Μέτρα για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού αγριόχοιρων και υβριδίων τους

Σύσκεψη με τους προέδρους των Κυνηγετικών Συλλόγων της περιοχής ευθύνης του Δασαρχείου Πύργου, πραγματοποιήθηκε χθες με κύριο θέμα αυτό του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων και των υβριδίων τους. Με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού δίνεται η δυνατότητα αντιμετώπισης του προβλήματος με την κατ´ εξαίρεση δίωξη των αγριόχοιρων και τον υβριδίων των αγριόχοιρων, που πλήττουν την αγροτική παραγωγή.

Ο Δασάρχης Πύργου Δρ. Παναγιώτης Λάττας σε δηλώσεις του σημείωσε ότι στη σύσκεψη με τους κυνηγετικούς συλλόγους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας έγινε ενημέρωση για τη νέα απόφαση του υφυπουργού Δασών, σχετικά με την κατ´ εξαίρεση δίωξη των αγριόχοιρων και τον υβριδίων των αγριόχοιρων που έχει προκύψει μετά από τα παράπονα και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην αγροτική παραγωγή. “Όπως γνωρίζετε καθημερινά δεχόμαστε κι εμείς και η διεύθυνση Γεωργίας αρκετά παράπονα κατοίκων που λένε ότι υπάρχουν ζημιές στα κτήματά τους και τις καλλιέργειες τους. Σε αυτό το πλαίσιο και της εγκυκλίου που μας ήρθε, προσπαθούμε να ενημερώσουμε τα μέλη των κυνηγετικών συλλόγων των συνεργαζόμενων με την υπηρεσία μας, έτσι ώστε να συγκροτηθούν σε ομάδες διώξεις κατ’ εξαίρεση των αγριόχοιρων” είπε ο κ. Λάττας.

Αυτή την ώρα το Δασαρχείο Πύργου βρίσκεται στο αρχικό στάδιο που αφορά στην ενημέρωση των υποψηφίων κυνηγών που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα, ώστε στη συνέχεια να συγκροτηθούν συνεργεία δίωξης που θα συμβάλουν καθοριστικά στη μείωση του πληθυσμού των αγριογούρουνων και των ζημιών που προκαλούν. “Η  ΔΑΟΚ είναι βασικός παράγοντας σε όλη αυτή την διαδικασία, προκειμένου να μας καταγράψει τα πραγματικά προβλήματα που υφίσταται η αγροτική παραγωγή και εμείς θα προχωρήσουμε άμεσα στην οργάνωση των συνεργείων, με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε και το θήραμα να προστατευτεί στο πλαίσιο της λογικής και της οικολογικής φιλοσοφίας αλλά και οι αγρότες μας, οι άνθρωποι της υπαίθρου, με αποτέλεσμα και ο αριθμός που υπάρχει να μειωθεί και οι ζημιές να είναι όσο το δυνατόν πιο αμελητέες. Τα ζώα αυτά που θα θηρευτούν, σε ποσοστό 20% θα δεσμευθούν, προκειμένου να το δώσουμε σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και κυρίως σε ιδρύματα του τόπου μας για να καλύψουμε κάποιες ανάγκες σε αυτή την κρίση που υπάρχει” ανέφερε ο κ. Λάττας.

Το μέλος του Δ.Σ. της Γ’ ΚΟΠ και του Κυνηγετικού Συλλόγου Πύργου, Άλκης Κωνσταντόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα τόνισε πως “… είμαστε όλοι δέκτες των παραπόνων των αγροτών, που οι ζημιές σε πολλές περιπτώσεις είναι όλοι ολικές. Δηλαδή οι καλλιέργιες έχουν πάθει ολική καταστροφή. Πιστεύουμε ότι με αυτή την διαδικασία που ορίζει το συγκεκριμένο ΦΕΚ μπορεί να δοθεί κάποια λύση και να ανακουφιστεί η αγροτική παραγωγή. Πάντα έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία με το Δασαρχείο Πύργου και αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα οργανώσουμε αυτά τα συνεργεία δίωξης, προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα. Αυτό που είναι σημαντικό και πρέπει όλοι να το καταλάβουν είναι ότι αυτή η ενέργεια έχει να κάνει με την προστασία όχι μόνο της αγροτικής παραγωγής αλλά κι άλλων φαινομένων όπως ατυχήματα που συμβαίνουν στους δρόμους από παρουσία ομάδων αγριόχοιρωνμ ξαφνικά στη μέση της νύχτας. Θεωρούμε ότι είναι κάτι επιβεβλημένο και θα προσπαθήσουμε να το οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με την περισσότερη ασφάλεια για όλους”.

Στο μεταξύ ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πύργου εξέδωσε ανακοίνωση – κάλεσμα για τη συγκρότηση συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων.

“Καλούμε τους κυνηγούς μελή των Κυνηγητικών Συλλόγων που είναι συνεργαζόμενοι με το ΥΠΕΝ και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ως συνεργεία δίωξης αγριόχοιρων στην περιοχή ευθύνης Δασαρχείου Πύργου συμφώνα με το ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/100124/3310/10-10-2022 αποφάσεις του Δευτέρου Τεύχους Αρ. Φύλλου 5228 να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στον Κυνηγητικό Σύλλογο, προκειμένου να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία”.

 

 

www.ilialive.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top