Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο τα στοιχεία από το Εθνικό Εργαστήριο αναφοράς για τη λύσσα στα ζώα, για το χρονικό διάστημα από 01.01.2013 έως και 31.07.2013, μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο «μεταξύ των 16 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας που συμμετείχαν από το έτος 2012 στο πρόγραμμα επιτήρησης στα πλαίσια εφαρμογής του «Προγράμματος Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα» και λαμβάνοντας υπόψη, τον κατά προσέγγιση, ελάχιστο αριθμό δειγμάτων που θα πρέπει να ληφθούν για το έτος 2013 ( βάσει του έτους 2012), και ειδικότερα για τους πρώτους 7 μήνες του έτους (έως το τέλος Ιουλίου 2013), διαπιστώνονται αρκετές αποκλίσεις από τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες.
Ειδικότερα διαπιστώνεται πολύ μικρότερος αριθμός συλλεγόμενων δειγμάτων από αυτόν που κατά προσέγγιση θα έπρεπε να συγκεντρωθεί, στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Ημαθίας, Γρεβενών, Ροδόπης, Έβρου, Καστοριάς και Ξάνθης.
Ωστόσο η δειγματοληψία πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά και στις ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες:
Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας, Δράμας και Καβάλας.
Αναφορικά με την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια, 20 περιφερειακές ενότητες συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιτήρησης αποστέλλοντας σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό δείγματα ζώων για εργαστηριακή εξέταση. Και σε αυτές τις περιοχές ωστόσο ο αριθμός των αποστελλόμενων δειγμάτων θα πρέπει να αυξηθεί.
Είναι αξιοσημείωτο πως υπάρχουν ακόμα Περιφερειακές Ενότητες που δεν έχουν αποστείλει κανένα δείγμα στα πλαίσια της Παθητικής Επιτήρησης για τη λύσσα (νεκρά ζώα) ή δείγματα από λυσσύποπτα ζώα.
Αλέξανδρος Μπίκας
πηγη : http://www.paseges.gr