίτι, τα όπλα είναι λυμένα και τακτοποιημένα σε ασφαλές σημείο. Να θεωρείτε πάντοτε ότι ένα δεμένο όπλο είναι ένα γεμάτο όπλο, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες.
– Μην αφήνετε ποτέ, ούτε για λίγα λεπτά, γεμάτο όπλο στηριγμένο σε δέντρο, κάτω απ’ τον ήλιο, μέσα σε αυτοκίνητο κ.λπ
– Για να περάσετε ένα φράκτη ή ένα εμπόδιο, αδειάστε υποχρεωτικά το όπλο σας.
– Μην σημαδεύετε ποτέ με το όπλο -ακόμη και άδειο- στην κατεύθυνση ενός άλλου προσώπου, ούτε και με όπλο παιχνίδι.
– Έπειτα από ένα δύσκολο πέρασμα ή μια πτώση, ρίξτε μια ματιά στο εσωτερικό της κάννης: το χιόνι, τα φύλλα ή το χώμα μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη κατά τον πυροβολισμό.
– Μην κρατάτε ποτέ το όπλο σας οριζόντια, αλλά πάντα με την κάννη προς το έδαφος ή κάθετα.
– Κατά τη διάρκεια του κυνηγίου, μην κρατάτε το δάκτυλο στη σκανδάλη.
– Χρησιμοποιείτε το κατάλληλο για κάθε όπλο φυσίγγι.
– Μην εμπιστεύεστε ποτέ την ασφάλεια.
– Κατά τη διάρκεια του κυνηγίου, αφαιρέστε τον αορτήρα από το τουφέκι: μπορεί να γίνει αιτία ατυχήματος.
– Όταν κλείνετε το τουφέκι σας, κρατάτε πάντα τις κάννες προς το έδαφος και ανεβάζετε το κοντάκι – όχι το αντίθετο.
– Ποτέ μην πυροβολείτε, αν δεν έχετε κάνει απόλυτα βέβαιη αναγνώριση του στόχου.
– Ποτέ μην πυροβολείτε προς ένα θάμνο: δεν ξέρετε τι κρύβεται πίσω του.
– Ποτέ μην πυροβολείτε στην κατεύθυνση ενός ατόμου, έστω και αν μοιάζει να είναι αρκετά εκτός βεληνεκούς
– Αν κυνηγάτε με μονόβολα: Προσοχή στους εξοστρακισμούς σε παγωμένο έδαφος, χαλίκι, επιφάνειες νερού, κορμούς δέντρων, κ.λπ. Βεβαιωθείτε ότι η τουφεκιά σας θα καταλήξει στο έδαφος. Ποτέ μην πυροβολείτε πάνω από τη γραμμή του ορίζοντα.
– Πολύ πριν από την απόκτηση της άδειας, πρέπει να αρχίζει η μύηση στον χειρισμό του όπλου.
– Η επαφή με κυνηγετικούς ή σκοπευτικούς ομίλους επιτρέπει την απόκτηση καλών αντανακλαστικών και αυτοκυριαρχίας.
Καταλήγοντας ο Κώδικας επισημαίνει τα ακόλουθα:
Γενικά, το κυνήγι είναι μια πανάρχαια δραστηριότητα, που γεννήθηκε μαζί με τον άνθρωπο στην αυγή της δημιουργίας του ορατού κόσμου που μας περιβάλλει. Είναι ένα δώρο του Δημιουργού προς κάθε έμβιο ον, με τη χρήση του οποίου εξασφαλίζεται τελικά εκτός των άλλων η διαιώνιση των ειδών και η ισορροπία της Φύσης.
Ο άνθρωπος, ως λογικό και υπέρτερο ον, καλείται, ασκώντας τη Θήρα, να συμμετέχει σε μια ορθολογική διαχείριση κάνοντας ωστόσο χρήση των υπαρκτών επιστημονικών δεδομένων της εποχής του. Η κυνηγετική δραστηριότητα, κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα μπορούσε να συνοδεύει την εξέλιξη του ανθρώπου αρμονικά και καθοριστικά σε μια συνέχιση της ζωής, όπως συμβαίνει άλλωστε εδώ και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.
πηγη : http://www.fisi.tv/