Τα νυχτοπερπατήματα της μπεκάτσας

Λίγα πουλιά ξέρουν να κρύβονται τόσο καλά όσο η μπεκάτσα, σχεδόν αόρατη στη διάρκεια της ημέρας χάρη στο καφετί καμουφλάζ των φτερών της. Όταν όμως πέφτει το σκοτάδι, έρχεται η ώρα για σόου.

Οι αρσενικές μπεκάτσες φλερτάρουν τις θηλυκές επιδεικνύοντας τα πιο φωτεινά φτερά που γνωρίζει η ορνιθολογία, αποκαλύπτει μελέτη που παρουσιάζεται ως προδημοσίευση στο bioRxiv.
Η ουρά της αρσενικής μπεκάτσας έχει στο πίσω μέρος άσπρες κηλίδες που σχηματίζουν έναν κύκλο όταν το πουλί ανοίξει την ουρά του σαν παγόνι. Στις κηλίδες αυτές τα φτερά ανακλούν το 55% του φωτός που δέχονται, περισσότερο από ό,τι οποιοδήποτε άλλο φτερό έχει μετρηθεί ως σήμερα, αναφέρει η βρετανο-ελβετική ερευνητική ομάδα.

Οι άσπρες κηλίδες διακρίνονται και την ημέρα, έστω και με δυσκολία, αν τύχει κανείς να δει τη μπεκάτσα να πετάει από πάνω του.
Το θέαμα γίνεται πιο εντυπωσιακό το σούρουπο και το ξημέρωμα, όταν τα αρσενικά προσπαθούν να εντυπωσιάσουν τα θηλυκά με αεροβατικές πτήσεις, ή κάθονται στο έδαφος και επιδεικνύουν το φανταχτερό μοτίβο της ουράς.

Θέλοντας να εξηγήσουν την ασυνήθιστη ανακλαστικότητα των φτερών, οι ερευνητές τα εξέτασαν με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και στη συνέχεια δημιούργησαν ένα υπολογιστικό μοντέλο της αλληλεπίδρασής τους με το φως.

Το συμπέρασμα είναι ότι η μπεκάτσα οφείλει τη λάμψη σε μικροσκοπικά αγκίστρια που διατάσσονται παράλληλα, όπως οι γρίλιες σε κλειστά στόρια, και αυξάνουν έτσι την ανακλαστική επιφάνεια των φτερών.

www.in.gr

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top