Οι αλλαγές στη γεωργία οδήγησαν στη μείωση του Τρυγονιού στην Ευρώπη και απαιτείται στοχοθετημένη δράση διατήρησης από τα κράτη μέλη. Οι αγρότες και οι γαιοκτήμονες πρέπει να έχουν τα κατάλληλα κίνητρα για τη δημιουργία κατάλληλου οικοτόπου για το είδος. Όπου υπάρχουν τέτοια μέτρα, οι κυνηγοί είναι (και θα είναι) το κλειδί για τη διατήρηση των οικοτόπων και την προώθηση της απορρόφησης των αγροτών στις προσπάθειες διατήρησης. Σε 20 χρόνια, 452.000 δέντρα και θάμνοι, που χρηματοδοτήθηκαν από την Ομοσπονδία Κυνηγών, φυτεύτηκαν σε 564 τοποθεσίες.
ΣΧΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υπάρχουν εκκλήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει το κυνήγι Τρυγονιού στη Δυτική Ευρώπη, παρόλο που οι κυνηγοί είναι οι πιο δραστήριοι συντηρητές γι’ αυτό το είδος. Υπήρξαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα συγκομιδής από τη δημοσίευση του διεθνούς σχεδίου δράσης τρυγονιού. Η διακοπή του κυνηγιού θα οδηγούσε σε μείωση των προσπαθειών διατήρησης από τους κυνηγούς και ως εκ τούτου θα ήταν κακό για το είδος. Περαιτέρω, η νέα στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030, η οποία περιλαμβάνει μια νέα πρωτοποριακή αποκατάσταση, απαιτεί περισσότερες δράσεις που βασίζονται στην κοινότητα με επικεφαλής πολίτες, επιχειρήσεις ή κοινωνικούς εταίρους για την προστασία και την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής φύσης. Αυτό το έργο καταδεικνύει και πάλι τη μακροχρόνια δραστηριότητα στο έδαφος των κυνηγών και τον ουσιαστικό ρόλο τους στην εφαρμογή της στρατηγικής σε ολόκληρη την Ευρώπη τα επόμενα 10 χρόνια. Αυτό το έργο είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς οι κυνηγοί συμβάλλουν, εδώ και πολλά χρόνια, στην υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα για το 2030. Περιγράφει με ακρίβεια τι μπορεί να επιτευχθεί για τη βιοποικιλότητα και πώς να επιτευχθούν αυτά τα αποτελέσματα.
Οι κυνηγοί θέλουν απεγνωσμένα να διατηρηθεί το κυνήγι του Τρυγονιού και συμμετέχουν ενεργά στη διατήρησή τους εδώ και πολλά χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για το Κυνήγι και τη Διατήρηση (FACE) επέλεξε προσεκτικά αυτό το έργο για να επισημάνει τις σημαντικές προσπάθειες διατήρησης που καταβάλλει η κοινότητα κυνηγιού για το Τρυγόνι. Πλούσια φυσικά περιβάλλοντα και η βιοποικιλότητα που εξαρτάται από αυτά είναι βασικά στοιχεία για τους κυνηγούς της Ευρώπης. Τις τελευταίες δεκαετίες, τα αγροτικά τοπία και τα φυσικά περιβάλλοντα έχουν επιδεινωθεί λόγω αλλαγών στη χρήση γης. Οι κυνηγοί είναι συχνά οι πρώτοι που επηρεάζονται από αυτήν την επιδείνωση. Στην περιοχή Vendée κατά μήκος της δυτικής ακτής της Γαλλίας, οι κυνηγοί άρχισαν να καταπολεμούν την υποβάθμιση των φυσικών τους δασών και των θαμνώνων. Για 20 χρόνια φυτεύουν νέα βλάστηση κάθε χρόνο. Αυτές οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν μετά από ένα μεγάλο κυκλώνα το 1999 που κατέστρεψε την περιοχή.
Η εργασία
Είτε πρόκειται για γραμμικές φυτείες, αναδάσωση, δημιουργία ή ενίσχυση υφιστάμενων αντιστάθμισης, ο στόχος παραμένει ο ίδιος. για να συμβάλει στη βελτίωση της βιοποικιλότητας της περιοχής τους. Παρέχοντας ετερογένεια στο τοπίο, αυτό το έργο ωφελεί μια μεγάλη ποικιλία άγριων ζώων, συμπεριλαμβανομένων ειδών πτηνών καλλιεργήσιμων εκτάσεων, όπως το Τρυγόνι, το οποίο βασίζεται σε ψηλούς φράχτες και θάμνους για καταφύγιο, φωλιά και φυλή. Τέτοιες περιβαλλοντικές προσπάθειες παρέχουν πολλά άλλα οφέλη όπως η παροχή πλούσιων εντόμων και φρούτων σε είδη πτηνών. Το δέντρο, ο φράκτης, το ψηλό γρασίδι είναι πράγματι η πηγή της ζωής. Το δέντρο είναι ένα σταθερό στοιχείο του τοπίου, παρέχοντας ποικιλομορφία ενδιαιτημάτων, νερό, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση των αερίων του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής. Για τους κυνηγούς το δέντρο είναι ένα αγρονομικό πλεονέκτημα. Είναι σημαντικό αυτό το μάθημα να διαδοθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
Αποτελέσματα
Σήμερα, οι κυνηγοί παρείχαν στους ερευνητές ένα μοναδικό έργο με ένα σύνολο δεδομένων 20 ετών που μπορεί να αποφέρει σημαντικά ευρήματα. Οι κυνηγοί της περιοχής Vendéeen σκοπεύουν να συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά τους, φυτεύοντας περισσότερα δέντρα κάθε χρόνο. 27.438 δέντρα (από περίπου 40 διαφορετικά είδη) θα φυτευτούν σε 39 σημεία του τμήματος, δηλαδή 23 εκτάρια αναδάσωσης και 7,8 χλμ επιπλέον φράκτες για τους κυνηγούς το 2020-2021. Τέτοιες προσπάθειες διασφαλίζουν ότι τα σημαντικά είδη έχουν μέλλον στην περιοχή. Δεδομένου ότι η Vendée είναι ένα από τα τμήματα που διαθέτουν τις καλύτερες πυκνότητες Τρυγονιού στη Γαλλία, τα μακροχρόνια οφέλη από τέτοια έργα φαίνεται να έχουν ζωτική σημασία για τη διατήρηση του είδους.
Επιμέλεια: Σοφία Κακαβούλη