76 αθλητές από την Τυνησία την Μάλτα την Πορτογαλία την Ισπανία την Γαλλία την Ιταλία και την Ελλάδα συμμετέχουν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αλιείας με φελλό, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Σάμο.
Οι αθλητές αγωνίζονται με συγκεκριμένους κανόνες και όρους που κάνουν πιο τεχνικό το ψάρεμα. Η διοργάνωση ξεκίνησε όπως αρμόζει σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα με την παρουσίαση των ομάδων και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων.
Η διοργάνωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος αλιείας με φελλό αποτελεί μία κορυφαία διοργάνωση που διαφημίζει την Σάμο σε όλο τον κόσμο δήλωσε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Πάρης Παπαγεωργίου.
Στην άψογη οργάνωση πού κατάφερε ο ναυταθλιτικός όμιλος Kαρλοβάσου ο οποίος έχει αρκετές διακρίσεις τόσο στα πανελλήνια, όσο και στα πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα αναφέρθηκε ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους.
Οι συμμετέχοντες αθλητές από όλο τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να νιώσουν τις Σαμιώτικη φιλοξενία με την έναρξη της διοργάνωσης. Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί την παρασκευή το βράδυ στην έδρα του ναυταθλητικού ομίλου καρλοβάσου στο Καρλόβασι της Σάμου.
Στο “καθαρό” κομμάτι των αγώνων να σημειώσουμε, ότι πραγματοποιούνται στον κόλπο του βαθέως με κλήρωση που έχει γίνει ανάμεσα στους 76 αθλητές για την θέση του καθενός. Ο κάθε αθλητής θα βαθμολογηθεί για τις ατομικές του επιδόσεις, δηλαδή για τα κιλά που ζυγίζουν τα ψάρια που έπιασε αλλά και την ποσότητα, ενώ στην συνέχεια θα υπάρξει η ίδια βαθμολογία για τις εθνικές ομάδες. Αρκετοί κριτές παρακολουθούν τους διαγωνιζόμενους στο αν τηρούν τους κανόνες που είναι συγκεκριμένοι και αφορούν τον φελλό, το μολύβι αλλά και το μέγεθος στο αγκίστρι που χρησιμοποιείται για το ψάρεμα. Ακόμη σε έναν ειδικό σάκο που κατά 50 ή 60 εκατοστά βρίσκεται εντός της θάλασσας φυλάσσονται τα ψάρια τα οποία πιάνουν οι αθλητές και στην συνέχεια μετά την ζύγιση και την καταμέτρηση αυτά, ξανά επιστρέφουν ζωντανά στον κόλπο βαθέως.