Αυστηρότερα μέτρα για την αλματώδη αύξηση των αγριόχοιρων

Με νέα δέσμη μέτρων ο κρατικός μηχανισμός επιχειρεί εκ νέου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αλματώδους αύξησης του πληθυσμού των αγριόχοιρων και να περιορίσει τα τεράστια προβλήματα στην αγροτική παραγωγή σε ολόκληρη τη χώρα.

Το πλήθος των επιστολών από θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τα συνεχή παράπονα των αγροτικών φορέων για καταστροφές στην αγροτική παραγωγή έχουν θορυβήσει την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος που κινητοποιεί τον κρατικό μηχανισμό ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για τον έλεγχο του πληθυσμού των αγριόχοιρων και των υβριδίων τους.
Σε οδηγία προς τις δασικές υπηρεσίες της χώρας ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς συστήνει σειρά μέτρων και εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή η αποτροπή της ανεξέλεγκτης δράσης των αγριογούρουνων έχοντας διαπιστώσει πάντως την αποτυχία των μέχρι σήμερα ληφθέντων μέτρων.
«Παρά τα διαχειριστικά μέτρα που ελήφθησαν μέχρι σήμερα, όπως η αυξημένη κάρπωση των αγριόχοιρων κατά την κυνηγετική περίοδο δεν μειώθηκε δραστικά ο πληθυσμός των αγριόχοιρων, ούτε και οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή…» διαπιστώνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, δίνοντας οδηγίες στις δασικές υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να ενεργοποιήσουν το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και να λειτουργήσουν τα προβλεπόμενα συνεργεία δίωξης και οι ομάδες κυνηγών για την ελεγχόμενη θήρα των αγριόχοιρων.
Τις προηγούμενες ημέρες, τα δασαρχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας άρχισαν να εκδίδουν Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις χορήγησης τροφής σε ημίαιμους μη δεσποζόμενους χοίρους και αγριόχοιρους.
Σύμφωνα με τις ΔΑΔ απαγορεύεται η χορήγηση τροφής και γενικότερα η έκθεση στο περιβάλλον υπολειμμάτων τροφής και απορριμμάτων σε ημίαιμους, μη δεσποζόμενους, χοίρους και αγριόχοιρους σε όλον τον αστικό, ημιαστικό ή περιαστικό ιστό στις περιοχές ευθύνης των Δασαρχείων και στις περιοχές που θα δρουν τα συνεργεία δίωξης ημίαιμων, μη δεσποζόμενων, χοίρων και αγριόχοιρων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Σύμφωνα με τις Απαγορευτικές Διατάξεις, η τήρησή τους ανατίθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, στους Ιδιωτικούς Φύλακες Θήρας, στα Μέλη Κυνηγετικών Οργανώσεων και σε κάθε φιλόνομο και φιλοπρόοδο πολίτη, ενώ οι παραβάτες, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, διώκονται και τιμωρούνται με τις διατάξεις του Ν.Δ. 86/69 «περί Δασικού Κώδικα» και των λοιπών περί θήρας διατάξεων, αποφάσεων και διαταγών.
Με τις αποφάσεις αυτές, τονίζει η γενική διευθύντρια Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κα Ζωή Φτίκα, απαγορεύεται στους κυνηγετικούς συλλόγους να ρίχνουν τροφές, κυρίως καλαμπόκι, για την επιβίωση των θηραμάτων, καθώς όπως αποδείχθηκε σε πολλές περιπτώσεις, ενώ η συγκεκριμένη πρακτική είχε σκοπό να κρατήσει τους πληθυσμούς στις δασικές περιοχές πέτυχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα και οι πληθυσμοί να κατεβαίνουν στις ημιορεινές, αλλά και στις πεδινές περιοχές!

Παράλληλα οι αποφάσεις στέλνουν και ένα σαφές μήνυμα σε εθελοντές φιλόζωους και οργανώσεις να αποφεύγουν το τάισμα των συγκεκριμένων πληθυσμών σε κατοικημένες, αλλά και αγροτικές περιοχές, όπου οι πληθυσμοί αυτοί μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές.
Η πρόκληση ατυχημάτων (λόγω της διέλευσης των κοπαδιών από δρόμους μεγάλης ή μικρότερης κυκλοφορίας), καθώς και η μετάδοση ασθενειών, όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων (λόγω του κινδύνου που υπάρχει ένα άγριο ζώο να μεταδώσει την ασθένεια σε μια οργανωμένη μονάδα εκτροφής γουρουνιών), αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τον έλεγχο του πληθυσμού των αγριογούρουνων.

Σημειώνεται ότι άλλα μέτρα πέραν της Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης που συστήνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι η τοποθέτηση ειδικών κάδων απορριμμάτων ασφαλείας, ο περιορισμός του χρόνου έκθεσης υπολειμμάτων τροφών εκτός κάδων με την έγκαιρη περισυλλογή τους, η βελτίωση του φωτισμού σε δρόμους που έχουν παρατηρηθεί διελεύσεις αγριόχοιρων και η τοποθέτηση σε επιλεγμένες θέσεις ειδικών προειδοποιητικών πινακίδων για τη μείωση των ορίων ταχύτητας και την πιθανή «αλληλεπίδραση» οχημάτων με αγριόχοιρους για τον περιορισμό του κινδύνου τροχαίων ατυχημάτων.

 

 

www.eleftheria.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top