1-(164).jpg

Νέες απειλές για το κυνήγι

Δεν καταθέτουμε τα όπλα

Άρτι αφιχθείς από το καθιερωμένο του ταξίδι στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Κ.Σ.Ε., κ. Νίκος Παπαδόδημας, μίλησε στο Κ&Φ για όλες τις νεότερες εξελίξεις –και ήταν πολλές αυτές– που αφορούν την κυνηγετική δραστηριότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη…

Της Ειρήνης Μυλωνά


Η συνέντευξη
Κ&Φ: Πρόσφατα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κιλτίδης, εξήγγειλε συγκεκριμένα μέτρα για το κυνήγι στην ημερίδα της Δράμας. Σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα αυτές οι εξαγγελίες;

Ν.Π.: Ο Υφυπουργός,  κ. Κιλτίδης, έχει δείξει ενδιαφέρον προκειμένου να προχωρήσουμε και να λύσουμε διάφορα θέματα τα οποία χρονίζουν εδώ και πολύ καιρό στην υπηρεσία Θήρας. Μάλιστα έδωσε και τις σχετικές οδηγίες. Μετά λοιπόν τις σχετικές εξαγγελίες στην ημερίδα της Δράμας, η Κ.Σ.Ε. συναντήθηκε μαζί του και υπέβαλε συγκεκριμένα και επεξεργασμένα σχέδια αποφάσεων τα οποία ήθελαν μόνο την υπογραφή του Υφυπουργού και αφορούσαν τις απελευθερώσεις, την τροποποίηση του καταστατικού της Κ.Σ.Ε. και κατ’ επέκταση των καταστατικών των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών, την έκδοση μιας κεντρικής εγκυκλίου προς τις υπηρεσίες για να βοηθήσουν το έργο των Κυνηγετικών Οργανώσεων, συγκεκριμένη πρόταση για την εκπαίδευση των κυνηγών, την αύξηση, μέσω του αναδασμού, των βιοτόπων για τα θηράματα. Δυστυχώς, έχει περάσει πάνω από ένας μήνας και κανένα θέμα δεν έχει προχωρήσει, εκτός από ένα κείμενο που υπέγραψε ο Υφυπουργός και αφορούσε τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων με το κυνήγι μερών.

Κ&Φ: Φαντάζομαι πως αναφέρεστε στην εγκύκλιο που απέστειλε ο Υφυπουργός προς τις δασικές αρχές. Πώς τη σχολιάζετε;
(σ.σ.: το κείμενο, με ημερομηνία 23/5/2008, είχε τίτλο «Συνεργασία Δασικών Υπηρεσιών – Κυνηγετικών Οργανώσεων» και αποδέκτες του ήταν η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών, οι Δασικές Αρχές, η Κ.Σ.Ε. και οι Κυνηγετικές Ομοσπονδίες. Στο τέλος του κειμένου, ο Υφυπουργός αναφέρει τα εξής: «…είναι απολύτως αναγκαίο όπως όλοι οι αποδέκτες της παρούσας εγκυκλίου να αντιμετωπίζουν εφεξής τα σχετικά με τη θηραματοπονία θέματα με πνεύμα θετικής αντιμετώπισης, με σκοπό την εξεύρεση λύσης και όχι της στείρας αντιπαράθεσης και του δογματισμού. Έτσι μόνο θα επιταχυνθεί και θα καταστεί αποτελεσματικότερο το έργο όλων μας».)

Ν.Π.: Εξαρτάται από την ανάγνωση που θα κάνει κάποιος του κειμένου αυτού. Εμείς, παρ’ όλο που δεν πρόκειται πλέον για εγκύκλιο με παραλήπτες μόνο τις υπηρεσίες, πιστεύουμε ότι με το κείμενο αυτό καλούνται οι δασικές υπηρεσίες να βοηθήσουν, μη δημιουργώντας εμπόδια, στο έργο των Κυνηγετικών Οργανώσεων το οποίο είναι έργο προστασίας του περιβάλλοντος. Για τα υπόλοιπα, όμως, από τα παραπάνω θέματα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα! Ελπίζουμε ότι ο Υφυπουργός θα πραγματοποιήσει τις εξαγγελίες και θα καλέσει την υπηρεσία για άμεση προώθηση όλων των θεμάτων. Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις και η Κ.Σ.Ε. έχουν καταβάλει κάθε σχετική προσπάθεια. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα αποδεικνύει ότι, παρά τη δηλωμένη θέληση του κ. Υφυπουργού, η αρμόδια υπηρεσία αδρανεί, όπως το συνηθίζει άλλωστε!
 
