Έξι τρόποι για να αποφύγετε τις μικρές παγίδες που δημιουργούν άγχος στο γυμναστήριο
Βρείτε τις ιδανικές περιόδους για προπόνηση
Η θεωρία λέει ότι ο οργανισμός μας έχει κύκλους ενέργειας, ενώ κάθε άτομο έχει δύο περιόδους κατά τη διάρκεια της μέρας κατά τις οποίες το μυαλό του και το σώμα του βρίσκονται στην ιδανική κατάσταση για άσκηση. Για τους περισσότερους, αυτές οι… μαγικές περίοδοι είναι μεταξύ 7 και 11 π.μ. και 4 με 7 μ.μ., αλλά αυτή η ενέργεια έχει διαφορετικές διακυμάνσεις στον καθένα. Το να προσπαθήσετε να προπονηθείτε τις ώρες η ενέργειά σας έχει «πέσει» μπορεί να σας δημιουργήσει περισσότερο άγχος απ’ ότι χαλάρωμα.
Αυτό συμβαίνει γιατί ζητάτε από το σώμα σας να κάνει κάτι για το οποίο δεν είναι προετοιμασμένο εκείνη τη στιγμή. Όταν το μυαλό σας λέει ναι και το σώμα σας όχι, το επίπεδο του στρες αυξάνεται σημαντικά. Προσπαθήστε λοιπόν να ασκηθείτε όταν ο μεταβολισμός σας βρίσκεται στα ανώτερα επίπεδά του. Από τη στιγμή που είναι συνδεδεμένος με τα επίπεδα ενέργειας, θα είναι τόσο εύκολο όσο το να γνωρίζετε αν είστε πρωινός, απογευματινός ή νυχτερινός τύπος. Η συμβουλή πάντως των ειδικών είναι η εξής: Βρείτε τις περιόδους της μέρας που το σώμα και το μυαλό σας βρίσκονται σε αιχμή και προγραμματίστε την προπόνησή σας εντός των συγκεκριμένων ωρών.
Μετρήστε με αναπνοές
Ένα από τα πράγματα που κάνουμε στο γυμναστήριο με το… ζόρι είναι το στρέτσινγκ. Είναι πολλές φορές βαρετό και ίσως να νομίζουμε ότι φαντάζουμε χαζοί, όμως είναι απαραίτητο. Αυτό που είναι όμως περισσότερο βασανιστικό απ’ όλα είναι ότι πρέπει να μετράμε κατά τη διάρκεια του κάθε τεντώματος. Αντί λοιπόν να μετράτε τα δευτερόλεπτα, καλύτερα είναι να μετράτε ανάσες. Δέκα αναπνοές είναι αρκετές για την κάθε άσκηση στρέτσινγκ. Κι αν διαρωτάστε τι σχέση έχει το μέτρημα και οι αναπνοές με το άγχος, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αναπνοές βοηθούν το μυαλό να συντονιστεί καλύτερα με το σώμα…
Άσκηση μετά… μουσικής
Σίγουρα είναι δύσκολο να παραμένετε συγκεντρωμένοι σε μια άσκηση υπό τους ήχους του «I’m Every Woman» που ακούγονται από την αίθουσα του αερόμπικ. Κι αν αυτό σας φαίνεται ασήμαντο, κάνετε λάθος. Το λάθος είδος μουσικής μπορεί να σας προκαλέσει άγχος. Ιδίως αν η μουσική που ακούτε εκείνη τη στιγμή δεν είναι κι απ΄ τις αγαπημένες σας. Μην ανησυχείτε. Μπορείτε να φέρετε τη μουσική στα… μέτρα σας ώστε να το μετατρέψετε σε όπλο ενάντια στο στρες, αρκεί να ακολουθήσετε την εξής τακτική: Υπάρχουν δύο πλευρές στο εγκέφαλό σας. Οι άνθρωποι που τείνουν να σκέφτονται χρησιμοποιώντας την αριστερή πλευρά είναι αναλυτικοί χαρακτήρες, κάνουν αυτοκριτική και δίνουν μεγάλη σημασία στο αποτέλεσμα. Εξαιτίας του συστηματικού τρόπου σκέψης, ο εγκέφαλος λειτουργεί με πιο γρήγορους ρυθμούς (κύματα βήτα).
