Πρόγραμμα προσδιορισμού της σχετικής αφθονίας των θηραματικών ειδών στην Ελλάδα μέσω της κυνηγετικής δραστηριότητας (ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΙ)
Το πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ ΙΙ της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας συνίσταται στη διαρκή λήψη και επεξεργασία στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν την κυνηγετική δραστηριότητα, με στόχο τον προσδιορισμό της σχετικής αφθονίας των θηραματικών ειδών στη χώρα μας.
Το πρόγραμμα αυτό στηρίζεται απόλυτα στη συνεργασία των κυνηγών, χρησιμοποιώντας παράλληλα και το δυναμικό των θηροφυλάκων των Ομοσπονδιών. Τα στοιχεία που συλλέγονται καθημερινά, κατά την κυνηγετική περίοδο από τους Ομοσπονδιακούς θηροφύλακες, τροφοδοτούν μια βάση δεδομένων από την οποία προκύπτουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση του πληθυσμού του καθενός θηράματος.
Πως γίνεται η επεξεργασία των στοιχείων;
Δώδεκα άτομα θηροφύλακες και επιστημονικό προσωπικό διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα, αποτελούν και τους «πυρήνες» του προγράμματος συγκεντρώνουν τα καταψυγμένα δείγματα από τους θηροφύλακες της ευθύνης τους συλλέγοντας όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν και τα ταξινομούν. Κατόπιν, τα αποστέλλουν με ταχυμεταφορά στην έδρα της επιστημονικής ομάδας, η οποία διαθέτει ειδική εκπαίδευση, αυτή τα αποψύχει, τα αποξηραίνει και ακολούθως αναγνωρίζει την ηλικία και το φύλο του πουλιού ή του λαγού, στο οποίο ανήκαν αντίστοιχα. Όλα αυτά τα πρωτογενή στοιχεία, αφού εισαχθούν σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων, υποβάλλονται σε στατιστική επεξεργασία.
Οφέλη
Τα οφέλη από το πρόγραμμα αυτό είναι ποικίλα και ιδιαίτερα σημαντικά. Ενδεικτικά αναφέρονται:
1. Η δυνατότητα διαμόρφωσης τεκμηριωμένων προτάσεων για την επίτευξη συνεχούς και δίκαιης απολαβής του πλεονάσματος του θηραματικού κεφαλαίου σε συνδυασμό με την κυνηγετική πίεση.
2. Η δυνατότητα συσχέτισης της κατάστασης των θηραματικών πληθυσμών με ετήσιες ή μακροχρόνιες αλλαγές βιοτικών ή άλλων παραγόντων.
3. Η δυνατότητα στρατηγικού σχεδιασμού βελτιωτικών προγραμμάτων που απαιτούνται για την ανάπτυξη και διατήρηση των θηραματικών πληθυσμών κατά είδος (Actionplan)
4. Η δυνατότητα εκπόνησης σχεδίων αειφορικής διαχείρισης των θηραματικών πληθυσμώνκατά είδος και γεωγραφική ενότητα (Masterplan)
5. Η δημιουργία τράπεζας πληροφοριών στην ΚΣΕ, η οποία θα συγκεντρώνει τέτοια στοιχεία, που θα της δίνει την δυνατότητα να τεκμηριώνει τις προτάσεις της προς την Πολιτεία.
Επομένως η συνέχιση των καταχωρήσεων στοιχείων κάρπωσης και βιολογικών δειγμάτων μας επιτρέπει να έχουμε πραγματική και συνολική εικόνα της ευρωστίας των πληθυσμών αλλά και μας βοηθά και στην τεκμηρίωση των θέσεων μας .
Δώστε σε περίπτωση που σας ζητηθεί κατά τον έλεγχο από Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες βιολογικό δείγμα (στέλεχος της φτερούγας πέρδικας, μπεκάτσας, τσίχλας, τρυγονιού ή ένα μικρό τμήμα της άκρης του ποδιού για λαγό) των θηραμάτων.