Εάν είναι δυνατό φωτογραφίζουμε τον τόπο ατυχήματος, το όχημά μας και το χτυπημένο ζώο.
Τώρα εγείρεται και ένα ακόμα πολύ σημαντικό ερώτημα. Θα αποζημιωθώ;
Η απάντηση δεν είναι και τόσο απλή. Κατ’ αρχάς υπάρχουν πολλές παράμετροι. Η πρώτη παράμετρος είναι εάν το ζώο ήταν αδέσποτο ή είχε ιδιοκτήτη και είχε ξεφύγει, δηλαδή αν είναι πάνω του καρτελάκι.
Εάν το ζώο είχε ιδιοκτήτη, τότε πάντα φέρει την υπαιτιότητα για το ατύχημα ο ιδιοκτήτης του ζώου και είναι αυτός ο οποίος υποχρεούται να καλύψει το κόστος της ζημιάς με βάση το νόμο (άρθρο 924 ΑΚ). Εξαιρείται η περίπτωση που το ζώο ήταν κατοικίδιο και προορίζεται για την φύλαξη της οικίας του, το επάγγελμά του και την διατροφή του, εφόσον αποδείξει ότι είχε την εποπτεία του.
Εάν το ζώο δεν είχε ιδιοκτήτη, τότε υπεύθυνος για την αποζημίωση είναι ο εκάστοτε Δήμος ή Περιφέρεια στον οποίο ανήκει ο δρόμος που έγινε το συμβάν. Σε περίπτωση που το τροχαίο ατύχημα έγινε σε αυτοκινητόδρομο, τότε αρμόδια για την αποζημίωση είναι η ανάδοχος εταιρεία που διαχειρίζεται το οδικό δίκτυο και είναι υποχρεωμένη να εποπτεύει το δρόμο, αλλά και την περίφραξή του, όπως και τα μέτρα προστασίας.
Προσοχή! Η οδική βοήθεια και οι καλύψεις για ατύχημα με άγριο ζώο είναι προεραιτικές και μπορεί να μην αναγράφονται στο συμβόλαιο.
Στην περίπτωση αυτή η χρήση της οδικής βοήθειας παρέχεται δωρεάν σε περίπτωση ατυχήματος σε όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες και ας μην αναγράφεται στο συμβόλαιό μας.