Σε μεσοβέζικη λύση στο θέμα της απαγόρευσης του κυνηγιού σε όλο τον Έβρο λόγω των πυρκαγιών, φαίνεται ότι θα προχωρήσει η Κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη.
Συγκεκριμένα, αναμένεται να αρθεί τις επόμενες ημέρες με απόφαση του η απαγόρευση του κυνηγιού για τις περιοχές του νομού που δεν βρίσκονται στις καμένες εκτάσεις, αλλά μόνο για τον Αγριόχοιρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα, ότι θα επιτραπεί το κυνήγι σε όλα τα είδη μόνο για την Σαμοθράκη, ενώ για το νομό Έβρου ισχύουν οι απαγορεύσεις που είχαν ανακοινωθεί αρχικά, όσον αφορά τον λαγό, τις πέρδικες, τις μπεκάτσες, τα τρυγόνια και τα άλλα πουλιά. Μάλιστα για την άρση της απαγόρευσης της θήρας του Αγριόχοιρου θα επικαλεστούν λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, που αφορά στην αποτροπή της εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) στο Βόρειο και Νότιο Έβρο. Κι αυτό προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους… οικολόγους.
Ο κ. Σκυλακάκης λοιπόν, φαίνεται να υπολογίζει περισσότερο τις αντιδράσεις των οικολόγων και όχι των κυνηγών του Έβρου αλλά και όσων από άλλες περιοχές επισκέπτονται για κυνήγι το νομό Έβρου, οι οποίοι δικαιολογημένα εξακολουθούν να διαμαρτύρονται. Επικαλούμενοι την διαφορετική αντιμετώπιση άλλων περιοχών της Ελλάδας στις οποίες επίσης υπήρξαν καταστροφικές πυρκαγιές, όπως η Εύβοια, η Ρόδος και η Πάρνηθα, όπου εκεί δεν υπήρξε ολική απαγόρευση του κυνηγιού.
Όπως έγινε γωνστό, τόσο οι βουλευτές Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, ο δεύτερος και με την ιδιότητα του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσο και ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Πολιτικής και Κτηνιατρικής Βασίλη Δελησταμάτη, μετέφεραν στον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη τις αντιδράσεις των κυνηγών του Έβρου, αλλά και όλων των υπολοίπων επαγγελματιών που πλήττονται από την ολική απαγόρευση του κυνηγιού.
Ο κ. Κελέτσης ενημέρωσε ότι ζήτησε με έγγραφό του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Θόδωρο Σκυλακάκη την άρση της απαγόρευσης της θήρας του Αγριόχοιρου σε Βόρειο και Νότιο Έβρο.
Ειδικότερα, ο Υφυπουργός στο έγγραφο του αναφέρει: «Mετά από εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος, που αφορά στην αποτροπή της εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) στο Βόρειο και Νότιο Έβρο, παρακαλούμε για την άρση της απαγόρευσης της θήρας στις περιοχές που δεν έχουν καεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές και σε απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων από αυτές».
Σημειώνεται ότι η Αφρικανική πανώλη είναι ζωονόσος που δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ενώ αντίθετα η εξάπλωσή της απειλεί με καταστροφή την κτηνοτροφία και ιδιαίτερα των χοίρων. Όπως υπογραμμίζει στο έγγραφό του ο κ. Κελέτσης «Η απομείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων καθώς και η ενεργητική και παθητική επιτήρηση που γίνεται από τις ομάδες κυνηγών, αποτελεί το πλέον βασικό μέτρο για τον έλεγχο της ΑΠΧ και κατ’ επέκταση της προστασίας της κτηνοτροφίας της περιοχής και της χώρας».
Αντί λοιπόν ο κ. Σκυλακάκης να αποδεχθεί ότι ήταν βιαστική και λανθασμένη η αρχική του απόφαση για ολική απαγόρευση του κυνηγιού σε ολόκληρο τον Έβρο και όχι μόνο στις καμένες περιοχές, αν και σε άλλες περιπτώσεις και περιοχές της χώρας δεν έπραξε το ίδιο, καταφεύγει στην μεσοβέζικη λύση να επιτρέψει το κυνήγι του αγριογούρουνου με το πρόσχημα της Αφρικανικής Πανώλης.
Τα σχόλια δικά σας…