Άρχισε και φέτος η νέα κυνηγετική περίοδος…

Μία κυνηγετική περίοδος, ιδιαίτερη και διαφορετική από τις προηγούμενες, η οποία μπορεί και πρέπει να δώσει πολλά διδάγματα στους νέους αλλά και στους εμπειρότερους  κυνηγούς.

Στα κύρια χαρακτηριστικά της νέας κυνηγετικής περιόδου, εντάχθηκε η υποχρέωση όλων μας για τη άμεση καταγραφή του τρυγονιού στη εφαρμογή «Κένταυρος»  που διανεμήθηκε δωρεάν και φέτος στους κυνηγούς που εξέδωσαν άδεια στους αναγνωρισμένους κυνηγετικούς συλλόγους με ημερήσιο όριο κάρπωσης τα τέσσερα τρυγόνια. Στην υποχρέωση αυτή εντάχθηκαν στο σύνολο 14 είδη κυρίως υδρόβια, για να αποκτήσουμε γνώση της κατάστασης του πληθυσμού των συγκεκριμένων θηρεύσιμων ειδών.

Είναι κοινή πεποίθηση όλων πλέον ότι το κυνήγι μας σήμερα κερδίζεται με στοιχεία και όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε στη προσπάθεια αυτή, με τα διαδικτυακά όπλα που εξασφάλισε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, τις εφαρμογές «Κένταυρος» και «Κάρπωσης», μαζί με όλους τους κυνηγετικούς χάρτες που καταγράφουν αναλυτικά τόσο τις καμένες όσο και τις απαγορευμένες περιοχές.
Η μέχρι τώρα πορεία της περιόδου δείχνει την ικανοποίηση των περισσότερων κυνηγών της ηπειρωτικής Ελλάδος κυρίως καθώς οι νησιώτες μας είναι απασχολημένοι ακόμη με τον τουρισμό. Όσοι βγήκαν στην ύπαιθρο, μείνανε ευχαριστημένοι από τις εξόδους τους σε γενικές γραμμές, τόσο για το αγριόχοιρο που και φέτος άρχισε στις 20 Αυγούστου όσο και για τα τρυγόνια.

Τα ορτύκια όχι πάρα, πάρα πολλά, αλλά ικανοποιητικά και δύσκολα όπως πάντα. Η ανομβρία τα έσπρωξε μέσα στις βαμβακοκαλλιέργειες και στα καλαμπόκια δυσχεραίνοντας το έργο των σκυλιών μας, που μετά από της εξάμηνη απραξία, έπρεπε σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, (πολύ ζέστη), να ξετρυπώσουν αυτούς τους μικρούς, και πονηρούς σατανάδες. Όσοι τα αναζητήσαμε τα βρήκαμε, αλλά δύσκολα πιάσαμε το όριο της ημερήσιας κάρπωσης και υπενθυμίζω ότι από τη φετινή κυνηγετική χρονιά, έχουμε τη υποχρεωτική δήλωση της ημερήσιας κάρπωσης στην εφαρμογή Κένταυρος, κάτι που τη περσινή χρονιά δεν ίσχυε.

Τα στοιχεία που καταθέσαμε όλοι μας τη προηγούμενη χρονιά αξιοποιήθηκαν από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις στην Ελλάδα, πείσανε την Ε.Ε. για την καλή πληθυσμιακή κατάσταση του τρυγονιού στην Ελλάδα και την Αν. Ευρώπη γενικότερα και την περιορισμένη επίδραση που έχει στον πληθυσμό του η άσκηση της θήρας (πολλά τρυγόνια έχουν ήδη μεταναστεύσει στην Αφρική στις 20 Αυγούστου που ξεκινά το κυνήγι τους, οι Ζώνες Διάβασης στις οποίες επιτρέπεται η άσκηση της θήρας στο διάστημα 20 Αυγούστου ως 15 Σεπτεμβρίου είναι περιορισμένες μόνο σε συγκεκριμένες πεδινές περιοχές και καταφέραμε να κυνηγήσουμε και φέτος το θήραμα της έναρξης.

Αξίζει να σημειώσουμε για το τρυγόνι, ότι με τη συμμετοχή και συμβολή επιστημονικών συνεργατών της ΚΟΜΑΘ σε έρευνα που δημοσιεύτηκε σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό υψηλής απήχησης απέδειξε την αειφορία της θήρας του τρυγονιού στην Ελλάδα τα τελευταία 16 χρόνια. Παράλληλα με τα παραπάνω, η ΚΟΜΑΘ κάθε χρόνο εκτελεί, έρευνα πεδίου για το τρυγόνι, στην οποία συμμετέχουν τριάντα καταμετρητές, οι οποίοι υλοποιούν καταγραφές τρεις φορές το μήνα, για τέσσερις μήνες, σε συνολικά 270 σημεία σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη.
Όλα τα παραπάνω καθώς και αύξηση του πληθυσμού του αγριογούρουνου, που επιτρέπεται κάθε Τετάρτη και Σαββατοκύριακο, συνετέλεσαν σε μια ακόμη συναρπαστική έναρξη, ευτυχώς χωρίς το παραμικρό ατύχημα.

Πολλά συγχαρητήρια οφείλουμε να δώσουμε στους άγρυπνους φύλακες της φύσης μας, του Ομοσπονδιακούς μας θηροφύλακες αλλά και τους θηροφύλακες των κατά τόπους Κυνηγετικών Συλλόγων, που βοήθησαν στη διεξαγωγή της έναρξης, χωρίς ατυχήματα, χωρίς λαθροθηρία, χωρίς παρεξηγήσεις με συνεχείς ελέγχους πριν και κατά τη διάρκεια της έναρξης. Διακριτικοί και ευγενικοί μας ενημέρωναν για τις επιτρεπόμενες και μη περιοχές, προέβηκαν σε πολλούς ελέγχους αποτρέποντας τους πονηρούς.

Εύχομαι καλή συνέχεια σε όλους μας!

Ανδρέας Κουϊνέλης

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Facebook39
Instagram2k
error: Content is protected !!
Scroll to Top