Κ&Φ: Υπάρχουν σήμερα εξελίξεις ή απειλές που αφορούν την κυνηγετική δραστηριότητα και ποιες είναι αυτές;

Ν.Π.: Πέραν των θεμάτων που έχουν να κάνουν με τις εξαγγελίες του υφυπουργού, υπάρχουν νεότερα γύρω από το κυνήγι που είναι τα εξής:

Εξελίξεις και απειλές

α) Η ΚΣΕ υποβάλλει νέα προσφυγή στο ΣτΕ εναντίον της απαγόρευσης του κυνηγίου στον Έβρο. Η νέα προσφυγή κατατίθεται γιατί η προηγούμενη προσέκρουσε σε κάποια τυπικά επιχειρήματα εκ μέρους του ΣτΕ τα οποία με τη νέα προσφυγή εξαλείφονται και ελπίζουμε ότι θα έχουμε θετική έκβαση.

β) Στις 23 και 24 Ιουνίου εκπρόσωποι της FACE από Βουλγαρία, Ρουμανία και Κύπρο συμμετέχουν σε ημερίδα που διοργανώνουμε στην Αθήνα προκειμένου να τονιστεί η ανάγκη ότι οι δραστηριότητες που έχουν σχέση με την άγρια ζωή, όπως πρωτίστως το κυνήγι, μπορούν και πρέπει να συνεχίσουν να διεξάγονται στις περιοχές που έχουν καθοριστεί ως NATURA 2000. Στην ημερίδα έχουν προσκληθεί και υπεύθυνοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος για να πάρουν το σχετικό μήνυμα και να ακούσουν τις εμπειρίες των άλλων χωρών με την ελπίδα ότι θα πάψουν να βγάζουν απαγορεύσεις του κυνηγίου επειδή απλά και μόνο μια περιοχή είναι NATURA.

γ) Παρά τη σφοδρή επιθυμία της Δ/σης θήρας να αποδυναμωθεί μέχρι και να διαλυθεί η Θηροφυλακή των Κυνηγετικών Οργανώσεων, η πραγματικότητα είναι ότι η Θηροφυλακή συνεχίζει κανονικά το έργο της. Οι παραβάσεις που διαπιστώνονται κατατίθενται αρμοδίως και τα δικαστήρια προβαίνουν στη διεξαγωγή των σχετικών δικών. Όλοι εκείνοι οι οποίοι ήλπιζαν, για διαφορετικούς λόγους, ότι η Θηροφυλακή θα αποδυναμωνόταν, ευτυχώς για το περιβάλλον, για το θήραμα και το κυνήγι, διαψεύδονται.

δ) Το Μάιο στο Μιλάνο συγκροτήθηκε εντός της FACE όμιλος των χωρών της Μεσογείου προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα, εντός των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ιδιαιτερότητες του κυνηγίου των χωρών της Μεσογείου και κυρίως να δοθεί έμφαση στα προβλήματα σε σχέση με τα αποδημητικά. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και αναμένονται οι συμμετοχές της Κύπρου και της Ισπανίας. Προβλέπεται επίσης συνεργασία και με τις μεσογειακές χώρες της βορείου Αφρικής (Μαρόκο, Τυνησία) διότι όλοι γνωρίζουμε ότι πολλά αποδημητικά θηράματα εξαρτώνται από τις χώρες αυτές.

ε) Το εκτελεστικό γραφείο της FACE, στο οποίο συμμετέχει ο Πρόεδρος της ΚΣΕ, αποφάσισε την αποστολή ειδικής επιστολής στον Έλληνα Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Ιταλικής και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να υιοθετηθεί το σχετικό κείμενο με το οποίο επισημοποιείται και για δικαστική χρήση ο ερμηνευτικός οδηγός που εδώ και 4 χρόνια έχει συμφωνηθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της FACE και του Birdlife International. Ο Ερμηνευτικός αυτός Οδηγός δίνει τη σωστή ερμηνεία ορισμένων άρθρων της οδηγίας για τα πουλιά η οποία ταλαιπωρεί το κυνήγι, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι συνεχείς προσφυγές εναντίον του κυνηγίου στα διάφορα δικαστήρια.