Οι άνθρωποι που σκέφτονται χρησιμοποιώντας το δεξί μέρος του εγκεφάλου τους είναι πιο καλλιτεχνικοί, δημιουργικοί και τους ενδιαφέρει περισσότερο η διαδικασία παρά το αποτέλεσμα. Έχουν επίσης μια έφεση στην αναβλητικότητα. Επειδή χρησιμοποιούν περισσότερο τη φαντασία τους, ο εγκέφαλος λειτουργεί σε χαμηλότερους ρυθμούς (κύματα άλφα).
Αν δεν είστε βέβαιος ποιος τύπος είστε, καθίστε και τοποθετήστε τα χέρια σας σταυρωμένα στα γόνατα. Ο αντίχειρας που είναι από πάνω αντιστοιχεί στην πλευρά του εγκεφάλου που χρησιμοποιείτε περισσότερο.
Τώρα μπορείτε να αποφασίσετε ποια τραγουδάκια θα βάζετε στο προσωπικό σας στέρεο. Το κόλπο είναι να αντιστρέψετε τον τρόπο που σκέφτεστε, γεγονός που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Αν χρησιμοποιείτε την αριστερή πλευρά, η μουσική που σας χαλαρώνει είναι η κλασσική, η απαλή τζαζ, τα rhythm&blues και οι ροκ μπαλάντες. Αντιθέτως, όσοι χρησιμοποιείτε τη δεξιά πλευρά χρειάζεστε κάτι πιο έντονο, όπως ροκ και house μουσική.
Αναμονή τέλος
Την επόμενη φορά που η ουρά για ένα μηχάνημα ξεπερνάει κι αυτή των… τραπεζών, ξανασκεφτείτε το. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτού του είδους η αναμονή προκαλεί περιττό άγχος. Βρείτε λοιπόν εναλλακτικές ασκήσεις στα υπόλοιπα μηχανήματα και «ανακαλύψτε» τον υπόλοιπο γυμναστηριακό εξοπλισμό. Το να μάθετε να αντικαθιστάτε μια άσκηση με μια άλλη θα διατηρήσει τη ροή στην προπόνησή σας και θα σας απαλλάξει από το άγχος της αναμονής.
Μην περιορίζεστε στον εσωτερικό χώρο
Από προπονητικής πλευράς το σώμα σας δεν επηρεάζεται από τη διαφορά μεταξύ της άσκησης σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Οι ψυχολόγοι όμως υποστηρίζουν ότι το περιβάλλον επιδρά στη μείωση του στρες κατά την προπόνηση. Σε σχετικό πείραμα που έγινε, ζητήθηκε από τρία γκρουπ να τρέξουν την ίδια απόσταση. Το πρώτο γκρουπ έτρεξε σε εξωτερικό χώρο και τα άλλα δύο έτρεξαν σε διαδρόμους του γυμναστηρίου ακούγοντας ήχους της Φύσης ή χωρίς καμιά ηχητική υπόκρουση. Το αποτέλεσμα ήταν το εξής: οι δρομείς του εξωτερικού χώρου όχι μόνο αισθάνονταν περισσότερο ανανεωμένοι αλλά είχαν και αισθητά χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης που παράγει το άγχος. Όσοι έτρεξαν σε εσωτερικό χώρο είτε δεν παρουσίασαν καμια αλλαγή στη διάθεσή τους είτε στο τέλος είχαν αυξημένα επίπεδα της ορμόνης που παράγει το άγχος απ’ όταν ξεκίνησαν την άσκηση.
Χαλαρώστε…
Ναι, ο χρόνος σας κυνηγά και πρέπει να μπαίνετε και να βγαίνετε στο γυμναστήριο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όμως η βιασύνη μετά την προπόνηση συνήθως καταργεί τα ευεργετικά αποτελέσματα της άσκησης, αφού αυξάνει κατακόρυφα το στρες. Αντί λοιπόν να βάλετε το μπουφάν και να φύγετε σαν τους κυνηγημένους, βρείτε ένα σημείο όπου θα μπορέσετε να χαλαρώσετε για 15 λεπτά. Είναι πολύ πιο εύκολο να κατορθώσετε να χαλαρώσετε ολοκληρωτικά όταν το σώμα σας βρίσκεται σε κατάσταση κόπωσης μετά την προπόνηση. Απλά καθίστε και επικεντρωθείτε στο σώμα σας, ενώ αυτό επανέρχεται στην κανονικά του κατάσταση. Έτσι θα αισθανθείτε τους μύες σας να χαλαρώνουν και η αναπνοή σας θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα και το μυαλό σας θα χαλαρώσει μαζί με το σώμα σας.