Οι φθινοπωρινοί ψαράδες του Αγιοκάμπου

Η Larissanet βρέθηκε στα παράλια του Αγιοκάμπου θέλοντας να καταγράψει εκείνους που επιδιώκουν την ηρεμία και την ησυχία αυτήν την περίοδο. Πρόκειται για τους ανθρώπους που ψαρεύουν με τα καλάμια τους από την παραλία. Με συντροφιά ένα ραδιοφωνάκι γαληνεύουν κοιτώντας το Αιγαίο και περιμένουν να τσιμπήσει το δόλωμά τους.

Η αλιεία ως πρακτική είναι πανάρχαια καθώς χρονολογείται τουλάχιστον από την Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή, πριν περίπου 40.000 χρόνια. Άλλωστε αρχαιολογικά ευρήματα κοχυλιών και υπολειμμάτων από ψαροκόκαλα, καθώς και σχετικές βραχογραφίες σε σπήλαια δείχνουν ότι τα αλιεύματα αποτελούσαν σημαντική σε ποσότητα πηγή τροφής, αλλά και είδος ανταλλαγής για τους ανθρώπους της περιόδου. Μάλιστα, ενώ η πλειοψηφία των ανθρώπινων φυλών της εποχής ζούσαν μια νομαδική ζωή κυνηγών – τροφοσυλλεκτών που αναγκαστικά μετακινούνταν σχεδόν συνεχώς, υπήρχαν παραδείγματα φυλών με σχετικά μόνιμη εγκατάσταση, όπως π.χ. αυτή στο Λεπένσκι Βιρ, που πάντοτε συσχετίζονταν με μια σχετικά σταθερή κύρια πηγή αλιευμάτων που παρείχαν την κύρια πηγή τροφής των αλιευτικών αυτών φυλών.

Στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στην διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια της Wikipedia αλιευτικές σκηνές σχετικά σπάνια παρουσιάζονται στην Αρχαία Ελληνική τέχνη, μια αντανάκλαση του σχετικά χαμηλού κοινωνικού επιπέδου των ιχθυέων στην Αρχαία Ελληνική Κοινωνία. Έχει βρεθεί πάντως ένας κρατήρας χρονολογημένος γύρω στα 510 – 500 π.Χ., που εικονίζει ένα αγόρι να σκαρφαλώνει πάνω σε ένα βράχο με ένα ράβδο ψάρια στο κεφάλι του και ένα καλάθι στα αριστερά του.

Οι ψαράδες λένε πως πολύ σημαντικό ρόλο στην ψαριά παίζει ο τύπος του καλαμιού και φυσικά το υλικό κατασκευής. Επίσης σπουδαίο είναι το μήκος ενός καλαμιού που χρησιμοποιεί κάποιος αλλά και η ευελιξία του.

Όπως αναφέρουν και έμπειροι ψαράδες αν κάποιος στοχεύει να ψαρεύει μεγαλύτερα σε βάρος ψάρια, απαιτείται και υψηλότερης αντοχής καλάμι, αλλά και πιο ευέλικτο σε όλο το μήκος του, ώστε να αντέξει κατά το τράβηγμα.

Στο Δήμο Τεμπών το ψάρεμα είναι επίσης διαδομένο σε μεγάλο βαθμό όλες τις εποχές του χρόνου. Ειδικά στο σημείο που υπάρχει το Δέλτα του Πηνειού ποταμού εκεί βρίσκονται πολλοί ψαράδες τόσο με καλάμια όσο και με τις βάρκες τους. Μάλιστα εκεί δραστηριοποιείται και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Δήμου Κάτω Ολύμπου που μετράει πολλά μέλη τα οποία κινούνται μεταξύ του ποταμού αλλά και της θάλασσας.

Στην πόλη της Λάρισας υπάρχουν εξειδικευμένα καταστήματα που παρέχουν υλικό για να μπορεί να εφοδιαστεί κάθε ψαράς και να βρεθεί στα παράλια της Λάρισας με ότι χρειαστεί για να έχει αποτέλεσμα. Βέβαια αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να ψωνίζουν και τα σύνεργά τους από το διαδίκτυο. Ότι και αν επιλέξει κάποιος τα παράλια της Λάρισας είναι αυτήν την εποχή μια ιδανική περίπτωση για ηρεμία και καλή ψαριά.

 

 

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top