Ύστερα από πολύ καιρό λόγω της πανδημίας, η ΚΣΕ την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου πραγματοποίησε τη Γενική της Συνέλευση. Παρ’ όλο που ήταν μια Γενική Συνέλευση Αρχαιρεσιών συζητήθηκαν πολλά και σοβαρά θέματα που απασχόλησαν τις κυνηγετικές οργανώσεις τα δύο τελευταία χρόνια.
Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν οι ενέργειες του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των κυνηγών:
● Kατά την περίοδο της καραντίνας σε σχέση με την απαγόρευση της μετακίνησης για κυνήγι.
● Για τη συμμετοχή των κυνηγών στη διαβούλευση για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000.
● Στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση δράσεων κατά της εξάπλωσης της ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΑΝΩΛΗΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ.
● Υπέρ της Τροποποίησης της ΚΥΑ 4325/1999 που θα επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο των κυνηγών στα σκοπευτήρια χωρίς να χρειάζεται να είναι αθλητές σκοπευτές.
● Για την καθιέρωση συστήματος καταγραφής της Προσαρμοσμένης κάρπωσης του Τρυγονιού, το οποίο μας έδωσε την δυνατότητα να κυνηγήσουμε το τρυγόνι, σε αντίθεση με την απαγόρευση του στα περισσότερα Ευρωπαϊκά κράτη.
● Για την επικαιροποίηση των Key concepts της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανάλογα με τις ημερομηνίες που δίνουν τα Key Concepts, καθορίζεται η έναρξη της προαναπαραγωγικής μετανάστευσης των ειδών και αυτό έχει ΑΜΕΣΗ επίδραση στη λήξη της θήρας των ειδών. Τα στοιχεία που συνέλλεξε και κατέθεσε η Κ.Σ.Ε. στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπουν την χρονική επέκταση των περιόδων σε ορισμένα είδη της Ρυθμιστικής.
● Για την παράταση θητείας των Διοικητικών Συμβουλίων των Κυνηγετικών Οργανώσεων εξαιτίας της απαγόρευσης τέλεσης των Γενικών συνελεύσεων αρχαιρεσιών λόγω της Πανδημίας.
● Για την ενίσχυση της Θηροφυλακής. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων για την καραντίνα, η Κ.Σ.Ε. κατάφερε να πάρει 1 εκατομμύριο ευρώ από το Πράσινο Ταμείο ως ενίσχυση για την θηροφυλακή. Αυτό είναι η πρώτη φορά που γίνεται. Το Πράσινο Ταμείο, το Κράτος δηλαδή, δεν είχε ξαναδώσει χρήματα για τη θηροφυλακή ή για τις δράσεις των κυνηγετικών οργανώσεων.
● Για την τακτοποίηση των Τελών και των Συνδρομών. Καθόλου τυχαίος δεν ήταν ο τρόπος που διευθετήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο τα δημόσια τέλη, οι συνδρομές προς τις οργανώσεις και η συντριπτική ήττα που υπέστησαν οι παρασύλλογοι. Η Κ.Σ.Ε. κατάφερε να απαλλαγούν όσοι είχαν εκδώσει άδεια κυνηγίου την προηγούμενη χρονιά από τα τέλη υπέρ δημοσίου και από το τέλος χαρτοσήμου, ενώ παράλληλα τα μέλη των παρασυλλόγων υποχρεώθηκαν να πληρώσουν ως τέλη το 90% των συνδρομών υπέρ κυνηγετικών οργανώσεων στις οποίες, προσοχή, είχε ενσωματωθεί και το μεγαλύτερο μέρος των πρόσθετων εισφορών!
● Για την προσφυγή των παρασυλλόγων στο Σ.τ.Ε. Το πλήγμα που υπέστησαν οι παρασύλλογοι με τα τέλη και το γεγονός ότι κατάλαβαν ότι παύουν να είναι ανταγωνιστικοί με τις φτηνότερες άδειες, είχε ως αποτέλεσμα να προσφύγουν εναντίον της απόφασης για τα τέλη στο ΣΤΕ. Αλλά και εκεί ηττήθηκαν. Ύστερα και από αυτήν την εξέλιξη, οι παρασύλλογοι και όσοι εκδίδουν άδεια στα δασαρχεία, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι θα καταβάλλουν και αυτοί το ποσό που τους αναλογεί, για όσα μέχρι τώρα έκαναν οι αναγνωρισμένες κυνηγετικές οργανώσεις.
● Για το Νομοσχέδιο “ΑΡΓΟΣ”. Το αποτέλεσμα των ενεργειών των Κυνηγετικών Οργανώσεων ήταν ο νόμος να βελτιωθεί σε αρκετά σημεία του. Η υποχρεωτική στείρωση ξεπεράστηκε με την αποστολή του DNA. Κάθε κυνηγός δικαιούται μία γέννα από το ζώο του, ενώ όσοι θα δηλώσουν τον εαυτό τους ως «ερασιτέχνη εκτροφέα» μπορούν να ζευγαρώνουν τα θηλυκά σκυλιά τους μέσα στα όρια που θεσπίζει ο νόμος. Επίσης, η παραμονή
των σκύλων στις ταράτσες, στις αυλές και στους ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών επιτράπηκε, όπως συνεχίζει να επιτρέπεται και η μεταφορά των σκύλων με εξωτερικά σκυλόκουτα αυτοκινήτων. Με τη νέα του μορφή το
νομοσχέδιο έγινε πιο αντιμετωπίσιμο, όμως η Κ.Σ.Ε. δεν έχει σταματήσει τις ενέργειες για να γίνει ο νέος νόμος (ακόμα και με τροπολογίες) πιο ρεαλιστικός.
● Για την άμεση σύνταξη Μελέτης Διαχείρισης της Θηραματοπανίδας μετά τις πυρκαγιές. Κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών του προηγούμενου Αυγούστου η Κ.Σ.Ε., σε πρώτη φάση, κινητοποίησε όλους τους μηχανισμούς των κυνηγετικών οργανώσεων, τους θηροφύλακες, τους τοπικούς συλλόγους και εθελοντές κυνηγούς, ώστε να συνδράμουν στην προσπάθεια κατάσβεσης.
Για να προλάβει τις εξελίξεις, αμέσως μόλις σβήστηκαν οι φωτιές έστειλε κλιμάκια επιστημόνων στις πληγείσες περιοχές, ώστε να οροθετήσουν με ακρίβεια τις καμένες περιοχές και να προσδιορίσουν επί χάρτου τις αναγκαίες περιφερειακές ζώνες, όπου σύμφωνα με την νομοθεσία το κυνήγι πρέπει να ανασταλεί. Έτσι, το επιστημονικό προσωπικό των Κυνηγετικών Οργανώσεων κατέθεσε έγκαιρα στις αρμόδιες αρχές αναλυτική μελέτη για τα διαχειριστικά μέτρα και τις ρυθμίσεις θήρας που είναι απαραίτητο να υπάρξουν σε αυτές τις περιοχές. Ήταν μέτρα που ανταποκρίνονταν στα πιο σύγχρονα διεθνή στάνταρ και ευθυγραμμίζονταν με τις νέες ανάγκες που δημιουργούνταν για την πανίδα αυτών των περιοχών. Αυτό έδωσε επιχειρήματα και βοήθησε πολύ, ώστε τα περισσότερα Δασαρχεία να μην προχωρήσουν στις τεράστιες και συνολικές απαγορεύσεις που ζητούσαν
οι οικολογικές οργανώσεις από το Υπουργείο.
● Για την Προσφυγή κατά της Ρυθμιστικής. Στον απόηχο των πυρκαγιών ήρθε και η προσφυγή στο ΣΤΕ εναντίον της ρυθμιστικής. Αυτήν την φορά την έκανε η ΠΦΠΟ. Εδώ ο κίνδυνος ήταν να υπάρξει μία συνολική απαγόρευση κυνηγίου, μέσα από την γρήγορη εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, μέσα στην κυνηγετική περίοδο πριν ακόμα γίνει η κύρια δίκη, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν. Η Κ.Σ.Ε. κινητοποίησε όλον τον νομικό και επιστημονικό μηχανισμό και κατάφερε να κερδίσει την πρώτη κρίσιμη φάση, αφού ασφαλιστικά μέτρα δεν πάρθηκαν παρά τις έντονες πιέσεις και το κυνήγι άρχισε και τελείωσε κανονικά.
Όμως, η απόφαση της κύριας δίκης δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, έχουν γίνει όμως όλες οι ενέργειες για να μην υπάρξει κάποιο αρνητικό δεδικασμένο που θα δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον.
● Για την επανάκαμψη και υπερπληθυσμού του λύκου, η Κ.Σ.Ε. ζήτησε από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος την ύπαρξη μίας αξιόπιστης και αντικειμενικής μελέτης που θα ανατεθεί σε δημόσιο φορέα, ώστε να καταμετρηθεί με ακρίβεια ο πληθυσμός των λύκων στη χώρα μας, η αλληλεπίδραση με την πρωτογενή παραγωγή και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά και η φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων μας ως προς
τον πληθυσμό του είδους. Μεταξύ άλλων ζήτησε την προσθήκη στο σύστημα των αποζημιώσεων και των κυνηγετικών σκύλων.
