Ιδιογομώσεις με την πυρίτιδα JK3

Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε σε μια θρυλική πυρίτιδα που έχει γράψει ιστορία σε πολλούς υδροβιότοπους. Πρόκειται για τη μονοβασική πυρίτιδα JK3 που προορίζεται για βάρη γομώσεων 40 ως 50 γραμμαρίων για το διαμέτρημα 12. Είναι αυτονόητο, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να το επαναλάβουμε, ότι οι βαριές γομώσεις απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη προσοχή και εμπειρία από τους ιδιογομωτές, όπως επίσης ότι οι magnum γομώσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε όπλα με την κατάλληλη δοκιμασία πιέσεων και με θαλάμη μήκους τουλάχιστον όσο το ύψος του κάλυκα που θα χρησιμοποιηθεί. Η JK3, μονοβασική πυρίτιδα σε πλακίδια τετράγωνου ή ρομβοειδούς σχήματος, διαστάσεων πλευράς 0,8 ως 1 χιλιοστού, έχει γκρίζα απόχρωση και υψηλή πυκνότητα, περίπου 740 γραμμάρια ανά λίτρο. Η υπέρ προοδευτική καύση της, την καθιστά ιδανική για γομώσεις ημιμάγκνουμ και μάγκνουμ. Συνεργάζεται με καψύλλια υψηλής ή μέσης ισχύος και απαιτεί στατική πίεση κατά τη γόμωσή της 4 ως 5 κιλών (η στατική πίεση αποσκοπεί όχι στη συμπίεση της πυρίτιδας, αλλά στο να μην απομείνουν κενά στη μάζα της που θα αποτελέσουν αποθήκες οξυγόνου κατά την πυροδότησή της).

Πρώτη συνταγή: Σε πλαστικό κάλυκα διαμετρήματος 12 και ύψους 70 χιλιοστών, με καψούλι CX2000, γεμίζουμε 2,08 γραμμάρια πυρίτιδας JK3 με 40 γραμμάρια σκάγια. Επάνω στην πυρίτιδα τοποθετούμε συγκεντρωτήρα, εφαρμόζοντας στατική πίεση 4 ως 5 κιλών. Εφαρμόζουμε αστεροειδές κλείσιμο έξι πτερυγίων, χωρίς κεντρική σύντηξη.

Δεύτερη συνταγή: Σε πλαστικό κάλυκα διαμετρήματος 12 και ύψους 76 χιλιοστών, με καψούλι 616, γεμίζουμε 2,30 γραμμάρια πυρίτιδας JK3 με 46 γραμμάρια σκάγια. Επάνω στην πυρίτιδα τοποθετούμε συγκεντρωτήρα, εφαρμόζοντας στατική πίεση 5 περίπου κιλών. Εφαρμόζουμε αστεροειδές κλείσιμο έξι πτερυγίων, χωρίς κεντρική σύντηξη.
Προσοχή! Η γόμωση αυτή είναι magnum και επιτρέπεται να βληθεί μόνο από όπλα που διαθέτουν θαλάμες 76 χιλιοστών και άνω και δοκιμασία πιέσεων 1370 bar.

Οι συνταγές προέρχονται από το βιβλίο του Χρήστου Χατζιώτη «Συνταγές Γομώσεων με τις Σύγχρονες Πυρίτιδες».

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Instagram
error: Content is protected !!
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο