Τα αγριογούρουνα είναι οι νέοι «βασιλιάδες» της υπαίθρου (video)

Ένα drone καταγράφει πώς ένας τεράστιος αριθμός αγριόχοιρων και τα μικρά τους κινούνται χωρίς περιορισμούς ανάμεσα στις καλλιέργειες, αναδεικνύοντας την άγρια ​​φύση τους και την κυριαρχία τους στο περιβάλλον

Στο βίντεο παρακάτω διακρίνουμε την αγάπη που τρέφουν τα αγριογούρουνα για τις φυτείες. Η σκηνή καταγράφηκε στη βόρεια Γερμανία από τον Damilo Schlemmer και δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό στο Instagram.

Αν και γυρίστηκε στη Γερμανία, αυτή η σκηνή μπορεί να την αντικρύσει ο οποιοσδήποτε ανά τον κόσμο, όπου υπάρχουν μεγάλες φυτείες. Τα αγριογούρουνα (Sus scrofa) είναι ευκαιριακά παμφάγα ζώα που βρίσκουν μεγάλη ποικιλία τροφών στο φυσικό τους περιβάλλον. Τείνουν να επιλέγουν με βάση τη διαθεσιμότητα και την προσβασιμότητα . Αυτό περιλαμβάνει καλλιέργειες δημητριακών, όσπρια, κόνδυλους, φρούτα και ορισμένα λαχανικά. Η εποχή του χρόνου καθορίζει επίσης τις προτιμήσεις τους. Την άνοιξη και το καλοκαίρι προτιμούν νεαρές, τρυφερές καλλιέργειες όπως καλαμπόκι και βλαστοί σιταριού. Το φθινόπωρο οι προτιμήσεις τους προσανατολίζονται σε ώριμες καλλιέργειες, με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, όπως το γλυκό καλαμπόκι και τα φρούτα και το χειμώνα αναζητούν ρίζες ή κόνδυλους που τους παρέχουν πηγή τροφής σε περίπτωση έλλειψης τροφής.

https://www.instagram.com/reel/C8pEPHbtpf0/?utm_source=ig_embed&ig_rid=2cb5db71-5ec1-4ff4-a82a-bcc055cbe5fb

Βέβαια, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει παρατηρηθεί μια αυξανόμενη προτίμηση για τις φυτείες καλαμποκιού, η οποία έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα για τους αγρότες και το οικοσύστημα, καθώς τους προσφέρουν έναν ακαταμάχητο συνδυασμό παραγόντων που τις καθιστούν ιδανική πηγή διατροφής. Τα καλαμπόκια παρέχουν μεγάλη ποσότητα τροφής υψηλής ποιότητας, με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Τα στάχυα καλαμποκιού είναι πλούσια σε ενέργεια και εύπεπτα. Επιπλέον, είναι συνήθως εύκολη η πρόσβαση για αγριογούρουνα, καθώς δεν υπάρχουν φυσικά εμπόδια που να τους εμποδίζουν να εισέλθουν. Σε αυτό προσθέτουμε ότι η ομοιόμορφη διάταξη των φυτών διευκολύνει την αναζήτηση τροφής . Από την άλλη πλευρά, τα ψηλά, πυκνά χωράφια με καλαμπόκι τους προσφέρουν προστασία από τους φυσικούς θηρευτές τους, όπως οι λύκοι και οι λύγκες. Αυτό τους επιτρέπει να τρέφονται χωρίς να απειλούνται. 

Η προτίμηση των αγριόχοιρων για τις φυτείες καλαμποκιού προκαλεί σημαντική οικονομική ζημιά στους αγρότες καταναλώνοντας και καταστρέφοντας καλλιέργειες καλαμποκιού. Εκτιμάται ότι οι ζημιές που προκαλούν τα αγριογούρουνα στην Ευρώπη ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Από την άλλη πλευρά, η καταστροφή των καλλιεργειών καλαμποκιού μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τοπική βιοποικιλότητα, καθώς μειώνει τη διαθεσιμότητα τροφής για άλλα είδη ζώων.

Υπάρχει λύση;

Για να μετριαστεί το πρόβλημα των αγριόχοιρων που αγαπούν τις φυτείες καλαμποκιού, έχουν εφαρμοστεί διάφορες στρατηγικές. Πραγματοποιούνται ελεγχόμενα κυνήγια για τη μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων στις πληγείσες περιοχές. Σε άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιούνται ηλεκτρικοί ή φυσικοί φράχτες για να αποτρέψουν την πρόσβαση αγριόχοιρων σε φυτείες καλαμποκιού. Υπάρχουν εκείνοι που εφαρμόζουν φυσικά απωθητικά με βάση φυτικά εκχυλίσματα για να αποθαρρύνουν τα αγριογούρουνα να πλησιάζουν σε χωράφια με καλαμπόκι. Τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, έχουν ήδη γίνει αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές που δυσχεραίνουν την πρόσβαση των αγριογούρουνων σε καλλιέργειες…

 

 

Πηγή: www.club-caza.com

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top