Το σακίδιο και η μεταφορά του εξοπλισμού

Το κουβαλάμε στην πλάτη κατά συνέπεια οφείλουμε να λάβουμε υπ’ όψιν μας πολλές παραμέτρους: βάρος, όγκο, περιεχόμενο, χρήση, λειτουργικότητα, δυνατότητες. Τις παραμέτρους αυτές αναλύουμε μία προς μία για «ανέφελες» και απολαυστικές εξορμήσεις.

Του Γιώργου Μαστοράκη
 

Ωραία! Ο εξοπλισμός αγοράστηκε και συγκεντρώθηκε, τα ρούχα επιλέχθηκαν με πρωτόγνωρη σπουδή (και κάποιες τάσεις στιλιστικής ακρότητας), τα κατσαρολικά, η γκαζιέρα, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, ο υπνόσακος, η σκηνή και όλα τα συναφή έχουν γεμίσει ένα ολόκληρο δωμάτιο. Από την άλλη, το σακίδιο, με τα καρτελάκια του ακόμα ανέπαφα, «περιμένει» να δεχτεί στην αγκαλιά του όλα τα προαναφερθέντα, να τα προστατεύσει και να τα κουβαλήσει στις εσχατιές της γης ή έστω στους προορισμούς της καρδιάς και του μυαλού τού εκάστοτε ταξιδευτή – οδοιπόρου. Και τώρα τι γίνεται;

ΠΡΑΞΗ ΠΡΩΤΗ: ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ
Η πρώτη ερώτηση που θα πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας ή έστω σε κάποιον πιο έμπειρο είναι: από όλα αυτά τα αντικείμενα, τι θα χρειαστώ;
Φίλοι μας, την απάντηση θα τη δώσετε μόνοι σας, ακόμα κι αν δεν έχετε τις απαραίτητες γνώσεις. Απλά, επειδή εσείς γνωρίζετε τον εαυτό σας και το χαρακτήρα της εξόρμησής σας, αλλά και επειδή διαβάζετε αυτή τη σειρά των άρθρων, θα καταλάβετε τι χρειάζεστε ανά περίπτωση. Ας βοηθήσουμε λίγο…
Αρχικά, θα πρέπει να υπολογίσετε το βάρος αλλά και τον όγκο που έχουν τα πράγματα τα οποία τελικά περνούν από τα στάνταρ της επιλογής σας. Θα μπορούσατε να κουβαλήσετε 30 κιλά για ώρες; Λίγο δύσκολο ακούγεται… Μήπως δύο σακίδια ταυτόχρονα; Χλωμό…
Το βάρος μεταφοράς έχει σχέση με τη φυσική μας κατάσταση αλλά και το υψόμετρο στο οποίο θα κινηθούμε. Όσο πιο ψηλά τόσο λιγότερο βάρος κουβαλάμε. Γι’ αυτό ας θέσουμε ως ανώτατο όριο τα 20 – 25 κιλά για χαμηλά υψόμετρα και τα 10 κιλά για μεγάλα υψόμετρα. Επίσης, ο όγκος του εξοπλισμού δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 60 – 70 λίτρα. Αυτό μεταφράζεται σε ένα μεγάλο σακίδιο ορειβασίας (αναρριχητικού τύπου).
Σε καμιά περίπτωση πάντως δεν θα κάνετε «τσιγγουνιές» στο νερό και την τροφή που θα κουβαλήσετε μαζί σας.

ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΔΗ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ;
Οτιδήποτε χρειάζεστε άμεσα θα το κρατήσετε επάνω σας και όχι στο σακίδιο. Σουγιάς, πυξίδα, σφυρίχτρα, είναι καλό να κρέμονται στο λαιμό, έτσι είναι και άμεσα προσβάσιμα και δεν θα χαθούν από κάποια τσέπη στο βάλε βγάλε. Επίσης, είδη άμεσης χρήσης (γυαλιά, παγούρι, αντιηλιακό, φωτογραφική μηχανή κ.λπ. είναι καλό να πάρουν θέση σε κάποια ζώνη μέσης (κοινώς μπανάνα) και ποτέ σε πλαϊνές τσέπες παντελονιών ή μπουφάν (η ζέστη του σώματος ή οι κινήσεις–επαφές με το σώμα, θα τα πιέσουν, γδάρουν, ζεστάνουν, νοτίσουν κ.λπ.).

Ανάλογα με τη χρήση και το μέγεθος, τα σακίδια χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.
Τα σακίδια πολλαπλών χρήσεων (μπορούν να μεταφέρονται στην πλάτη, στον ώμο, στο χέρι ακόμα και σαν βαλίτσα, ιδιαίτερα αν έχουν ροδάκια). Είναι τα κοινώς λεγόμενα σακ βουαγιάζ που όλοι έχουμε στο σπίτι μας. Αποτελούν τον μπαλαντέρ των σακιδίων καθώς προσφέρουν και μια σχετική ασφάλεια αφού κλειδώνουν.
Τα εκδρομικά σακίδια (σακίδια πλάτης, ή day packs, ή back packs στην καθομιλουμένη αγγλική). Αυτά είναι κατάλληλα για σύντομες εξορμήσεις (ημερήσιες), όπου θα φιλοξενήσουν παγούρι, λίγη τροφή, μια φωτογραφική μηχανή, έναν χάρτη, ένα αδιάβροχο και ένα μικρό φαρμακείο. Δεν χρειάζεται να πάρετε και τίποτε άλλο… Καλό θα είναι να το εξοπλίσετε και με ένα αδιάβροχο κάλυμμα για να το σκεπάζετε σε περίπτωση βροχής.
Τα σακίδια αναρρίχησης είναι οι βασιλιάδες των μέσων μεταφοράς. Με την αίγλη των ορειβατικών αποστολών σε κορφές μυθικές (απ’ όπου παίρνουν συχνά τα ονόματά τους), άφθονους χώρους, αποσπώμενες θήκες, ιμάντες πρόσδεσης, ορθοπαιδικά στηρίγματα πλάτης, ενισχύσεις και εξωτικά υλικά κατασκευής, τα σακίδια αυτά είναι τα SUV των σακιδίων, το αντικείμενο πάθους των απανταχού ταξιδιωτών. Και δικαιολογημένα…

ΠΡΑΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Το αγοράσαμε, το θαυμάσαμε, καιρός να το φορτώσουμε. Λίγη υπομονή φίλοι μου… Όπως και στο SUV μας, θα πρέπει να του φερθούμε λογικά. Εκτός αυτού, πρέπει και να το συνηθίσουμε επάνω μας, καθώς το σακίδιο απολαμβάνει την πολυτέλεια να μας έχει σαν υποζύγιο αφού αναγκαστικά… το κουβαλάμε στην πλάτη.
Μόλις βγάλουμε τις ετικέτες και τα ανταλλακτικά που τυχόν φέρει, ειδικά αν είναι καινούργιο (κουμπιά, ιμάντες, κομμάτια υφάσματος, σιλικόνες κ.λπ.) αρχίζουμε και εξερευνούμε τις δυνατότητες μεταφοράς. Τσέπες, θήκες, ιμάντες, χωρίσματα, πρέπει να αποτυπωθούν στο μυαλό μας ώστε να μπορούμε να τα θυμόμαστε και να τα προσεγγίζουμε με κλειστά μάτια.

ΤΟ «ΣΤΡΩΣΙΜΟ»
Βρείτε χαρτόνια και γεμίστε το σακίδιο έτσι ώστε να φτάσει στο όριο του όγκου του (προσοχή όχι της μάζας – βάρους). Έτσι θα έχετε ένα «γεμάτο» αλλά ελαφρύ σακίδιο το οποίο θα σας δείξει πως «κάθεται» στην πλάτη. Χαλαρώστε τους ιμάντες και παρατηρήστε τη λειτουργία τους. Φορέστε το σακίδιο στην πλάτη και σφίξτε τους ιμάντες τόσο όσο να το νιώσετε να ακουμπά ομοιόμορφα στην πλάτη (δεξιά αριστερά, αλλά και πάνω κάτω). Σφίξτε περισσότερο τους ιμάντες ώστε να «ανέβει» και να στηριχτεί ψηλά στους ώμους.
Η ζώνη του σακιδίου πρέπει να ρυθμιστεί στη μέση σας, έτσι το βάρος από την πλάτη να περάσει και στη μέση και κατά συνέπεια στη λεκάνη και τα πόδια, κατανέμοντάς το ομοιόμορφα στο σώμα. Το σακίδιο είναι έτοιμο. Από ‘δω και πέρα, ανάλογα με το είδος της διαδρομής, την κούραση και την άνεσή σας, θα χρειαστεί να κάνετε μόνο μικρές διορθώσεις και αυξομειώσεις στους ιμάντες των ώμων και της μέσης.

ΠΡΑΞΗ ΤΡΙΤΗ: ΤΟ ΦΟΡΤΩΜΑ
Έχουμε αποφασίσει το είδος και τον όγκο εξοπλισμού που θα πάρουμε. Έχουμε αραδιάσει τα αντικείμενα προς φόρτωση και ξεκινάμε…
Δεν ξεχνάμε ότι το σακίδιο θα πρέπει να είναι ισορροπημένο (δεν θα «τραβάει» αριστερά ή δεξιά), ούτε θα τραβάει τους ώμους πίσω. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Τα βαριά πράγματα φορτώνονται τελευταία, άρα και ψηλά, έτσι ώστε να μην τραβά πίσω την πλάτη.
Αντικείμενα που δεν χρειάζονται άμεση πρόσβαση «πιάνουν πάτο», ενώ αντικείμενα άμεσης ανάγκης μένουν στον… «αφρό» για εύκολη πρόσβαση (αυτά είναι τρόφιμα, νερό, αδιάβροχο, φαρμακείο, καπέλο ή σκούφος, γάντια κ.λπ). Τα υπόλοιπα (ρούχα, ο υπνόσακος, η σκηνή, το στρώμα κ.λπ.) μένουν στα μεσαία και κάτω τμήματα μαζί με αντικείμενα δευτερεύουσας σημασίας για την πορεία (π.χ. βιβλία, σακούλες απορριμμάτων, δεύτερο ζευγάρι παπούτσια κ.λπ.).
Σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσουμε, κάνουμε αρκετές δοκιμές στο σπίτι για να βρούμε τη σωστή φόρτωση και ρύθμιση του σακιδίου. Αυτό θα μας διευκολύνει αφάνταστα όταν βρεθούμε στον πηγαιμό για την… Ιθάκη.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ
Την αδιαβροχοποίηση του σακιδίου με ένα ειδικό κάλυμμα βροχής, με ειδικά σπρέι σιλικόνης για περιπτώσεις που θα χρειαστεί να περάσετε από υδάτινο κώλυμα (ποτάμι) ή ακόμα καλύτερα, τυλίξτε όλα σας τα υπάρχοντα σε πλαστικές σακούλες όταν τα τοποθετείτε στο σακίδιο. Έτσι τα πάντα θα παραμείνουν στεγνά και έτοιμα προς χρήση όταν τα χρειαστείτε. Ειδικά σε δύσκολες συνθήκες, αυτή η λεπτομέρεια μπορεί να σώσει ακόμα και ζωές.

Καλές διαδρομές…

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top