Stress eating: Πώς τα συναισθήματα ορίζουν το φαγητό μας


Το stress eating είναι η κατανάλωση φαγητού ως «απάντηση» στα συναισθήματά μας και όχι στις πραγματικές διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας. Δυστυχώς, η «ανακούφιση» που προσφέρει είναι πρόσκαιρη κι «εξαφανίζεται» αμέσως μόλις καταναλώσουμε την τελευταία μας μπουκιά.

Εάν αισθάνεστε πως συχνά καταναλώνετε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού από τις ενδεδειγμένες και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα ενώ στην πραγματικότητα δεν είστε πεινασμένοι, τότε ίσως ήρθε η στιγμή να έρθετε αντιμέτωποι με τα αρνητικά σας συναισθήματα ώστε να «τιθασεύσετε» την πλασματική αυτή ανάγκη σας και να απαλλαγείτε από τη δυσφορία που τη συνοδεύει.

Η αλλαγή μιας τέτοιου είδους συνήθειας απαιτεί «σκληρή δουλειά» και ως εκ τούτου μικρά και σταθερά «βήματα»:

Αυξήσετε τη συνειδητότητά σας: Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι σημαντικό να εστιάσετε στο «πότε» και στο «γιατί» τρώτε με άγχος και στο ποια είδη φαγητού προτιμάτε όταν συμβαίνει αυτό. «Παρακολουθήστε» εκείνο που συμβαίνει μέσα σας, τη στιγμή που συμβαίνει. Μπορεί για παράδειγμα να καταλήγετε στο υπερβολικό φαγητό ύστερα από συναντήσεις με έναν συγκεκριμένο συνάδελφο στην εργασία σας που σας προκαλεί «πίεση». Προσπαθήστε να ορίσετε τα ακριβή σας συναισθήματα ώστε εν συνεχεία να αναζητήσετε την κατάλληλη λύση.

Προγραμματίσετε κάθε γεύμα και σνακ: Το να φτιάξετε ένα πλάνο σε σχέση με το τι είναι καλό να τρώτε και πότε μέσα στην ημέρα, βοηθά στο να μην τρώτε «άσκοπα» μόνο και μόνο επειδή νιώθετε «πίεση». Φροντίστε δε τα γεύματα σας να είναι τακτικά για να αισθάνεστε ολημερίς χορτάτοι.

Αφιερώστε στον εαυτό σας χρόνο «ανακούφισης» από το άγχος: Προτού το άγχος γίνει «βουνό», ανοίξτε την πόρτα και πάτε μια «μικρή» βόλτα. Εάν και μετά τον περίπατο εξακολουθείτε να πεινάτε, επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει εκείνο που επιθυμεί. Ο διαλογισμός θα σας βοηθούσε επίσης στο να «καθαρίσετε» το νου σας από αρνητικές σκέψεις.

Αντί να το «ρίξετε» στο φαγητό κάθε φορά που σκέφτεστε το «γεμάτο» σας πρόγραμμα, γιατί να μην αφιερώσετε λίγο χρόνο στο να φτιάξετε μια λίστα υποχρεώσεων και να οργανώσετε καλύτερα τις σκέψεις και το πρόγραμμά σας; Έτσι, όχι μόνο θα «ανακουφιστείτε», αλλά θα «προσανατολιστείτε» προς το να «καθησυχάσετε» το άγχος και όχι προς το να το εντείνετε τρώγοντας.

Κρατήσετε το στόμα σας «απασχολημένο»: Εάν σήμερα είναι μια από εκείνες τις ημέρες που τα οικογενειακά ζητήματα σας «βαραίνουν» ιδιαιτέρως, αντί να «στραφείτε» αμέσως σε κάποιο σνακ, μασήστε μια τσίχλα ή πιείτε ένα τσάι για να σας «συγκρατήσει». Πολλές φορές, το μόνο που χρειάζεται για να «απομακρυνθεί» ο εγκέφαλός σας από το φαγητό, είναι η αίσθηση του να βάζετε κάτι στο στόμα σας.

Μην «τσιγκουνεύεστε» το νερό και τον ύπνο: Δεν είναι ασυνήθιστο να συγχέουμε την αφυδάτωση ή την κούραση με την πείνα, δεδομένου ότι οι αισθήσεις είναι παρόμοιες. Όταν δεν πίνετε αρκετό νερό, το σώμα σας αρχίζει να βασίζεται στην αποθηκευμένη ζάχαρη για ενέργεια κι εσείς κατά συνέπεια «λαχταράτε» κάτι γλυκό.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει το αίσθημα της κόπωσης που συχνά μας «ωθεί» στο να φάμε ακόμη κι αν δεν είμαστε πραγματικά πεινασμένοι.

Έτσι, πριν στραφείτε στα σνακ, «ενυδατωθείτε» και «σεβαστείτε» την ώρα του ύπνου που ο οργανισμός σας έχει ανάγκη.

Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας: Όταν αρνητικά συναισθήματα σας «κατακλύζουν», δεν είναι ανάγκη να είστε μόνοι. Μιλήστε για όσα νιώθετε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο και είναι βέβαιο πως θα αρχίσετε να «επεξεργάζεστε» διαφορετικά ό,τι σας απασχολεί και να περιορίζετε τα «ξεσπάσματα» μέσω του φαγητού.

Απολαύστε σκόπιμα το σνακ σας: Μπορεί να μην θεωρείται κανονικό γεύμα μα γιατί να μην το απολαύσετε σαν να ήταν; Δώστε στον εαυτό σας λίγα λεπτά χαλαρότητας και φάτε το σνακ σας με ηρεμία.

Απευθυνθείτε σε ειδικό: Αν το stress eating επηρεάζει τη ζωή σας σε βαθμό που προκαλεί διαταραχές, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε σε άτομα με την ανάλογη κατάρτιση για τη σωστή καθοδήγηση και επίλυση του προβλήματος.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top