Τα άκρα στο ανθρώπινο σώμα είναι η αιτία της ταχύτατης απώλειας θερμοκρασίας του σώματος σε συνθήκες κρύου και ανέμου. Πρέπει να καλύπτονται συνέχεια προστατεύοντας το «θερμοστάτη» του σώματος έτσι ώστε να μη χαθεί θερμότητα, άρα και ενέργεια, από το σώμα.
Επίσης, το καλοκαίρι με τον ήλιο και τη ζέστη, το καπέλο πάλι θα προστατεύσει από την ηλιακή ακτινοβολία αλλά και από την υπερβολική απώλεια της πολύτιμης υγρασίας του σώματος, λειτουργώντας ακριβώς όπως ένα κλιματιστικό. Πιο συγκεκριμένα:
ΚΕΦΑΛΙ
Ζέστη – ήλιος: Βαμβακερό καπέλο κατά προτίμηση πλατύγυρο (τύπου ζούγκλας), με στόχο την προστασία και του αυχένα.
Άνεμος: Σκούφος που καλύπτει τον αυχένα και τα αυτιά.
Υγρασία – βροχή: Σκούφος ή κουκούλα (αν βρέχει πολύ) από συνθετικό υλικό. Καλό θα ήταν να έχει μια καλή βαμβακερή επένδυση για την αποφυγή ερεθισμού του δέρματος.
Κρύο – χιόνι: Ο εσωτερικός σκούφος (μπαλακλάβα) θα πρέπει να καλύπτει όλο το κεφάλι (αυχένας, λαιμός, πρόσωπο) και να είναι από βαμβακερό ύφασμα ή σε ακραίες συνθήκες ακόμα και από συνθετικό (fleece). Εξωτερικά φοράμε κουκούλα από συνθετικό υλικό για πλήρη αδιαβροχοποίηση και αντιανεμική προστασία.
ΧΕΡΙΑ
Κρύο – χιόνι: Σε ακραίες συνθήκες χρησιμοποιούμε δύο στρώματα προστασίας (ενδιάμεσο – εξωτερικό) έτσι ώστε και να μπορούμε να πιάσουμε ένα αντικείμενο ή να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε λεπτές κινήσεις με τα δάκτυλα, χωρίς το φόβο να «κολλήσουν» πάνω σε παγωμένο μέταλλο, αλλά και με την εξωτερική προστασία του συνθετικού ικανή να κρατάει το χέρι ζεστό. Η τεχνογνωσία και η μεγάλη ποικιλία υλικών έχουν δημιουργήσει προϊόντα που είτε είναι αποσπώμενα ακροδάχτυλα, είτε είναι γάντια «σάντουιτς» υλικών (άλλο εξωτερικά και άλλο εσωτερικά) αλλά σε ενιαίο κομμάτι υφάσματος.
ΠΟΔΙΑ
Ζέστη: Βαμβακερές κάλτσες, μπότες ή ημιάρβυλα από εύκαμπτο πορώδες υλικό που αφήνει το δέρμα να αναπνέει.
Βροχή: Είτε μπότες ειδικού υλικού αδιάβροχου που αφήνει το δέρμα να αναπνέει ή αδιάβροχες γκέτες με απλές μπότες. Οι κάλτσες είναι πάντα βαμβακερές.
Κρύο – χιόνι: Δύο ζευγάρια κάλτσες, εσωτερικές λεπτές βαμβακερές και από πάνω μάλλινες. Εδώ τα δύο ζευγάρια, πέρα από τη θερμική προστασία, προστατεύουν και το δέρμα από την τριβή που προκαλούν οι σκληρές χειμερινές άκαμπτες μπότες οι οποίες πρέπει να έχουν ειδική επίστρωση αδιαβροχοποίησης ή να έχουν ειδικό πλαστικό περίβλημα για θερμική μόνωση.
Ειδικά για τα παπούτσια θα πρέπει να θυμόμαστε τα εξής: σε κάθε περίπτωση πριν την αγορά, πρέπει να ελέγξουμε απαραίτητα και τη σόλα καθώς αυτό το κομμάτι απορροφά τους κραδασμούς αλλά και τη θερμότητα ή το κρύο του εδάφους. Δεν υπάρχει σόλα που να ανταποκρίνεται σε όλους τους τύπους εδαφών γι’ αυτό καλό θα είναι η επιλογή να είναι προσεκτική και να καλύπτει τις ανάγκες που θα παρουσιαστούν στην εκάστοτε εξόρμηση.
Φροντίστε τα πέλματά σας
Κλείνοντας, θα πρέπει να κάνουμε και τη δεύτερη υπόμνηση σχετικά με την προστασία των κάτω άκρων. Ο εξαερισμός του ποδιού, πέρα από την αισθητική αξία, έχει πιο σοβαρή αποστολή, την αποφυγή μυκητιάσεων, κυρίως ανάμεσα στα δάκτυλα του ποδιού. Γι’ αυτό και η αποφυγή κατά το δυνατό πλαστικών παπουτσιών (γαλότσες κ.λπ.) πρέπει να είναι μονόδρομος, όπως επίσης και η καθημερινή υγιεινή του ποδιού (κόψιμο νυχιών, αλλαγή καλτσών, πλύσιμο και σωστό στέγνωμα, όχι περπάτημα ξυπόλητοι κ.λπ.) την οποία όμως θα καλύψουμε σε επόμενο κεφάλαιο.
Του Γιώργου Μαστοράκη
Για τον εξοπλισμό σας επισκεφθείτε το www.e-about.gr