● Για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Μετά από τρία χρόνια προτάσεων αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η πρόταση της ΚΣΕ ώστε να προωθηθούν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που θα δώσουν τέλος στην ατιμωρησία θεσπίζοντας μεταξύ των άλλων Διοικητικά πρόστιμα για όλες τις παραβάσεις περί θήρας.
● Για την ΝΕΑ Ρυθμιστική Απόφαση θήρας (2022-2023) έγινε εκτενής συζήτηση στην Γενική συνέλευση, το νέο στοιχείο είναι ότι φέτος θα διεκδικήσουμε κατά ένα δεκαήμερο επέκταση της λήξης της κυνηγετικής περιόδου για έντεκα θηρεύσιμα είδη στηριζόμενοι στις μεταβολές των επιστημονικών δεδομένων της επιτροπής Ornis.
Τα θέματα και τα προβλήματα του κυνηγίου είναι βέβαιο ότι δεν εξαντλούνται στα πλαίσια μιας γενικής συνέλευσης. Όμως η τελευταία συνέλευση της Κ.Σ.Ε. παρόλο που ήταν συνέλευση Αρχαιρεσιών, κρίνεται ιδιαιτέρως παραγωγική, όχι για τα πρόσωπα που εκλέχθηκαν στα αξιώματα, αλλά για το κυνήγι και τους κυνηγούς.
Από την μεριά του ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κος Γραμματσούλιας Παναγιώτης κατά την τοποθέτησή του, αφού ευχαρίστησε και καλωσόρισε τους συναδέλφους για την συμμετοχή τους στην Γενική Συνέλευση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος πρωτίστως συνεχάρη και ευχήθηκε στους νέους προέδρους καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του προέδρου της Κ.Σ.Ε. του κυρίου Αραμπατζή λέγοντας επί λέξει: «κύριε πρόεδρε, άκουσα με μεγάλη προσοχή την τοποθέτησή σας. Είμαι σίγουρος ότι εάν είχαν οι κυνηγοί την ευχέρεια να την ακούσουν, αύριο θα είχαν άλλη άποψη για την Κ.Σ.Ε. και το κυνήγι».
Ο πρόεδρος της Γ΄Κ.Ο.Π. επικεντρώθηκε στην εσωστρέφεια της Κ.Σ.Ε. η οποία όπως ανέφερε χαρακτηριστικά έχει ως αποτέλεσμα την άγνοια των κυνηγών για τα πεπραγμένα της, τα οποία δεν είναι λίγα καθώς κλήθηκε να αντιμετωπίσει υπεράριθμες προκλήσεις, που δεν είχαν προηγούμενο, στοχοποιώντας την ίδια την υπόσταση του κυνηγίου, αλλά το βασικότερο από όλα είναι η ανησυχία που δημιουργήθηκε και διακατέχει τους κυνηγούς για το μέλλον του ελεύθερου παραδοσιακού κυνηγίου στην χώρα μας.
Επιπλέον, εστίασε στο οικοδόμημα των κυνηγετικών οργανώσεων το οποίο όπως επισήμανε «υπηρετούμε όλοι οι εκπρόσωποι των κυνηγετικών συλλόγων και των κυνηγετικών ομοσπονδιών, αλλά και της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, το οποίο στηρίζεται στον κυνηγό και πρωταρχικός σκοπός όλων μας είναι να ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των κυνηγών και να εξυπηρετούμε τα συμφέροντά τους».
Κάλεσε δε όλους τους προέδρους των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών να συνεργαστούν με τα Διοικητικά Συμβούλια των Κυνηγετικών Συλλόγων τους προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι κυνηγοί για τα πεπραγμένα της Κ.Σ.Ε., αλλά και για να κατανοήσουν αφενός ότι το αντικυνηγετικό λόμπι στην Ελλάδα είναι υπαρκτό και αρκετά ισχυρό και αφετέρου ότι το κυνήγι δεν είναι δεδομένο και ότι χρειάζεται διαρκή αγώνα για την προάσπισή του.
Τέλος, ο πρόεδρος της Γ΄Κ.Ο.Π. τόνισε την αναγκαιότητα της συσπείρωσης όλων των κυνηγών και την συστράτευσή τους στις κυνηγετικές μας οργανώσεις καθώς αποτελεί μονόδρομο για την διασφάλιση της κυνηγετικής μας δραστηριότητας για την οποία οφείλουμε να αγωνιστούμε ενωμένοι και να την παραδώσουμε αλώβητη στα παιδιά μας.