Υπόθεση αλίευσης καρχαρίααπό τουριστικό αλιευτικό σκάφος αναψυχής, ερευνά το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ η, Διευθύντρια του Τμήματος Μαρίνα Αργυρού. Σημειώνεται ότι το βίντεο με την ανίχνευση καρχαρία έκανε τον γύρο του Διαδικτύου, καθώς αναρτήθηκε στο Instagram, ενώ προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από MKO.
Η κα Αργυρού τόνισε ότι «το Τμήμα Αλιείας είχε ενημερωθεί από εκπρόσωπο της Εnalia Physis Enviromental Research Centre για το θέμα, ωστόσο το συγκεκριμένο βίντεο είχε περιέλθει ήδη στην αντίληψη μας. Το ζήτημα κατά πόσον το ζώο πριν απελευθερωθεί στη θάλασσα, έχει καταπονηθεί είναι υπό διερεύνηση».
Πρόσθεσε ότι «σε τέτοιες περιπτώσεις τα συγκεκριμένα είδη πρέπει αμέσως να απελευθερώνονται στο νερό γιατί ο χρόνος παραμονής τους έξω από αυτό επιδρά εις βάρος τους. Γι’ αυτό το Τμήμα θα προχωρήσει σε συστάσεις για σωστές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται σε περίπτωση τυχαίας σύλληψης τέτοιων ειδών» σημείωσε.
Σε ανάρτηση του στα social media h MKO Εnalia Physis Enviromental Research Centre ανέφερε πως «την Δευτέρα 28/09/2021 δημοσιεύθηκε, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η αλίευση καρχαρία του είδους Hexanchus griseus, κοινώς γνωστού ως Παμπακάρης/Εξαβράγχιος, από τουριστικό αλιευτικό σκάφος αναψυχής».
Προστίθεται ότι «ο περί αλιείας νόμος για την ερασιτεχνική αλιεία, δεν απαγορεύει την αλίευση του συγκεκριμένου είδους, αλλά σε περίπτωση τυχαίας αλίευσης οποιοδήποτε είδους καρχαρία ή σελαχιού θα πρέπει να ελευθερώνεται άμεσα, με την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση και με τρόπο που μεγιστοποιεί την πιθανότητα της επιβίωσής του. Στις φωτογραφίες και στο βίντεο, φαίνεται ξεκάθαρα η χείριστη μεταχείριση του είδους από τους ιδιοκτήτες/υπαλλήλους του συγκεκριμένου τουριστικού σκάφους».
Σημειώνεται πως «παρά την αναφορά ότι το ζώο στη συνέχεια απελευθερώθηκε ζωντανό, η κακομεταχείριση που δέχτηκε καθιστά σημαντική την πιθανότητα, το ζώο μετά την απελευθέρωσή του να απεβίωσε».
«Καταδικάζουμε παρόμοια περιστατικά και ανάλογοι χειρισμοί και πρακτικές θα πρέπει να αποφεύγονται» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΜΚΟ και καλεί το κοινό να «είναι πιο ευαίσθητο με το συγκεκριμένο θέμα», σημειώνοντας πως «η φωτογράφιση με ένα ζώο που υποφέρει και ο βασανισμός του, άνευ λόγου και αιτίας, πρέπει να είναι αποκρουστικά και κατακριτέα από όλους».
Ο Οργανισμός αναφέρει ακόμα στην ανάρτηση του στα ΜΚΔ πως «η αλιεία καρχαριών και σελαχιών δεν αποτελεί στόχο, αλλά είναι αποτέλεσμα τυχαίας αλίευσης. Η βέλτιστη πρακτική είναι η απελευθέρωση του ζώου όταν είναι ακόμα στο νερό και οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες, γνωρίζουν τους τρόπους για σωστή διαχείριση και απελευθέρωση των καρχαριών. Δυστυχώς στην περίπτωση που αναφέρουμε οι πρακτικές αυτές δεν εφαρμόστηκαν».
Ταυτόχρονα καλούνται οι «αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν το περιστατικό, αφού με βάση το νομοθετικό πλαίσιο, δεν τηρήθηκαν οι κανονισμοί».