Τα μπασίματα της φάσας

Του Ανδρέα Φωκά
 
 
Σε αυτό το άρθρο θα μπούμε για τα καλά στα βαθιά που λένε στην κυνηγετική διάλεκτο στο κομμάτι των καιρού, στην πορεία που επιλέγουν και προτιμούν τα γαλάζια πουλιά στο πέρασμά τους και πού θα επιλέξουμε να τοποθετήσουμε το καρτέρι μας για να έχουμε καλή θέα στα πουλιά.
Θα αναλύσουμε πολλά για να γνωρίζουμε τι θα συναντήσουμε και ποτέ, για να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για τον μήνα Οκτώβριο.
Δεν σας κρύβω ότι όταν μπαίνει αυτός ο μήνας κάτι με διακατέχει και τα συναισθήματά μου με πλημμυρίζουν από χαρά και αγωνία για την εξελίξη της μετανάστευσης των γαλάζιων πουλιών. Ας τα αναλύσουμε όλα σιγά-σιγά.
 
Πως υπολογίζουμε τον καιρό
Καλό είναι από την αρχή του μήνα να παρατηρούμε και να σημειώνουμε τις αλλαγές του αέρα από νοτιά σε βοριά και την διάρκειά τους σε μέρες. Το αναφέρω αυτό διότι ο Οκτώβριος κάνει πολλές επαναλήψεις καθ’ όλη την διάρκειά του από την αρχή μέχρι τέλος του και με πολύ μεγάλο δείκτη πιθανότητας μπορούμε να υπολογίζουμε τους βοριάδες. Η πρώτη μέρα της αλλαγής του καιρού από νοτιά σε βοριά θα είναι και η μέρα που πρέπει να γνωρίζουμε. Ο λόγος είναι ότι θα ακολουθήσουν συνήθως άλλες 3-4 μέρες με τον ίδιο καιρό και συνήθως η τρίτη μέρα της αλλαγής του καιρού από νοτιά σε βοριά, θα είναι και η συνήθως ύποπτη μέρα για το “μεγάλο μπάσιμο”. Εαν η αλλαγή από νοτιά σε βοριά κρατήσει μία μέρα, τότε μην περιμένετε γαλάζια. Η εξήγηση που θα δώσω είναι ότι η θερμοκρασία έχει σταθεροποιηθεί, η ατμόσφαιρα έχει καθαρίσει από τυχόν σύννεφα και οι φάσες γνωρίζοντας ότι τέτοιες μέρες δεν θα υπάρξουν σε αφθονία θα τις εκμεταλλευτούν για να πραγματοποιήσουν το ταξίδι τους.
Παρατηρείστε εάν βρίσκεστε στο μεγάλο πράσινο ότι την πρώτη μέρα της αλλαγής θα φανούν οι πρώτες σε μικρούς αριθμούς, την δεύτερη μέρα περισσότερες αλλά εμφανώς σε ικανοποιητικούς αριθμούς με την διαφορά ότι εάν δείτε να έχει πουλιά και το απόγευμα περισσότερα, τότε να γνωρίζετε το πέρασμα άρχισε για τα καλά και η τρίτη μέρα θα είναι πολεμική.
Θέλω, αγαπητοί μου αναγνώστες, αυτή την παράγραφο να την προσέξετε όσο το δυνατόν καλύτερα και να την θυμάστε.
Η τρίτη μέρα της αλλαγής του καιρού, σταθμός για τις φάσες και σημαντική μέρα για τους λάτρες αυτού του θηράματος.
Και κλείνοντας, αυτοί που θα καταφέρουν να βρίσκονται για μέρες στο μεγάλο πράσινο διανυκτερεύοντας ακόμα και στα σημεία κυνηγετικού ενδιαφέροντος θα είναι και οι πιο τυχεροί των υπόλοιπων. Διότι θα έχουν την πλήρη εικόνα και τον έλεγχο της περιοχής. Θα παρατηρούν και θα υπολογίζουν σε καθημερινή βάση τα πάντα και θα μπορούν να δούν τα καινούργια πουλιά που θα μπουν σε σχέση με αυτά που θα περνούν σε καθημερινή βάση. Με αυτό τον τρόπο, την πιθανή μέρα του μεγάλου περάσματος θα τους βρεί εκεί ξεκούραστους και σε θέση ισχύος απέναντι στο γαλάζιο πουλί που αυτόν τον μήνα κλέβει την παράσταση. Επίσης, θέλω να συμπληρώσω ότι κάποιοι αναλυτές του φαινόμενου της μετανάστευσης, υποστηρίζουν ότι οι φάσες ταξιδεύουν και το βράδυ. Προσωπικά κάτι τέτοιο δεν το έχω παρατηρήσει, δεν έχω δηλαδή αυτοπρόσωπη αντίληψη για να το θεωρήσω ισχυρό κανόνα, για να το υιοθετήσω ως πρωτότυπο στην συλλογή μου. Δεν το καταδικάζω όμως, διότι μπορεί και να ισχύει. Ειδικότερα με φεγγάρι, ίσως να πραγματοποιούν μετανάστευση. Έχοντας όμως μία συλλογική εικόνα του όλου θέματος, επιτρέψτε μου να μην το αναφέρω ως προσωπική μου ανακάλυψη, απλά ως μία άλλη διάσταση απόψεων, σεβαστή και μη κατακριτέα.
 
Μην ζηλεύετε τα σημεία που περνούν πουλιά σε ύψος και ας περνούν πολλά κοπάδια, δεν χτυπιόνται εύκολα. Προτιμήστε αυτά τα σημεία που θα περάσουν οι λιγότερες αλλά θα περάσουν χαμηλωμένες. Και να θυμάστε η συνοχή του κοπαδιού επηρεάζεται στο έπακρο από τα διάφορα φυσικά εμπόδια που θα υποχρεωθούν να περάσουν τα γαλάζια πουλιά. Εκμεταλλευτείτε τον φυσικό πλούτο που προσφέρει η φύση και το μεγάλο πράσινο.
 
Ποιό είναι το καταλληλότερο όπλο (μήκος κάννης – αυλός – τσοκ), που σε συνδυασμό με το ιδανικότερο φυσίγγι
Στο συγκεκριμένο κυνήγι θα συνιστούσα να χρησιμοποιήσουμε μήκος κάνης 71 πόντους, διότι στο συγκεκριμένο κυνήγι οι περισσότερες βολές μας είναι στοχευόμενες και χρειαζόμαστε καλή σκοπευτική γραμμή. Για τον αυλό της κάνης θα συνιστούσα όπλα με στενό αυλό 18.3, 18.4 για καλύτερη συγκέντρωση και κατανομή της τουφεκιάς σε οριακές βολές εντός δραστικού βεληνεκούς. Όσο αφορά τα γραμμάρια στην επιλογή των φυσιγγίων είναι καθαρά προσωπική υπόθεση του καθενός. Όμως να γνωρίζουμε το ρίσκο που θα έχει μία αργή τουφεκιά σε σχέση με μία γρήγορη. Διότι το γρήγορο φυσίγγι μπορεί να γίνει αργό εάν μείνει λίγο πίσω στο σημάδι. Το αργό φυσίγγι θα είναι πάντα αργό γιατί αυτή είναι η κατασκευή του. Και όπως λένε και οι παλαιοί φασάδες “καλύτερα η τουφεκιά να φύγει πέντε μέτρα μπροστά, παρά πέντε πόντους πίσω”.
 
 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook41
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top