Αυξάνεται ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στην Αρκαδία

Στην Αρκαδία ο πληθυσμός των αγριογούρουνων αυξάνεται συνεχώς, ενώ οι όποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί σχετικά με την ανάγκη περιορισμού του πληθυσμού τους, εξαιτίας της πρόκλησης σοβαρών ζημιών στις καλλιέργειες, έχουν πέσει στο κενό.
Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε ο δασάρχης Τρίπολης κ. Αθανάσιος Αργειτάκης και πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι το υπουργείο επέτρεψε την επέκταση της κυνηγετικής περιόδου για έναν μήνα, και κάλεσε τους κυνηγετικούς συλλόγους να οργανώσουν ομάδες, προκειμένου να μειωθεί ο πληθυσμός τους, αφού τα αγριογούρουνα δεν έχουν φυσικούς εχθρούς παρά μόνο τον λύκο και τον άνθρωπο. Ωστόσο, οι κυνηγετικοί σύλλογοι, όπως είπε, δεν ανταποκρίθηκαν, αφού το κυνήγι του συγκεκριμένου είδους δεν ενδιαφέρει τα μέλη τους.
Όπως είπε ο κ. Αργειτάκης, «δεν υπάρχει πουθενά λαγός και πέρδικα», αφού οι λάτρεις του κυνηγιού αγαπούν να καταδιώκουν τα συγκεκριμένα είδη και δεν δείχνουν ενδιαφέρον να κυνηγήσουν αγριογούρουνα, τα οποία πολλαπλασιάζονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα.
Ακόμα, ο δασάρχης Τρίπολης είπε ότι η ερήμωση των χωριών στην Αρκαδία έχει οδηγήσει επίσης στην υπέρμετρη αύξηση του συγκεκριμένου είδους, αφού δεν υπάρχουν πια κτηνοτρόφοι για να προστατέψουν τα κοπάδια τους και τις εγκαταστάσεις τους από τα ζώα αυτά.
Μάλιστα, ο κ. Αργειτάκης στο πλαίσιο των καθηκόντων του πέρασε από δέκα χωριά στη Μεγαλόπολη και δεν συνάντησε ούτε ψυχή. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την εγκατάλειψη της υπαίθρου, η οποία έχει συνέπειες και στο περιβάλλον. Τα κοπάδια, με τη βοσκή τους και τα περάσματά τους από τις περιοχές κοντά στα δάση, τα προηγούμενα χρόνια καθάριζαν τον τόπο από τα χορτάρια και έτσι μειωνόταν ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών.
Ως προς τα αγριογούρουνα στην περιοχή, ο κ. Αργειτάκης εξήγησε ότι το υπουργείο δεν μπορεί να παρατείνει για ακόμα έναν μήνα την κυνηγετική περίοδο, αφού τα ζώα εκείνο το διάστημα θα εγκυμονούν.
Μία κυνηγετική ομάδα αποτελείται από πέντε – δέκα κυνηγούς. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί καμία πρωτοβουλία από τους κυνηγετικούς συλλόγους για να συγκροτήσουν ανάλογες ομάδες ή, αν έχει γίνει κάλεσμα, τα μέλη τους δεν ανταποκρίθηκαν.

 

 

www.arcadiaportal.gr

 

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top