στ) Το περίφημο αλλά επικίνδυνο για τη συνέχιση του κυνηγίου, «ευ ζην» των ζώων, βρίσκεται πάλι στην επικαιρότητα αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα για την υγεία των ζώων, περιλαμβάνει πάλι τον συγκεκριμένο όρο. Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις της Ευρώπης θεωρούμε ότι θέμα «ευ ζην» μπορεί να υπάρχει για τα κατοικίδια, για το κτηνοτροφικό κεφάλαιο κάθε μορφής και για όλα τα εκτρεφόμενα ζώα, δεν μπορεί όμως να υπάρχει για τα άγρια ζώα. Ούτε οι σχετικές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνουν τέτοια νομική αρμοδιότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τονίζουμε την τεράστια σημασία του θέματος, γιατί αν τέτοιες έννοιες περάσουν, είναι βέβαιο ότι πολύ γρήγορα θα αμφισβητηθεί πλήρως η κυνηγετική δραστηριότητα. Έχω προσωπικά προειδοποιήσει, εδώ και δύο χρόνια, για τον μεγάλο αυτό κίνδυνο. Όμως οι ασχολούμενοι με το κυνήγι δεν κατάλαβαν την τεράστια σημασία και δεν έχει δώσει κανείς συνέχεια. Οι φόβοι μου συνεχώς επαληθεύονται. Αποτελεί, δε, απόδειξη των κινδύνων που αναμένονται, το γεγονός ότι ακόμα και Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων αποφάσισε να εντάξει τη φροντίδα για τα ζώα στο κεφάλαιο της «ανθρώπινης προσωπικότητας (!)». Ο κίνδυνος είναι δίπλα μας.

Κ&Φ:. Ποια είναι τα νέα θέματα στην ατζέντα της γενικής συνέλευσης της Κ.Σ.Ε., αυτά που θεωρείτε πρώτης προτεραιότητας;

Ν.Π.: Εκτός από την υποχρέωση να φέρουν οι κυνηγοί ευδιάκριτο χρώμα κατά τη διεξαγωγή της κυνηγετικής δραστηριότητας για την αποφυγή ατυχημάτων, η ΚΣΕ θα ζητήσει την έκδοση της νέας Ρυθμιστικής στα πρότυπα της περσινής, τονίζοντας ότι κανένας περιορισμός, σε είδη ή σε χρόνο κυνηγίου, δεν δικαιολογείται. Αντίθετα είναι πλέον καιρός να επιτραπεί, κάτω από συγκεκριμένους όρους, η θήρα του ζαρκαδιού και δύο ειδών αγριόχηνας. Βέβαια, η ακριβής πρόταση θα προκύψει από τη συζήτηση και απόφαση της γενικής συνέλευσης.

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του προέδρου της Κ.Σ.Ε.

•    Η ΚΣΕ υποβάλλει νέα προσφυγή στο ΣτΕ εναντίον της απαγόρευσης του κυνηγίου στον Έβρο.
•    Η θηροφυλακή συνεχίζει κανονικά το εξαιρετικής σημασίας έργο της.
•    Δημιουργήθηκε όμιλος των χωρών της Μεσογείου εντός της FACE προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα οι ιδιαιτερότητες του κυνηγίου των μεσογειακών χωρών.
•    Θέμα «ευ ζην» των ζώων δεν μπορεί να υπάρχει για την άγρια ζωή. Διαφορετικά η κυνηγετική δραστηριότητα θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες.
•    Ένα από τα σημαντικότερα θέματα της γενικής συνέλευσης της ΚΣΕ είναι η Ρυθμιστική για την οποία θα προταθεί να κινηθεί στα  πρότυπα της περσινής, ενώ επίσης θα ζητηθεί να επιτραπεί και η θήρα του ζαρκαδιού υπό συγκεκριμένους όρους.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top