Με έντεκα σκάφη ξεκινά δειλά – δειλά για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης η αλιευτική περίοδος η οποία ουσιαστικά θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαΐου.
Σε αυτήν περιλαμβάνονται περίοδοι αλίευσης εντός των χωρικών αλλά και των διεθνών υδάτων αλλά και μια αποχή 15 περίπου ημέρων με σκοπό την προστασία των ιχθυαποθεμάτων.
Τους φόβους και την ανησυχία του ότι του χρόνου ίσως να μην υπάρχουν αλιευτικά σκάφη να βγουν για ψάρεμα εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του αλιευτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Σαρίκας αφού όπως είπε “τα σκάφη από 20 έφθασαν τα 11, ενώ για τα διεθνή ύδατα αμφιβάλλει αν θα μπορέσουν να βγουν τα 4 λόγω των δυσβάσταχτων λειτουργικών εξόδων που αντιμετωπίζουν αλλά και λόγω της μείωσης των ιχθυαποθεμάτων”. Άλλωστε η παραβατικότητα των Τουρκικών αλιευτικών φροντίζει γι’ αυτό. Καθημερινά, έως 150 αλιευτικά της γειτονικής χώρας ψαρεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με συνέπεια τα αποθέματα των ψαριών να μειώνονται αισθητά.
«Ξεκινούμε με στόχο να καταφέρουμε να βγάλουμε τον Νοέμβριο» δηλώνει ο κ. Σαρίκας και όλα αυτά με την ελπίδα ότι λόγω της αργίας που υπήρχε στα χωρικά ύδατα το τελευταίο διάστημα θα υπάρξουν αποθέματα ώστε να καλύψουν τα έξοδα τους. Η κουτσομούρα ο μπακαλιάρος και η γαρίδα είναι της εποχής στα νερά του Θρακικού πελάγους και ίσως τονώσουν το εισόδημα τους.
Είχαν πάρει υπόσχεση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι θα υπάρξει ενίσχυση της εργασίας τους, αφού ζητούσαν με επιμονή να επισπευσθεί το ΕΠΑΛ, (το αντίστοιχο ΕΣΠΑ στην αλιεία) ώστε να μπορέσουν να αποσύρουν τις μηχανότρατες και να γλυτώσουν από τα βάσανα. Δεν τους επέτρεψαν από τη μια να τα αποσύρουν λόγω της επισιτιστικής κρίσης που υπάρχει αλλά και δεν τήρησαν την υπόσχεση τους.
Στην πορεία βέβαια, τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν τα έξοδα υπερδιπλασιάσθηκαν και οι ψαράδες του Έβρου οδηγούνται ολοταχώς στο να δέσουν τα σκάφη τους. Άλλωστε ούτε προσωπικό από την Ελλάδα δεν μπορούν να βρουν παρα μόνο από την Αίγυπτο αφού οι δικοί μας δεν θέλουν να γίνουν αλιεργάτες.