Στο στόχαστρο τα αγριογούρουνα!

Ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων, που σύμφωνα με κάποιους οφείλεται σε διάφορα προγράμματα αναπαραγωγής που υλοποίησαν οργανώσεις, ενώ κάποιοι άλλοι το αποδίδουν στην απαγόρευση κυνηγιού που σημειώθηκε πέρυσι λόγω κορονοϊού, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και έχει κινητοποιήσει τοπικές αρχές και οργανώσεις.
Ήδη ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός επικοινώνησε με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα τον οποίο ενημέρωσε για την ένταση του προβλήματος, ενώ ήδη σχετικές επιστολές απέστειλαν διάφοροι Δήμοι της Θεσσαλίας. Στις επιστολές ζητούν λόγω των καταστροφικών ζημιών από αγριογούρουνα, σε καλλιέργειες ειδικά καλαμποκιού, οσπρίων και νεαρών καρποφόρων δέντρων να υλοποιηθούν τα προβλεπόμενα από το έγγραφο του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής & Θήρας, της Δ/νσης Διαχείρισης Δασών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να λειτουργήσουν άμεσα τα προβλεπόμενα συνεργεία δίωξης και οι ομάδες κυνηγών για την ελεγχόμενη θήρα των αγριόχοιρων και των υβριδίων. Επιπλέον, αιτούνται την πλήρη απελευθέρωση του κυνηγιού του αγριόχοιρου, για όλο το έτος και όλες τις ηλικίες, χωρίς χρονικούς και ηλικιακούς περιορισμούς, μέχρι να μετριαστεί το πρόβλημα, καθώς θεωρούμε ημίμετρα τα μέχρι σήμερα ληφθέντα μέτρα, μια και ο πληθυσμός των αγριογούρουνων δεν μειώνεται και η οικονομική ζημιά είναι πολύ μεγάλη για κάποιους παραγωγούς.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
Κατόπιν των ανωτέρω, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός παρουσίασε την ειδική διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσουν οι παραγωγοί και υπογράμμισε ότι φέτος το πρόβλημα εμφανίζεται πολύ έντονο, με εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και σοβαρές επιπτώσεις στην κτηνοτροφική παραγωγή λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, αλλά και των ασθενειών που μεταφέρουν τα αγριογούρουνα στα βοοειδή (αφρικανική πανώλη των χοίρων).
Συγκεκριμένα:
1) Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες, Δ/νσεις Κτηνιατρικής και ΕΛΓΑ προκειμένου να διαπιστωθούν και να καταγραφούν ο υπερπληθυσμός αγριόχοιρων και εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.
2) Όπου διαπιστώνονται και καταγράφονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες υπερπληθυσμοί αγριόχοιρων και εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες, οι κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες εισηγούνται ιεραρχικά στον συντονιστή, έκδοση απόφασης δίωξης ημίαιμων, μη δεσποζόμενων χοίρων και αγριόχοιρων σε αγροτικές και λοιπές περιοχές και συγκρότηση συνεργείων δίωξης από έμπειρους κυνηγούς μέλη τοπικών κυνηγετικών συλλόγων.
3) Μετά τη συγκρότηση περιφερειακού συντονιστικού οργάνου θα μπορούν οι κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με τη Δ/νση Κτηνιατρικής και την Κυνηγετική Ομοσπονδία, να συγκροτούν με απόφαση Δασάρχη συνεργεία δίωξης ή ομάδες κυνηγών κατά τόπους.
4) Σε περίπτωση εντοπισμού από έμπειρους κυνηγούς νεκρού ζώου ή αιμορραγούντος ζώου να απευθύνονται άμεσα στις κατά τόπους Δ/νσεις Κτηνιατρικής.

Η ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Στο μεταξύ η νέα ρυθμιστική που υπογράφηκε για τη νέα κυνηγετική περίοδο, η οποία ξεκινά στις 20 Αυγούστου, «ανάβει» το «πράσινο φως» για την κατ’ εξαίρεση θήρευση των αγριογούρουνων στις περιοχές όπου εντοπίζονται εκτεταμένες καταστροφές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας και Νήσων Σποράδων Βαγγέλη Μπαλατσό «καταρχήν οι αγρότες πρέπει να δηλώνουν στο δασαρχείο τις ζημιές που σημειώνονται από τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειές τους. Στην περίπτωση αυτή, ο τοπικός Κυνηγετικός Σύλλογος δύναται να συστήσει συγκεκριμένη ομάδα κυνηγών, η οποία θα αναφέρει στο Δασαρχείο τις ημέρες θήρευσης του αγριογούρουνου, ενώ το κυνήγι θα επιβλέπει εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής ή του Δασαρχείου. Κάποιες αιτήσεις έχουν ήδη υποβληθεί και εξετάζονται από τους συλλόγους Αλμυρού, Βελεστίνου κι άλλων. Το πρόβλημα που πρέπει να καλύψουμε σαν Ομοσπονδία είναι ότι οι κυνηγοί αυτοί είναι ανασφάλιστοι, αφού η σύμβαση που έχουμε υπογράψει με την ασφαλιστική εταιρεία προβλέπει ως χρονική περίοδο την 20ή Αυγούστου. Ήδη βρισκόμαστε σε επαφές με την ασφαλιστική εταιρεία για την επιπλέον ασφάλιση των κυνηγών που θα «ριχθούν» στη μάχη με τα αγριογούρουνα. Υπάρχει πράγματι μεγάλο πρόβλημα όχι μόνο με τις καταστροφές στις καλλιέργειες, αλλά και κίνδυνος εμφάνισης της πανώλης των χοίρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ζωικό κεφάλαιο. Ήδη στη Βουλγαρία, απ’ ό,τι έχω ενημερωθεί, 150.000 χοίροι έχουν θανατωθεί επειδή προσβλήθηκαν από πανώλη, ενώ οι επιχειρήσεις τους έχουν μπει σε 5ετή καραντίνα. Προφανώς το πρόβλημα του υπερπληθυσμού σχετίζεται και με την απαγόρευση κυνηγιού που εφαρμόστηκε την περσινή χρονιά -αδικαιολόγητα- λόγω κορονοϊού».

 

 

www.eleftheria.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top