Ο πληθυσμός των απειλούμενων πτηνών στη Δυτική Ευρώπη θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 5% εάν σταματήσει το κυνήγι.
Σχεδόν 1 εκατομμύριο μεταναστευτικά τρυγόνια θα γλιτώσουν αφού οι ισπανικές αρχές συμφώνησαν μια μονοετή απαγόρευση του κυνηγίου.
Το τρυγόνι είναι ένα είδος που απειλείται παγκοσμίως και είναι το πιο απειλούμενο αναπαραγωγικό πουλί της Βρετανίας, με πληθυσμούς που έχουν μειωθεί στο ήμισυ σε μόλις πέντε χρόνια και πιθανώς λιγότερα από 2.000 ζευγάρια.
Η μοντελοποίηση του πληθυσμού έδειξε ότι οι αριθμοί στη Δυτική Ευρώπη θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 5% ετησίως εάν σταματήσει το κυνήγι, αν και η κύρια αιτία της μακροπρόθεσμης μείωσης του είδους είναι η αγροτική εντατικοποίηση που μειώνει τη διαθεσιμότητα τροφίμων.
Οι περισσότερες από τις ισπανικές περιφερειακές αρχές συμφώνησαν την απαγόρευση του κυνηγιού τρυγονιού από το 2021. Εκτιμάται ότι 900.000 τουφεκίζονται κάθε χρόνο.
Ο Δρ Andy Evans, επικεφαλής της παγκόσμιας ανάκαμψης ειδών στο RSPB, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα πολύ θετικό βήμα από τις ισπανικές αρχές, διότι η Ισπανία είναι μια βασική χώρα στη διαδρομή μετανάστευσης του είδους. Το κυνήγι επιδεινώνει τα προβλήματα γι’ αυτά τα πουλιά που προκαλούνται από γεωργικές αλλαγές, αλλά και τα δύο προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν για να σωθεί. Σταματώντας το κυνήγι, τα τρυγόνια έχουν καλύτερη ευκαιρία να ανακάμψουν.”
Η SEO BirdLife, η Ισπανική Ορνιθολογική Εταιρεία, καλωσόρισε τις ειδήσεις, αλλά παρότρυνε τις ισπανικές αρχές να συμπεριληφθεί το τρυγόνι στον κατάλογο των απειλούμενων ειδών της χώρας, κάτι που θα εμπόδιζε να κυνηγηθεί όσο παραμένει σε απειλή. Ένας τέτοιος κατάλογος θα υποχρεώσει επίσης τις αρχές να αναπτύξουν διαχείριση διατήρησης για να βοηθήσουν τα είδη.
Με τα τρυγόνια να κυνηγιούνται ακόμα καθώς πετούν πάνω από τα νότια μεσογειακά έθνη την άνοιξη και το φθινόπωρο – συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας – οι επιστήμονες έχουν συστήσει μια τετραετή απαγόρευση σε ολόκληρη τη διαδρομή μετανάστευσης πουλιών από την υποσαχάρια Αφρική.
Ένα Διεθνές Σχέδιο Δράσης για τα τρυγόνια προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά οι αρχές δεν έχουν ακόμη επιβάλει την επιλογή «μηδενικής συγκομιδής» για τη διάσωση του είδους. Μειώσεις κατά 98% στους αριθμούς των τρυγονιών στη Βρετανία από τη δεκαετία του 1960 ταιριάζουν σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες. Περίπου 700.000 ζευγάρια εξαφανίστηκαν από τη δυτική πορεία μετανάστευσης – πάνω από την Ισπανία – τα τελευταία 15 χρόνια.
Στη Βρετανία, η εταιρίες εργάζονται έτσι ώστε να αποκαταστήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την αναπαραγωγή των τρυγονιών, που ευδοκιμούν στους σπόρους των ετήσιων αγριολούλουδων που ουσιαστικά εξαλείφονται από τα σύγχρονα ζιζανιοκτόνα.
Αυτή η έλλειψη τροφής έχει καταστήσει δυσκολότερη την επιτυχημένη αναπαραγωγή των τρυγονιών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η εποχή αναπαραγωγής τους έχει γίνει μικρότερη και τα πουλιά κάνουν λιγότερες απόπειρες φωλιάσματος, κάτι που οδηγεί σε λιγότερους νεοσσούς να φύγουν για να διατηρήσουν αριθμούς.
Επιμέλεια: Σοφία Κακαβούλη