Η θέση του Κ. Σ. Χίου για το κυνήγι της πέρδικας

Τη θέση του αναφορικά με το θέμα των επιτρεπόμενων εξόδων για το κυνήγι της πέρδικας διατυπώνει στο έγγραφο που ακολουθεί ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου, επισημαίνοντας ότι «οι διαχειριστικές προτάσεις για τη θήρα γίνονται από φορείς και υπηρεσίες που προσπαθούν με έργα και γνώσεις».

Ακολουθεί το έγγραφο προς τη Διεύθυνση Δασών Χίου και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Αρχιπελάγους.

«Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο έγγραφο από «μέλη της κυνηγετικής κοινότητας Χίου» που σκοπό έχει με την συλλογή υπογραφών να μειώσει τις εξόδους και την κάρπωση της νησιώτικης πέρδικας αλλά και την προσπάθεια των κυνηγετικών οργανώσεων.

Ως ο μοναδικός Κυνηγετικός Σύλλογος του νησιού με το 89,5% των κυνηγών της Χίου να είναι μέλη μας, (3,2% να εκδίδουν στην Δασική Υπηρεσία και μόλις το 7,3% να αναλογεί στον παρασύλλογο) είμαστε το μόνο σωματείο το οποίο συνεργάζεται άμεσα με το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τις υπηρεσίες του στο νησί. Γι’ αυτό το λόγο θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ορισμένα δεδομένα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

1. Η ομάδα «μέλη της κυνηγητικής κοινότητας Χίου» δεν έχουν καμία απολύτως υπόσταση.

Δεν ανήκουν στην αναγνωρισμένη κυνηγετική κοινότητα και τέτοια υπάρχει μόνο μια στο νησί, ο Κυνηγετικός Σύλλογος η Άρτεμις.

2. Οι τετρακόσιες υπογραφές που υποτίθεται ότι έχουν συγκεντρώσει τίθενται υπό αμφισβήτηση αφού η τηλεφωνική επικοινωνία με άτομα δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με αυτοπρόσωπη συγκατάθεση και υπογραφή. Επομένως δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το σύνολο των υπογραφών.

3. Συμπέρασμα  μείωσης του πληθυσμού της νησιώτικης πέρδικας από τις ρυθμιστικές αποφάσεις θήρας δεν μπορεί να προκύψει. Στις ρυθμιστικές αποφασίζονται οι έξοδοι είτε βάσει νόμου (32  έξοδοι) είτε μέσω παραγόντων που έχουν επηρεάσει την εκάστοτε περιοχή (π.χ. πυρκαγιές, κ.α.) ή από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων οι οποίες αιτιολογούν το σκεπτικό. Και γι’ αυτό το λόγο βλέπουμε αυξομειώσεις των εξόδων κάποιες φορές. Ακόμα κι αν υπάρχει απόφαση γενικής συνέλευσης για μείωση των εξόδων αυτό δεν αποτελεί τεκμηριωμένο στοιχείο που να αποδεικνύει οποιαδήποτε μείωση αλλά υπόθεση του σώματος που λαμβάνεται ή όχι υπόψη.

4. Είναι το λιγότερο θράσος μια ομάδα «κυνηγών» που μειώνει σε κάθε ευκαιρία το έργο, τους ερευνητές, και την υπόσταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΣΕ) και κατ’ επέκταση όλων των βαθμίδων τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, να αναφέρεται και να χρησιμοποιεί τις μελέτες της ΚΣΕ για να προτείνει αναιτιολόγητη μείωση η οποία μάλιστα θα ωφελούσε τους πληθυσμούς (;!). Μάλλον τους βολεύει η ερμηνεία της σελίδας 229 παραλείποντας εσκεμμένα τις εκατοντάδες άλλες σελίδες που αναφέρονται σε έργα (της θηροφυλακής, των επιστημόνων αλλά και των μελών των κυνηγετικών οργανώσεων). Από την πρώτη έως και την τελευταία σελίδα της μεγάλης μελέτης, που συνυπογράφουν οι πλέον καταξιωμένοι καθηγητές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας καθώς και άλλοι επιστήμονες, δεν προκύπτει από πουθενά ότι υπάρχει πρόβλημα στους πληθυσμούς του είδους. Κάτι που παρακολουθεί και το πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ Ι & ΙΙ.

5. Αναφέρουν τις μειωμένες εξόδους του νομού Λέσβου (8-9). Αλήθεια πως αποδεικνύεται ότι αυτό είναι μια διαχειριστική πρακτική; Ο νομός Σάμου ακριβώς κάτω από το νησί μας έχει τις εξόδους που ορίζει ο νόμος (32).

6. Κλείνοντας το έγγραφο αναφέρονται (για τους εαυτούς τους) ως κυνηγοί σεβόμενοι το ρόλο του ορθολογικού διαχειριστή της άγριας πανίδας. Έλα όμως που δεν είναι.

Διαχειριστές ορίζονται οι κυνηγοί των αναγνωρισμένων Κυνηγετικών Συλλόγων, αυτοί που πραγματοποιούν την κάρπωση με τη θήρα αλλά με τις εισφορές τους χρηματοδοτούν έργα βελτίωσης και διαχείρισης των πληθυσμών, κυνηγοί που συνδράμουν στη Πολιτεία σε πυρκαγιές κ.α., κυνηγοί που συντηρούν σώμα δικού τους ελέγχου, της θηροφυλακής. Κυνηγοί οι οποίοι προσπαθούν όλο το χρόνο πάνω στα βουνά και όχι μια φορά το χρόνο με ένα έγγραφο.

Ως Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου η «Άρτεμις» έχουμε ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας μέσω της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας μας στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας.

Οι προτάσεις αυτές συγκλίνουν και με της αρμόδιας Δασικής Αρχής.

Επίσης πριν καταθέσουμε προτάσεις τον Ιούνιο του 2023 ήδη από το 2022 δουλέψαμε για τα ενδιαιτήματα και την άγρια ζωή της Χίου. Πραγματοποιήσαμε εκατό (100) ειδικές μικτές σπορές (κλειστές και ανοικτές) σε όλη την επιφάνεια του νησιού, τοποθετήσαμε 75 θέσεις νερού, παρακολουθούμε τις συγκεντρώσεις των πληθυσμών. Όλους αυτούς τους μήνες ετοιμάζουμε τους βιοτόπους για την καλοκαιρινή περίοδο, για τώρα που η άγρια ζωή έχει την μεγαλύτερη ανάγκη σε νερό – τροφή και κάλυψη. Αδιάκοπα και εθελοντικά μέλη μας προσπαθούν, γιατί ορθολογική διαχείριση είναι να έχεις όρεξη για δουλειά και να συνδυάζεις την επιστήμη στο πεδίο. Και δεν υπάρχει ούτε ένας ειδικός να πει ότι ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος είναι οι στείρες απαγορεύσεις χωρίς καμία προσπάθεια για την άγρια ζωή».

 

 

www.alithia.gr

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top