Στις 18 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της ΕΕ για την Ανάκτηση των Πτηνών.
Το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι το Τρυγόνι, σχετικά με τις τάσεις των πληθυσμών του αλλά και τις συστάσεις για την κυνηγετική περίοδο του 2022-23. Τα συμπεράσματα αυτής της συνεδρίασης συζητήθηκαν στη συνέχεια στην ομάδα εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΚ) στις 6 Απριλίου 2022.
Υπενθυμίζουμε ότι οι συστάσεις της ΕΚ για το 2021 ήταν να σταματήσει το κυνήγι του τρυγονιού σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και βόρεια Ιταλία και να μειωθεί η συγκομιδή κατά 50% σε Αυστρία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Ρουμανία και Κύπρο. Απαιτήθηκαν επίσης, μέτρα για τη διαχείριση των οικοτόπων, την έρευνα και τα συστήματα εφαρμογής, δείτε την περσινή έκθεση της FACE για περισσότερες πληροφορίες.
Οι συστάσεις για τη συγκομιδή εφαρμόστηκαν καλά το 2021, χωρίς κυνήγι στη δυτική Ευρώπη και με συνολική μείωση περίπου 70% στην Κεντρική/Ανατολική, με ορισμένα κράτη μέλη να εφαρμόζουν μειώσεις έως και 95%, γεγονός που δείχνει ότι είναι γρήγορη και αποτελεσματική η ανταπόκριση από την κυνηγετική κοινότητα.
Στη συνάντηση υποβλήθηκε το πρόσφατο μέγεθος πληθυσμού του τρυγονιού από το κοινό σύστημα παρακολούθησης πτηνών (PECBMS) έως το 2020 και παρουσιάστηκε μια αναθεωρημένη έκδοση του μοντέλου πληθυσμού καθώς και η περίληψη των εκτιμήσεων πληθυσμιακών τροχιών και για τις δύο πτήσεις, όπως ζητήθηκε από FACE πέρυσι. Αυτά τα μοντέλα δείχνουν ότι υπάρχει περιθώριο για μια μικρή συγκομιδή και στις δύο πλευρές της Ευρώπης και η ενημέρωση PECBMS επιβεβαιώνει μια σταθερότητα του πληθυσμού στη Δυτική Ευρώπη από το 2013 , αλλά και μια συνεχιζόμενη μείωση στην Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη, όπως αναφέρθηκε πέρυσι. Αυτό οδήγησε την ΕΚ και τους συμβούλους της να προτείνουν μορατόριουμ για το κυνήγι του τρυγονιού.
Κατά τη συνεδρίαση του NADEG της 6ης Απριλίου, πολλά κράτη μέλη της Κεντρική/Ανατολική Ευρώπης εξέφρασαν την προτίμηση να συνεχίσουν με την μείωση της συγκομιδής και να δοθεί περισσότερος χρόνος για τη συλλογή δημογραφικών δεδομένων για το Τρυγόνι. Ευτυχώς, τα προγράμματα παρακολούθησης έχουν τεθεί σε εφαρμογή καθώς ξεκινά η περίοδος αναπαραγωγής.
Είδομεν επομένως τι θα γίνει και με αυτό φέτος…
Πηγή: www.face.eu