Το «Τοπικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία προστατευόμενων και μη ειδών της άγριας πανίδας στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού» αποτέλεσε το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 28-06-2024, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα Δασών κ. Ευστάθιου Σταθόπουλου, στο κτίριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Άρτας.
Η σύγκλιση της ετήσιας σύσκεψης εντάσσεται στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του Γενικού Γραμματέα Δασών, η οποία εκπορεύεται από το άρθρο 5 της αριθ. 173591/1629/2018 (Β΄ 4190) Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με το οποίο, συγκαλείται ετήσια σύσκεψη όλων των Υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους στη διαχείριση και προστασία της περιοχήςτου Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού και της ευρύτερης περιοχής.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς παρευρέθηκαν όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες και οι φορείς που εμπλέκονται στην εφαρμογή του «Τοπικού Σχεδίου Δράσης», οι οποίοι λόγω χωρικής αρμοδιότητας, των ειδικών γνώσεων και της εμπειρίας τους εμπλέκονται στην προστασία και παρακολούθηση των ειδών άγριας πανίδας και γενικότερα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αποδεικνύοντας την ευαισθητοποίησή τους για την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου.
Ακολούθησε παρουσίαση από τις οικείες Δασικές Υπηρεσίες του θεσμικού καθεστώτος προστασίας και ρύθμισης της θήρας στην ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου, καθώς και τα αποτελέσματα του Προγράμματος «Φαινολογίας της μετανάστευσης», το οποίο παρακολουθεί και καταγράφει τα μεταναστευτικά πουλιά από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από τη Μυτιλήνη μέχρι τον Αμβρακικό, που πραγματοποιείται από την ΚΣΕ από το έτος 2005, με την επιστημονική καθοδήγηση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Διατήρησης της Θηραματικής και Άγριας Πανίδας (IMPCF) και το Ίδρυμα των Μεταναστευτικών Πτηνών της Δυτικής Παλαιαρκτικής (OMPO).
Στη συνάντηση η οποία ήταν καθοριστική ως προς τη λήψη των σχετικών αποφάσεων, συζητήθηκαν όλες οι παράμετροι του «Τοπικού Σχεδίου Δράσης», για την προστασία των προστατευόμενων και μη ειδώντης άγριας πανίδας στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού και τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν τη βάση για τη σύνταξη επικαιροποιημένου «Τοπικού Σχεδίου Δράσης».
Στα πορίσματα – αποφάσεις της ετήσιας συντονιστικής σύσκεψης συγκαταλέγεται ο σχεδιασμός των επόμενων δράσεων που θα γίνουν με βάση το Τοπικό Σχέδιο. Στη θεματολογία που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης των ετήσιων συντονιστικών συσκέψεων συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα προγράμματα φύλαξης του Εθνικού Πάρκου, η αξιολόγηση τυχόν περιστατικών λαθροθηρίας που αντιμετωπίστηκαν, η λήψη αποφάσεων για τη βελτίωση σε επιχειρησιακό επίπεδο της συνεργασίας και της αποτελεσματικότητας όλων των πλευρών και ο προγραμματισμός δράσεων για το επόμενο έτος.
Στη συνάντηση εργασίας εκτός του προεδρεύοντα αυτής Γενικού Γραμματέα Δασών κ. Ευστάθιου Σταθόπουλου, συμμετείχαν: ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ κ. Ευάγγελος Γκουντούφας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών του ΥΠΕΝ κ. Παναγιώτης Δρούγας, οι προϊστάμενοι των Επιθεωρήσεων Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου κα. Μαρία Τσιατούρα και κ. Νικήτας Μάζης, αντίστοιχα, καθώς και στελέχη των τοπικών Δασικών Υπηρεσιών, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς, η Πρόεδρος της ΕΤΑΝΑΜ κα. Αναστασία Σίμου, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Εξωστρέφειας & Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αρταίων κα. Μαίρη (Μαρία) Λυγούρα, το ΔΣ της Ε΄ ΚΟΗ και εκπρόσωποι της Δ΄ ΚΟΣΕ και των τοπικών Κυνηγετικών Συλλόγων Άρτας, Πρέβεζας και Φιλιππιάδας, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και εκπρόσωποι των αλιευτικών συνεταιρισμών.
Πηγή: www.dasarxeio.com