Με εγκύκλιο που απέστειλε το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ενημερώνει ότι κατόπιν επεξεργασίας των δεδομένων εργαστηριακών εξετάσεων που έλαβαν από το Εθνικό Εργαστήριο αναφοράς για τη λύσσα στα ζώα, για το χρονικό διάστημα από 01.01.2013 έως και 31.07.2013, προκύπτουν τα εξής:
Μεταξύ των 16 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας που συμμετείχαν από το έτος 2012 στο πρόγραμμα επιτήρησης στα πλαίσια εφαρμογής του «Προγράμματος Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα» και λαμβάνοντας υπόψη, τον κατά προσέγγιση, ελάχιστο αριθμό δειγμάτων που θα πρέπει να ληφθούν για το έτος 2013 ( βάσει του έτους 2012), και ειδικότερα για τους πρώτους 7 μήνες του έτους (έως το τέλος Ιουλίου 2013), διαπιστώνονται αρκετές αποκλίσεις από τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες.
Ειδικότερα διαπιστώνεται πολύ μικρότερος αριθμός συλλεγόμενων δειγμάτων από αυτόν που κατά προσέγγιση θα έπρεπε να συγκεντρωθεί, στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Ημαθίας, Γρεβενών, Ροδόπης, Έβρου, Καστοριάς και Ξάνθης.
Ωστόσο η δειγματοληψία πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά και στις ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας, Δράμας και Καβάλας (Πίνακας Ι). Αναφορικά με την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, 20 περιφερειακές ενότητες συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιτήρησης αποστέλλοντας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό δείγματα ζώων για εργαστηριακή εξέταση. Και σε αυτές τις περιοχές ωστόσο ο αριθμός των αποστελλόμενων δειγμάτων θα πρέπει να αυξηθεί (Πίνακας ΙΙ).
Οι Περιφερειακές Ενότητες που δεν περιλαμβάνονται στους Πίνακες Ι και ΙΙ δεν έχουν αποστείλει κανένα δείγμα στα πλαίσια της Παθητικής Επιτήρησης για τη λύσσα (νεκρά ζώα) ή δείγματα από λυσσύποπτα ζώα.
Τέλος, το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων ζητάει την άμεση συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 331/10301-25/01/2013 (αρ. ΦΕΚ 198, τεύχος Β) με στόχο την δειγματοληψία και αποστολή στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα στα ζώα, μεγαλύτερου αριθμού δειγμάτων νεκρών ζώων (παθητική επιτήρηση) και δειγμάτων από λυσσύποπτα ζώα.
Εν όψει και της έναρξης της νέας κυνηγετικής περιόδου, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της βάσει της ανωτέρω Κοινής Υπουργικής Απόφασης μπορεί να ενισχύσει το πρόγραμμα συλλογής δειγμάτων (νεκρά και λυσσύποπτα ζώα) ειδικότερα στις περιοχές που βάσει των ανωτέρω έχουν μειωμένη ή μηδενική ροή αποστελλόμενων δειγμάτων.
Σχετικά αρχεία:
- Η αριθμ. 3240/99477/12.8.2013 Εγκύκλιος Τμήματος Ζωανθρωπονόσων ΥΠΑΑΤ
- Η αριθμ. 331/10301/25-1-2013 ΚΥΑ (ΦΕΚ 198/Β/2013)
πηγη : http://dasarxeio.com